Τα σενάρια συνωμοσίας ποτέ δεν λείπουν από τις αγορές, άλλωστε η χρηματιστηριακή ανάκαμψη των τελευταίων ετών συνοδεύεται από μια ιδιαίτερα παρασκηνιακή θεωρία, που εμπλέκει τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και συμπεριλαμβάνει πολύπλοκα και ορατά σε λίγους λογισμικά που εφαρμόζουν το παιχνίδι του program trading.
Την ίδια στιγμή, όμως, που στη Wall Street πολλοί περιμένουν συνέχιση της ανόδου μέχρι το τέλος του έτους, αναπτύσσεται παράλληλα και ένας έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο οι μεγάλοι παίκτες με απλά λόγια την έχουν «στημένη» στους ανεξάρτητους επενδυτές, επαγγελματίες και μη. Επικαλούνται δε το παράδειγμα της περιόδου του 1929-1932, όταν μετά την ανάκαμψη από το κραχ του 1929 και στο τέλος ενός κύκλου που κράτησε τρία περίπου χρόνια, τα χρηματιστήρια κατέρρευσαν και πάλι.
Εμπειροι brokers, λοιπόν, με επαφές με τα διεθνή επενδυτικά δίκτυα, μας μεταφέρουν την άποψη αναλυτών που αυτή την ώρα επιμένουν πως ως επενδυτές οφείλουμε να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας πως όταν έρχεται η ώρα των επενδύσεων, η πλειονότητα σπανίως επιβιώνει. Γι’ αυτό πρέπει να ξέρουμε πως όταν η αγέλη κατευθύνεται προς τη μία πλευρά, για να είμαστε επιτυχημένοι θα πρέπει να κατευθυνθούμε στην αντίθετη.
Η ιστορία το αποδεικνύει αυτό ξανά και ξανά. Κοιτώντας πίσω στο κραχ του 1929, μετά τη διόρθωση από τα υψηλά των 381 στις 198, η αγορά ακολούθησε ράλι μέχρι τις 294 μονάδες.
Μετά το αρχικό κραχ του 1929, η αγορά κατέγραψε ράλι 52%, και μόλις όλοι είπαν πως η Μεγάλη Υφεση έχει τελειώσει, η αγορά υποχώρησε ξανά.
Αποδείχθηκε ότι η άνοδος του 52% ήταν απλώς μια διόρθωση μετά το αρχικό κραχ, επρόκειτο για το «ράλι των κορόιδων».
Αυτό το «ράλι των κορόιδων» έκανε τη δουλειά του «κοροϊδεύοντας» τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών, και μόλις είχαν μπει όλοι στην αγορά, κατέρρευσε.
Η δεύτερη αυτή περίοδος πτώσης διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια και τελικά έληξε τον Ιούλιο του 1932. Συνολικά, ο Dow Jones έχασε το 89% της αξίας του από τον Σεπτέμβριο του 1929 μέχρι τις 8 Ιουλίου του 1932. Στις 9 Οκτωβρίου του 2007 ο Dow Industrials «χτύπησε» τις 14.164,53 μονάδες . Μετά, η αγορά κατέρρευσε μέχρι το χαμηλό των 6.547,05 μονάδες στις 9 Μαρτίου του 2009, καταγράφοντας μια υποχώρηση των 7.617,48 μονάδων. Από τότε μέχρι σήμερα ο Dow Jones κερδίζει πάνω από 200% σε σύγκριση με το ναδίρ της ύφεσης, πριν από πέντε χρόνια. Ο S&P 500, έχει άνοδο 180% από το Μάρτιο του 2009, οπότε ξεκίνησε η ανοδική τάση της αγοράς. Δηλαδή οι δείκτες στην Wall Street έχουν εκτοξευθεί και δεν έκαναν «παύση» ούτε όταν η άνοδός τους έφτασε στο 50%. Αυτό ακριβώς ανησυχεί τους αναλυτές, οι οποίοι παρακολουθούν τις διαδρομές των χρηματιστηρίων κατά τις ανοδικές και πτωτικές περιόδους. Και μπορεί η διάρκεια των bull market να ποικίλει (η παρούσα διαρκεί 56 μήνες, ενώ τη δεκαετία του 1990 ήταν, για παράδειγμα, 113 μήνες), ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως οι αποτιμήσεις έχουν «φουσκώσει» επικίνδυνα . Γι’ αυτό και υπάρχουν αναλυτές και οικονομολόγοι που κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για βίαιη πτώση των αγορών το επόμενο διάστημα.
Οι ίδιοι προειδοποιούν πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα, αλλά, έχοντας ως δεδομένο πόσο γρήγορα έχει κινηθεί προς τα πάνω αυτή η αγορά αλλά και πόσο «φτωχά» ανταπεξέρχεται η παγκόσμια οικονομία, θεωρούν ότι οι πιθανότητες κατακόρυφης υποχώρησης της αγοράς από τα τρέχοντα επίπεδα είναι υψηλές.