Image default
Πρώτο Θέμα

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

Το ΤΑΙΠΕΔ, το παρασκήνιο και τα καινούρια πρόσωπα

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση η κυβέρνηση αποφάσισε να «ξηλώσει» την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσει στην αλλαγή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Να σημειωθεί πως στα τρία χρόνια λειτουργίας του στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν τοποθετηθεί πέντε πρόεδροι.

Ο πρώτος πρόεδρος ήταν ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης, ακολούθησε ο καθηγητής Παν. Αθανασόπουλος, τον οποίο διαδέχθηκε ο αείμνηστος Στ. Σταυρίδης. Στη θέση του Στ. Σταυρίδη τοποθετήθηκε προ 12μήνου ο Κ. Μανωλόπουλος, ο οποίος αντικαθίσταται πλέον από τον καθηγητή Εμμ. Κονδύλη.

Και φυσικά το έργο που έχει να επιδείξει το Ταμείο είναι «φτωχό», καθώς έχουν ολοκληρωθεί μόνο τρεις ιδιωτικοποιήσεις.

Πώς έφτασε το Μέγαρο Μαξίμου στην απόφαση να μην ανανεώσει τη θητεία των  κ.κ. Κ. Μανιατόπουλο και Γ. Εμίρη;  Αποτελεί κοινό μυστικό πως τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πολλά παράπονα για το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά από την πλευρά της τρόικας, η οποία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στο οικονομικό επιτελείο για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Επίσης οι δύο πρώην ισχυροί άνδρες του ΤΑΙΠΕΔ χρεώθηκαν τις «εμπλοκές» διάφορων διαγωνισμών και και μια δυστοκία που επικρατεί στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Αν και η μέχρι πρότινος ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ χρεώνεται την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες μια δυσάρεστη διάθεση για τους κ. Μανιατόπουλο και Εμίρη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα παράπονα της τρόικας για τις καθυστερήσεις, «αγκάθι» στις σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης ήταν και η απόφαση για φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, αν και η ηγεσία του Ταμείου φέρεται να διαφωνούσε. Είχε προηγηθεί και η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας της αλληλογραφίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ για τον φιλικό διακανονισμό ώστε να γνωρίζουν όλες οι πλευρές τις θέσεις που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων, στο ΤΑΙΠΕΔ χρεώθηκε ένας καταιγισμός από αρνητικά δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση πολύ γνωστών παραλιών, όπως η Ελαφόνησος ή η μοναδική παραλία της Ηρακλειάς. Το «λάθος» που χρέωσαν στην μέχρι πρότινος ηγεσία ήταν ότι δεν έγινε καλή διαχείριση της λίστας των ακινήτων που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι μπαίνει πωλητήριο ακόμη και σε περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Τέλος,στην ηγεσία του Ταμείου ορισμένοι φορείς που εμπλέκονται με την προς εκμετάλλευση περιουσία,χρεώνουν δυσκολία στην επικοινωνία. Δηλαδή ζητούσαν στοιχεία και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερούσε ή αρνούνταν να έρθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ετσι λοιπόν φτάσαμε στην απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει τους κ. Μανιατόπουλο και Εμίρη, ή καλύτερα να μην ανανεώσει τη θητεία τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι: Μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι:

Δύσκολο το έργο της διοίκησης

Το έργο της νέας διοίκησης των κ. Εμμανουήλ Κονδύλη (πρόεδρος) και Πασχάλη Μπουχώρη (διευθύνων σύμβουλος) δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς τα  περιθώρια κινήσεών τους μέχρι τα τέλη του έτους είναι περιορισμένα. Από τον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια (είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί σε σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ) μέχρι τον αντίστοιχο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) το Ταμείο δεν προσδοκά έσοδα εντός του 2014. Οι δεσμευτικές προσφορές για τα περιφερειακά αεροδρόμια κατατίθενται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια περίοδο αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις (από το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.) θα έχουμε φτάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ώστε να εισπραχθούν χρήματα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους διαγωνισμούς, αν και μερικοί εξ αυτών μπορούν να ολοκληρωθούν νωρίτερα (π.χ. ιπποδρομιακό στοίχημα). Αμφίρροπη είναι η μάχη και για την υπόθεση της τιτλοποίησης ακινήτων καθώς είναι δύσκολο να βρεθεί κρίσιμη μάζα “καθαρών” ακινήτων να ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ και οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι οι καλύτερες.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin