Χωρίς την παραμικρή διάθεση διαλλακτικότητας απέναντι στην κυβέρνηση φθάνει αύριο στην Αθήνα η τρόικα και ήδη έχουν τεθεί σε… κυκλοφορία από το Μέγαρο Μαξίμου φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πει το μεγάλο «όχι» στις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών και να προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο.
Όλες οι ενδείξεις από την πλευρά της τρόικας προμηνύουν πολύ σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, που αποτελεί και προαπαιτούμενο για να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα έχουν πλέον στα χέρια τους ισχυρούς μοχλούς πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης, αφού το παρόν οικονομικό πρόγραμμα οδηγείται στο τέλος του.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες άλλαξαν τα σχέδια της τρόικας για τον έλεγχο του Ιουλίου, που αποτελεί το προοίμιο του πολύ σοβαρότερου ελέγχου του Σεπτεμβρίου. Έτσι, ενώ προγραμματιζόταν μια μικρής διάρκειας επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα και να δινόταν περισσότερη έμφαση στις επαφές των τεχνικών κλιμακίων με την κυβέρνηση, τελικά οι τρεις επικεφαλής (ανάμεσά τους ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο, που πήρε τη θέση του Γερμανού Ματίας Μόρς ως απεσταλμένος της Κομισιόν) θα μείνουν στην Αθήνα έως και για δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.
Ο προβληματισμός που επικρατεί στην τρόικα και την έχει θέσει σε επιφυλακή, για να… επαναφέρει στην τάξη την ελληνική κυβέρνηση, έχει και πάλι στο επίκεντρό του το αν υπάρχει βούληση να συνεχισθεί η εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος, το οποίο, παρότι τυπικά φθάνει στο τέλος του, εισέρχεται σε μια φάση που απαιτεί, όπως πιστεύουν στην τρόικα, ισχυρή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για εφαρμογή πολύ σκληρών μέτρων.
Οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα αρκεσθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να συλλέξουν στοιχεία και να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά θα ξεκαθαρίσουν ότι οι εντολές που έχουν είναι να ελέγξουν το βαθμό συμμόρφωσης της κυβέρνησης με όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί, κατά τον προηγούμενο, δεκάμηνης διάρκειας έλεγχο και όχι να ανοίξουν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης για θέματα που θεωρούν ότι έχουν κλείσει.
Σε αυτή την φάση, η τρόικα θα επιμείνει σε πολύ αυστηρές θέσεις για ζητήματα που θεωρούνται «καυτά», από πολιτική άποψη, ιδιαίτερα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Τέτοια θέματα είναι:
– Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, που η τρόικα έχει αρχικά υπολογίσει σε 2 δισ. ευρώ. Σε αυτό το «λογαριασμό» θα πρέπει να περιληφθούν και όλα τα ισοδύναμα μέτρα, που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων (για δικαστικούς και ένστολους).
– Η αντιμετώπιση του νέου κύματος ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, που η τρόικα θέλει να γίνει όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία διαπραγμάτευση, δηλαδή με την επιτάχυνση των πλειστηριασμών (με αποσύνδεση της τιμής εκκίνησης από την αντικειμενική αξία), ενώ η κυβέρνηση επιμένει να δοθεί μία ακόμη… τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους, με μια ευνοϊκή ρύθμιση σε 48, ή και περισσότερες δόσεις.
– Οι αλλαγές στη νομοθεσία για το συνδικαλισμό, με δυσκολότερο πλαίσιο έγκρισης απεργιών και καθιέρωση της δυνατότητας των εργοδοτών να προσφύγουν σε ανταπεργία (lock out).
– Το νέο «πακέτο» για το ασφαλιστικό, που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα μόνο για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά θα φέρει περικοπές και στις κύριες συντάξεις, εάν διαπιστωθεί από αναλογιστική μελέτη ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη.
– Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απόλυση άλλων 6.500 δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος του χρόνου, ώστε να συμπληρωθούν συνολικά οι 15.000 απαιτούμενες, βάσει του μνημονίου, απολύσεις.
Μπροστά σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς εκτιμάται ότι, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει στο σύνολό τους τα μέτρα που ζητάει η τρόικα, δεν θα προσκρούσει μόνο σε πολύ ισχυρές αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αλλά θα υποστεί τεράστια φθορά και θα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει στις επόμενες εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να γίνουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, θα ήταν σκόπιμο να πει «όχι» το φθινόπωρο στην τρόικα, να «παγώσει» τη διαπραγμάτευση και να προσφύγει στις κάλπες τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα είναι πολύ πιθανό να εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης και ακραίας αστάθειας, καθώς δεν αποκλείεται η επόμενη κυβέρνηση να αποδειχθεί βραχύβια, αφού θα είναι και πάλι δύσκολο να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία το Μάρτιο, για την εκλογή Προέδρου.
Πολλοί, πάντως, ερμηνεύουν αυτά τα μηνύματα από το Μαξίμου ως μηνύματα που πρωτίστως απευθύνονται στους Ευρωπαίους εταίρους, σε μια προσπάθεια να γίνει σαφές ότι τα όρια της σημερινής κυβέρνησης για εφαρμογή νέων μέτρων έχουν εξαντληθεί και θα πρέπει να χαλαρώσει ο κλοιός της τρόικας, πριν υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες…