Image default
Πρώτο Θέμα

Θα… σκάσουν κι άλλα deals

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Θα… σκάσουν κι άλλα deals

Έντονες είναι οι διεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο και αυτό αποδεικνύεται από το μίνι μπαράζ από συμφωνίες μετοχικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Και όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες είτε λόγω συνθηκών και αναγκών, είτε λόγω αναπτυξιακών σχεδίων, προσεχώς θα υπάρξουν και άλλα deals, στον ευρύτερο μεσαίο χώρο, ο οποίος ξεκινά από τις παρυφές του 25άρη και φθάνει έως τα πάνω στρώματα της small cap».

Κινήσεις, ζυμώσεις και deals όπως σε Σελόντα, Forthnet, Πόρτο Καρράς, Lamda, Sarantis, Cyclon κ.λπ. κατέδειξαν πως οι διεργασίες δεν αφορούν μόνο τις τράπεζες και τη ΔΕΗ, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον και σε άλλες βαθμίδες της επιχειρηματικής ζωής του τόπου. Επιπλέον οι εξελίξεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των επιχειρήσεων, καθώς εν μέσω επενδυτικών  προσφορών ή και κερδοσκοπικών επιδιώξεων, αποδεικνύουν πως υπάρχουν κρυμμένες αξίες ακόμη και προβληματικές επιχειρήσεις.

Με κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες, το real estate, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι υποδομές, τα telecoms, η ενέργεια, η ακτοπλοΐα, η υγεία, το εμπόριο  κ.λπ. να ξεχωρίζουν στις τάξεις των υποψήφιων επενδυτών, στρατηγικών ή απλά… κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι κάποιες από τις κινήσεις και τις συμφωνίες που είτε κλείνουν είτε αποτελούν σχέδια επί χάρτου, προωθούνται για λόγους επιβίωσης και ανάγκης. Δηλαδή, πολλές επιχειρήσεις, έχοντας βρεθεί σε δυσμενή θέση λόγω έλλειψης ρευστότητας και εμφάνισης υψηλού δανεισμού, υποχρεώνονται σε αναζήτηση εταίρου ή σε εξεύρεση λύσης υπό την… δαμόκλειο σπάθη των Τραπεζών. Οι οποίες με τη σειρά τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το βραχνά των υπέρογκων «κόκκινων δανείων», μεγάλο μέρος των οποίων ανήκει στην κατηγορία «επιχειρηματικά», πιέζουν εισηγμένες και μετόχους να ντιλάρουν με επενδυτές προκειμένου να αναδιαρθρωθεί η εταιρεία και οι τράπεζες να σώσουν ότι μπορούν από επιχειρήσεις που έχουν κατά τα άλλα κάποια ποιοτικά assets. Από την άλλη πλευρά πάντως, δεν είναι όλες οι κινήσεις στα πλαίσια της…  επιβίωσης αλλά γίνονται για σοβαρούς αναπτυξιακούς λόγους ή απλά επειδή η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες.

Περιπτώσεις όμως, όπως οι εν εξελίξει προσπάθειες συγκέντρωσης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με επίκεντρο την Forthnet (και ο ΟΤΕ μπήκε στο παιχνίδι χτυπώντας τη Nova, με την εισηγμένη εταιρεία να αναδεικνύεται σε πολύφερνη νύφη τόσο για τη Wind και Vodafone, όσο και για τον ΟΤΕ), ή οι συγχωνεύσεις που δρομολογούν οι τράπεζες στις ιχθυοκαλλιέργειες με άξονα τον Νηρέα και τη Σελόντα (ήδη η δεύτερη προωθεί έκδοση ομολογιακού 105 εκατ. ευρώ, ενώ θα μετοχοποιηθούν χρέη 50-60 εκατ. ευρώ, με ανάλογες εξελίξεις να αναμένονται και στην πρώτη), οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο για εξαγορές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων με ενδεικτική την προσέγγιση της Τεχνικής Ολυμπιακής με τον αμερικάνικο επενδυτικό όμιλο Hines για την πώληση του Πόρτο Καρράς, οι δημόσιες προτάσεις της Motor Oil για τη Cyclon (στα 0,7 ευρώ) και της HIG Luxemburg και τη Μαΐλλης (στα 0,015 ευρώ), τα μετοχικά placements σε Lamda και Eurobank Properties, οι ζυμώσεις σε ΑΝΕΚ, Attica (βαπόρια), η πρόσφατη συμφωνία MIG-Πειραιώς (υψηλότερο επίπεδο εδώ), η επεκτατική κίνηση της Sarantis (για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τσεχικής εταιρείας ASTRID S.R.O με τίμημα 6,5 εκατ. ευρώ) αναθερμαίνουν ένα σημαντικό κομμάτι της χρηματιστηριακής αγοράς και ερμηνεύονται ως προάγγελος ευρύτερων επιχειρηματικών κινήσεων το επόμενο διάστημα. Και όλα αυτά συνέβησαν σε λίγες ημέρες, δίχως να υπολογίζουμε κινήσεις προηγούμενων εβδομάδων ή μηνών.

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin