Μετά το ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας, στη χρηματιστηριακή αγορά προσδοκούσαν μια τεχνική αντίδραση στη «Λ. Αθηνών», κάτι που πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα. Από την άλλη πλευρά βέβαια θεωρούσαν πως για να συνεχιστεί η αντίδραση θα πρέπει να συνοδευτεί κι από μία θετική είδηση.
Τελικά, μια ανάλυση της Citi που θεωρήθηκε λογικά ως θετική για τον Τραπεζικό κλάδο ήρθε να δώσει ώθηση και να λύσει τον γρίφο για χρηματιστές, αναλυτές και παίκτες. Και τούτο, καθώς ήταν αρκετή να απογειώσει το Χ.Α. που βρέθηκε την Τρίτη, λίγο μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, να κερδίζει ακόμα και ποσοστά της τάξεως του 3% με Τράπεζες και πιεσμένα Blue Chips να αντιδρούν σημαντικά. Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τον στόχο για την ΕΤΕ στα 2,9 ευρώ ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ στην ανάλυσή της για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας τόνισε ότι τα επικείμενα stress tests και τα αδύναμα στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν δημιουργήσει ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες. Επίσης, η Citi έριξε και μια ακόμα «βόμβα» καθώς σημείωσε ότι ενδέχεται οι ελληνικές τράπεζες να μη χρειαστούν νέα κεφάλαια με βάση την προσομοίωση των stress tests που κάνει ο ίδιος ο οίκος.
Ειδικότερα λοιπόν, στην έκθεσή της, η Citi ανέφερε πως το sell-off στις τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, λόγω μιας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι ανησυχίες για τα stress tests και το AQR και τα ισχνότερα οικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη, έχει δημιουργήσει «ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες».
Όπως επισήμανε, οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν σημειώσει πτώση το πολύ έως και 60% από την κορυφή τους, από την αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτιμάται τώρα στο 10% του ΑΕΠ, στο βασικό σενάριο της Citi, με το εκτιμώμενο P/E του 2018 στο 7x.
Ουσιαστικά κάνοντας ένα update επί του μοντέλου που ακολούθησε η ΤτΕ χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στο α’ τρίμηνο η Citi καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και πάλι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμα και στο χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, υποθέτοντας ότι οι προβλέψεις των κόκκινων δανείων και η παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου εκ μέρους των τραπεζών παραμείνουν ίδιες, τότε συνολικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα έχουν ένα πλεόνασμα κεφαλαίων ύψους 10 δισ ευρώ περίπου στο βασικό σενάριο και 7 δισ ευρώ στο δυσμενές σενάριο. Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η Citi αναλύει δύο σενάρια. Το αισιόδοξο σενάριο προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν το 2018 κεφαλαιακό πλεόνασμα που θα ισούται σχεδόν με το 30% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησής τους ενώ το απαισιόδοξο σενάριο εκτιμά ότι θα χρειαστεί να αντλήσουν κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στο 20% της κεφαλαιοποίησης.
Τα μη εξυπηρετούμενα
Φυσικά, επισημαίνει η έκθεση τα stress test της ΕΚΤ ίσως δεν είναι ίδια με αυτά που έκανε η ΤτΕ. Για παράδειγμα η ΕΚΤ θα μπορούσε να ακολουθήσει μία πιο αυστηρή πολιτική έναντι των επισφαλών δανείων, όπως εξάλλου ζητούσε το ΔΝΤ όταν έκρινε “αισιόδοξα” τα αποτελέσματα της ΤτΕ. Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρας μας, σύμφωνα με τη Citi είναι περισσότερο κυκλικά παρά δομικά, όπως στην Ισπανία. Συνδέονται σημαντικά με τον υψηλό δείκτη ανεργίας και, όπως λένε οι αναλυτές της επενδυτικής, συνήθως ανταποκρίνονται στις μεταβολές του ΑΕΠ με δύο – τρία χρόνια καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις προβλέψεις που υπάρχουν για το ΑΕΠ και το δείκτη ανεργίας η Citi εκτιμά ότι τα κόκκινα δάνεια θα κορυφωθούν στο β’ εξάμηνο του 2014 – α’ εξάμηνο του 2015 καταγράφοντας αύξηση 1% ως 3% σε σχέση με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν απ’ τις τράπεζες στο α’ τρίμηνο (23% με 38%).
Σύμφωνα με τη Citi ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 34,8% φέτος θα αποκλιμακωθεί σταδιακά κάτω απ’ το 23% ως το 2018. Υπολογίζοντας όμως αποκλειστικά την πορεία του δείκτη ανεργίας η αποκλιμάκωση θα μπορούσε να είναι πιο δραστική.
Θετική για Εθνική
Οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει τις μετοχές, ιδιαίτερα τις τραπεζικές σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης για την ΕΤΕ σε buy από neutral. Όπως επισήμανε, η Εθνική φαίνεται «ελκυστική» σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες, καθώς θεωρείται ότι θα δείξει σχετική ανθεκτικότητα στο AQR, επομένως θα καταφέρει να ανταπεξέλθει καλύτερα από τις υπόλοιπες στα ευρωπαϊκά stress tests.
Ο διεθνής οίκος προχώρησε παράλληλα σε μείωση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, στο 1,55 ευρώ ανά μετοχή από 2 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση buy τονίζοντας ότι ενδέχεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση του χρηματοδοτικού κόστους για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ καθώς κινείται προς την κερδοφορία θα μπορεί να «χτίζει» περισσότερα κεφάλαια. Για την Alpha Bank, για την οποία, μάλιστα, προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία το 2015, διατηρεί αμετάβλητη την τιμή-στόχο των 0,65 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση neutral. «Στην Ελλάδα, η τράπεζα έχει ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική και τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Εκτιμούμε ότι θα επιστρέψει σε κερδοφορία το 2015, ενώ θα ωφεληθεί από την πορεία των προβληματικών δανείων καθώς βελτιώνεται το οικονομικό outlook», ανέφερε η επενδυτική.