Image default
Πρώτο Θέμα

Το Χ.Α., το stock picking και το… μεροκάματο

Το Χ.Α., το stock picking και το... μεροκάματο

Μπορεί η αγορά να έχει “κάτσει” τελευταία, ωστόσο, όπως λένε οι traders και οι ενεργοί παίκτες τακτικές όπως το «stock picking» προσφέρουν καλό “μεροκάματο” ιδίως σε καυτές περιόδους.

Πόσω μάλλον εάν συνδυαστούν και με το γνωστό «bottom fishing», ήτοι την αγορά μετοχικών τίτλων στα χαμηλά επίπεδα κάθε κίνησης ή έστω σε πονταρίσματα σε επίπεδα που οι επενδυτές κρίνουν ως καλά και ελκυστικά μετά από μια καθοδική πορεία.

Ωστόσο, όπως συμφωνούν παράγοντες και αναλυτές της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς με βάση την εικόνα που παρουσιάζει  εσχάτως η «Λ. Αθηνών», με τα συμπτώματα της αδυναμίας, της θολής τάσης, των χαμηλών τζίρων, της έλλειψης-φανερά τουλάχιστον-κάποιου θετικού καταλύτη, όλες αυτές οι τακτικές και οι μέθοδοι… πάνε πάσο. Ή με άλλα λόγια κρύβουν κινδύνους καθώς ακόμα δεν έχει διαφανεί τι επιδιώκουν τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Χ.Α., που τελικά το πάνε με αυτό το συνεχιζόμενο «rotation» στο οποίο έχουν επιδοθεί, αλλάζοντας προτιμήσεις, πάντα για δεικτοβαρείς τίτλους, ακόμα και μέσα στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι αφορμές και οι λόγοι

Αυτό που πάντως έχει διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις, δια μέσου αλλαγής θέσεων και τάσεων μεταξύ τραπεζικών τίτλων και μετοχών της πραγματικής οικονομίας, είναι ότι, εν μέσω διεθνών και εγχώριων επιφυλάξεων και ανησυχιών,  μοιραία το ενδιαφέρον κατευθύνεται ή περιορίζεται, αναλόγως συνθηκών, σε επιμέρους τίτλους. Είτε γιατί αυτοί πρόσκαιρα εμπλέκονται σε κάποια είδηση και εξέλιξη, είτε γιατί προκύπτει κάποια αναδιάρθρωση, μια πιθανότητα για deal ή ιδιωτικοποίηση, είτε γιατί η κινητικότητα εντάσσεται απλά και μόνο στον τομέα του rotation, είτε γιατί εμφανίζεται κάποιος αγοραστής ή πωλητής, είτε έστω απλά για τεχνικούς λόγους, δηλαδή είχε προηγηθεί μια μίνι εξαέρωση ή ανάκαμψη και οι traders και τα hedge funds παίζουν με βραχυπρόθεσμη λογική.

Ελπίζουν σε θετικό καταλύτη, ψάχνουν για «ντόρο»

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ανεξαρτήτως της αφορμής ή του λόγου που κρύβεται πίσω από μια αντίδραση, ανοδική ή πτωτική (μην λησμονούμε ότι παιχνίδι γίνεται και προς την short κατεύθυνση μέσω των συμβολαίων κ.λπ.), το ζητούμενο για τους ενεργούς παίκτες είναι να γίνεται… κάποιος ντόρος στο ταμπλό, ιδίως σε περιόδους στασιμότητας και ισχνών συναλλαγών, αρκεί να μην έχουμε φαινόμενα… παραπλανητικά που προκαλούν εγκλωβισμούς. Και είναι ενδεικτικό ότι εσχάτως, αλλά και μέσα στις προηγούμενες συνεδριάσεις, την αγορά απασχόλησαν μετοχές του FTSE 25 ή και χαμηλότερων βαθμιδών, πέραν των τραπεζικών, με την μορφή του «επιμέρους ενδιαφέροντος» ή του «μεμονωμένου περιστατικού». Βέβαια, αυτό δεν είναι μια καλή εικόνα για μια χρηματιστηριακή αγορά αλλά στην πιάτσα ανησυχούν μήπως, ελλείψει καταλυτών και εξελίξεων, προσεχώς ατονήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον και η συναλλακτική δραστηριότητα και οι ενεργοί κωδικοί καταπιαστούν απλά και μόνο με ξεχωριστές περιπτώσεις, εάν αυτές φανούν και όταν τυχόν εμφανιστούν. Ελπίζουν σαφώς στο απρόοπτο ή σε μια θετική ανατροπή, εγχώρια ή εισαγόμενη, πλην όμως προετοιμάζουν οι brokers και οι traders τα αντανακλαστικά για το ενδεχόμενο οι επόμενες εβδομάδες να μην κρύβουν συγκινήσεις αλλά και για περιπτώσεις τύπου… Forthnet, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ ή Aegean και Δρομέα, δίχως να είναι και οι μόνες επιμέρους μετοχές που έδωσαν ένα χρώμα στο ταμπλό, πάντα πέραν των τραπεζικών ορίων.

Ενδεικτικές περιπτώσεις

Είδαμε, για παράδειγμα, περιπτώσεις όπως των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΠΡΟ (αλλάζει ο συντελεστής στάθμισης των μετοχών της εισηγμένης σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει, από 24% σε 39%), ΙΝΛΟΤ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΦΟΛΙ οι οποίες την Τρίτη ξαφνικά πήραν πάνω τους την αγορά, καθώς οι τράπεζες μπούκωναν πάλι, και έκλεισαν στο υψηλό ημέρας, ενώ για κάποιες υπήρχε και συνέχεια. Τα ΕΛΠΕ έδωσαν σερί ανοδικών συνεδριάσεων αν και γενικά είχε μείνει εκτός κλίματος ιδίως μετά την αποχώρησή του από τους δείκτες MSCI, ενώ η ΓΕΚ μετά την βραχύβια άνοδο βρέθηκε στη δίνη πωλήσεων. Επίσης ο ΟΠΑΠ μετά την υποχώρησή του επιχείρησε τεχνικά να αντιδράσει, ενώ χαμηλότερα του 25αρη, η ΔΕΗ «κάτι πήγε να κάνει», μαζεμένες ανοδικές συνεδριάσεις έγραψε η Αεροπορία Αιγαίου (μετά την σημαντική διόρθωση που είχε προηγηθεί, βέβαια να μετρήσουμε και το book building της Πειραιώς για 3,3 εκατ. τεμάχια της εισηγμένης), ενώ τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη κρίνεται η κινητικότητα που εκδηλώθηκε στον Δρομέα (deals σε Κατάρ και Γερμανία αλλά και… αγαπημένο χαρτί ενίοτε κάποιων εγχώριων χαρτοφυλακίων). Βέβαια, ίσως η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση επιμέρους μετοχής που έκλεψε την παράσταση ήταν η Forthnet στον απόηχο μιας άτυπης πλειοδοσίας στην οποία έχουν επιδοθεί οι ανταγωνιστές της και οι υφιστάμενοι μέτοχοί της (ΟΤΕ και το δίδυμο Vodafone-Wind).

Οι τζίροι, το rotation…

Πρέπει βέβαια να αναφέρουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις, που απλά είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν το σύνολό, δεν ξεχώρισαν πάντα με… πακτωλό συναλλαγών ούτε με σούπερ αποδόσεις, εάν εξαιρέσουμε ίσως 2-3 μετοχές. Αρα, έχουμε να κάνουμε γενικότερα με… τροχιοδεικτικές βολές και σχετικά «φθηνή» άνοδο, όμως και πάλι αυτό το φαινόμενο εσχάτως αποτελεί μια σταθερά στη «Λ. Αθηνών» η οποία ίσως συνεχίσει σε ανάλογο τέμπο, αν και οι προσδοκίες και οι ευχές όλων είναι να ανεβάσει στροφές. Υπό τις προϋποθέσεις πάντα ότι θα αυξηθεί ο τζίρος σε επίπεδα άνω των 100-120 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα ξεπερασθούν κρίσιμα τεχνικά όρια και βέβαια, θα προκύψει η είδηση που θα αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον στο ταμπλό. Αξίζει πάντως να μεταφέρουμε μια άποψη που τελευταία άρχισε και πάλι να κυκλοφορεί στις τάξεις των παραγόντων του Χ.Α.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin