Image default
Πρώτο Θέμα

Έρχονται τα «Draghinomics»…

Έρχονται τα «Draghinomics»…

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παρακολούθησαν το Ambrosetti Forum κατά τη διάρκεια του  Σαββατοκύριακου, καλωσορίζοντας τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια και να σηματοδοτήσει την επερχόμενη εισαγωγή προγράμματος αγοράς τιτλοποιήσεων (ABS), με ορισμένους οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα να εκτιμούν ότι αυτές οι κινήσεις μπορεί να συνεπάγονται ένα νέο μείγμα πολιτικής.

Ακόμη και αν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΚΤ για μέτρια ανάκαμψη παραμένουν αμετάβλητες, μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ ανησυχούν όλο και περισσότερο σχετικά με την πρόσφατη καθοδική πίεση στις τιμές και τη μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Οι τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ είναι σχεδιασμένες ώστε να αποτρέψουν τον αποπληθωρισμό και να δώσουν μία πνοή ζωής στη νωθρή οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Nouriel Roubini, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του κ. Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ σηματοδότησαν μία σημαντική εξέλιξη στο σκεπτικό της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι είπε στο συμπόσιο ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να υποστηρίζεται από αύξηση των δαπανών, από χώρες με ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Ο κ. Roubini ονόμασε το νέο μείγμα πολιτικής «Draghinomics», λόγω της ομοιότητάς του με τα τρία «βέλη» (σημεία-κλειδιά) των Abenomics στην Ιαπωνία.

«Τα Abenomics έχουν τρία βέλη: τη νομισματική χαλάρωση, τη δημοσιονομική χαλάρωση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ευρωζώνη πλησιάζει τα επίπεδα του αποπληθωρισμού και η ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμα. Η νομισματική και η δημοσιονομική χαλάρωση δεν μπορούν να προσφέρουν από μόνες τους λύση στο πρόβλημα. Η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς είναι θεμελιώδεις», δήλωσε ο κ. Roubini στους Financial Times.

Ο Jyrki Katainen, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε ότι τα κράτη μέλη χρειάζεται να επιμείνουν στη δημοσιονομική πειθαρχία που είχε βοηθήσει στη σταθεροποίηση του νομισματικού μπλοκ. Αλλά, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο ίδιος πρότεινε ότι υπάρχουν ορισμένα «δημοσιονομικά περιθώρια» στην ευρωζώνη στο σύνολό της, ώστε να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις. Η Κομισιόν, θα έδινε νέα έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τις δηλώσεις του σχετικά με την τεράστια ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Katainen, υπογραμμίζοντας τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και προϊόντων, τις μεταρρυθμίσεις των συνταξιοδοτικών συστημάτων και την απελευθέρωση ορισμένων επαγγελματικών υπηρεσιών σε αρκετές χώρες. Δήλωσε επίσης ότι οι δημόσιες δαπάνες σε ολόκληρη την ευρωζώνη θα πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις.

Ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που παρακολούθησε το ιταλικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν φορείς χάραξης πολιτικής, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί, δήλωσε: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το κλειδί. Οι χώρες που έχουν καταβάλει την κατάλληλη προσπάθεια τα πάνε ήδη καλύτερα: η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η Ιταλία και η Γαλλία θα πρέπει να το σκεφτούν λίγο καλύτερα.

Μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ χειροκρότησαν τον κ. Ντράγκι στη συνέντευξή του με τον Τύπο την Πέμπτη, λέγοντας ότι δηλώσεις του περιγράφουν με τεράστια ακρίβεια τη διαμάχη που επικρατεί μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής. Ήταν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μείωση των επιτοκίων που ο πρόεδρος της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι το συμβούλιο ήταν διχασμένο, για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο.

Αν και υπήρξε μία «άνετη πλειοψηφία» υπέρ, ορισμένα μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία ότι το πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αναλάβει η ΕΚΤ τεράστιο πιστωτικό κίνδυνο, απομακρύνοντάς τον από τις τράπεζες και οδηγώντας τον στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας. Τα επιχειρήματα περί αναμονής για περισσότερα στοιχεία συνάντησαν αντίσταση από τον κ. Ντράγκι, ο οποίος πιστεύει ότι χρειάζεται επείγουσα δράση. Κάποιοι άλλοι κάλεσαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να ξεκινήσει τη μαζική αγορά κρατικών ομολόγων.

«Ορισμένα από τα μέλη του ΔΣ μας ήταν υπέρ του να κάνουμε περισσότερα από τα όσα παρουσίασα, και άλλοι ήταν υπέρ του να κάνουμε λιγότερα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο «είναι μια μέση λύση». Ο Jens Weidmann, ο πρόεδρος της Bundesbank, ήταν ένα από τα μέλη του ΔΣ που ήθελαν λιγότερα από όσα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη.

Η εικόνα για το μέγεθος του προγράμματος δεν είναι σαφής, ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί μια ακριβής εικόνα σχετικά με την αξία των περιουσιακών στοιχείων. Το Reuters ανέφερε πριν από την απόφαση ότι η κεντρική τράπεζα εξέταζε το ενδεχόμενο να αγοράσει €500 δισ. τιτλοποιήσεων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων.

Αντίθετα, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι ο συνδυασμός των αγορών και των επικείμενων δημοπρασιών φθηνών δανείων θα ενισχύσει τον ισολογισμό της ΕΚΤ μέχρι και κατά €1 τρισ., επίπεδο το οποίο δεν έχουμε δει από τις αρχές του 2012.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια προκειμένου να ενισχύσει την πρώτη προσφορά της για φθηνά δάνεια σταθερού επιτοκίου τεσσάρων ετών –που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα αυτού του μήνα. Το κόστος των δανείων που συνήφθησαν από τις στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ. Οι φορείς χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι αυτή που ο Ντράγκι υποσχέθηκε πως είναι η τελευταία μείωση επιτοκίων θα ενθαρρύνει τους αποταμιευτές να κάνουν προσφορές για κεφάλαια τον Σεπτέμβριο, αντί να περιμένουν μέχρι το τέλος του έτους ή μέχρι το 2015.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι μπορεί να είναι δυνατό να τονωθεί η ζήτηση μέσω της αύξησης των δαπανών για υποδομές σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει προτείνει ένα πρόγραμμα ιδιωτικών-δημόσιων επενδύσεων αξίας €300 δισ.  «Αυτές οι ιδέες σχετικά με ένα είδος μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με παραδοσιακά μέσα, μέσω συνεργασίας του δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, και αν είναι απαραίτητο με ομόλογα έργων, δε μου ακούγονται λάθος στην παρούσα φάση. Έχει γίνει λόγος για εκατοντάδες δισεκατομμυρίων [Ευρώ]. Θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin