Image default
Πρώτο Θέμα

Η Σελόντα δείχνει το δρόμο…

Η Σελόντα δείχνει το δρόμο…

Άνοιξε η αυλαία για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου της χώρας, με την ουσιαστική συμβολή του πιστωτικού συστήματος. 

Οι  Έλληνες τραπεζίτες άναψαν το πράσινο φως για την εκκίνηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, αρχικά σε προβληματικούς κλάδους και εν συνεχεία στο σύνολο της οικονομίας, και πλέον οι πρώτες πρωτοβουλίες για την αναδιάταξη των επιχειρηματικών δυνάμεων παίρνουν σάρκα και οστά.

Μετά τον περασμένο Μάιο, όταν ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, και ο πρόεδρος της MIG, Α. Βγενόπουλος, ανακοίνωσαν τη στρατηγική τους συνεργασία ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα αποτελέσει την αφετηρία για σειρά εξυγιάνσεις και συνενώσεις επιχειρήσεων σε στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, την προηγούμενη Πέμπτη ήταν η σειρά της Σελόντα, οι μέτοχοι της οποίας ενέκριναν το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα αποτελέσει πιλότο και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που θα ακολουθήσουν.

Στο σύνολό τους οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι, με πρότυπο την επιτυχή αναδιάρθρωση που πραγματοποιήθηκε στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, τα τραπεζικά ιδρύματα πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση και των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας. Θα πρέπει να ενθαρρύνουν επιχειρηματικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές μονάδες. Παράλληλα, σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε στοχευμένη διοχέτευση χρηματοδοτικών πόρων σε υγιείς κλάδους και επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να στηριχθεί το νέο, εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας.

Το νέο μοντέλο

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους αλλά και με αφορμή το «μοντέλο» που υιοθετήθηκε για την περίπτωση της Σελόντα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης (restructuring) που θα δούμε σε γενικές γραμμές να βρίσκει εφαρμογή το επόμενο διάστημα για τις «προβληματικές» επιχειρήσεις στηρίζεται σε πέντε άξονες:

Πρώτον, η πιστώτρια τράπεζα θα πραγματοποιεί μια αναλυτική αποτίμηση όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών της υπό εξυγίανση εταιρείας αλλά και των δανειακών της υποχρεώσεων προς το πιστωτικό σύστημα.

Δεύτερον, θα ακολουθεί η μετοχοποίηση των χρεών της εταιρείας, με συνηθέστερες πρακτικές τη μείωση και εν συνεχεία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Τρίτον, θα ακολουθεί η υλοποίηση του απαιτούμενου για την εξυγίανση business plan που θα έχουν συμφωνήσει η τράπεζα με τη διοίκηση της εταιρείας, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την αλλαγή διοίκησης με τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου από την πιστώτρια τράπεζα.

Τέταρτος και ενδεχομένως σημαντικότερος άξονας είναι η αναδιάρθρωση της επιχείρησης μέσω συγχώνευσή της με ομοειδείς εταιρείες με τελικό στόχο τη συγκέντρωση του κλάδου.

Ο πέμπτος και τελευταίος άξονας περιλαμβάνει των πώληση των υγιών πλέον επιχειρήσεων στις οποίες οι τράπεζες έχουν ισχυρή μετοχική συμμετοχή, είτε στους παλαιούς μετόχους τους είτε ακόμη και σε νέους. Αν οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι των εταιρειών παραμείνουν στο μάνατζμεντ των επιχειρήσεών τους ή όχι, είναι θέμα συμφωνίας με το business plan και την τράπεζα, και εξαρτάται επίσης από το εάν είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν με κεφάλαια στην ανασυγκρότηση της εταιρείας.

Για αρχή… ψάρια

Ο πρώτος κλάδος που θα αναδιαρθρωθεί είναι αυτός των ιχθυοκαλλιεργειών, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να πάρουν σειρά οι κλάδοι της ακτοπλοΐας και της χαλυβουργίας.  Ήδη, όπως αναφέρθηκε, οι μέτοχοι της Σελόντα έδωσαν μέσα στην εβδομάδα το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του πρώτου restructuring του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, εγκρίνοντας ομόφωνα όλα τα βασικά «προαπαιτούμενα» για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, με το 82% της εταιρείας να περνάει πλέον στα χέρια των τραπεζών (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Attica Bank και Geniki Bank). Υπενθυμίζεται ότι η Σελόντα βαρύνεται από τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 193,5 εκατ. ευρώ.

Τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τραπεζών και της διοίκησης του έτερου μεγάλου ομίλου του κλάδου της Νηρέας. Στόχος τόσο των τραπεζών όσο και της διοίκησης της εισηγμένης είναι οι διαπραγματεύσεις να κλειδώσουν μέσα σε έναν μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ, από ένα σύνολο δανεισμού 226 εκατ. ευρώ, η τιμή μετατροπής, καθώς και ο τρόπος διοίκησης του ομίλου, ενώ σύντομα αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να τρέξουν το πρόγραμμα. Ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια, τα οποία δεν μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν.

Όσον αφορά στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, ήδη οι τράπεζες έχουν πάρει υπό τη σκέπη τους την εταιρεία, η οποία έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, με το business plan να προβλέπει και εκεί μετοχοποίηση χρεών και νέα κεφάλαια κίνησης.

Ακολουθεί η ακτοπλοΐα

Σε πλήρη εξέλιξη, και με την Τράπεζα Πειραιώς να έχει συντονιστικό ρόλο, βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης και στον ακτοπλοϊκό κλάδο, του οποίου οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες εμφανίζουν στην περίοδο από το 2009 έως το 2013 συσσωρευμένες ζημιές προ φόρων ύψους 880 εκατ. ευρώ και οφείλουν στις τράπεζες κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων XRTC. Με εξαίρεση τη ΝΕΛ, που αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ήδη βρίσκεται στα δικαστήρια με την Τράπεζα Πειραιώς, οι υπόλοιπες εταιρείες είτε βρίσκονται σε συζητήσεις με τους πιστωτές τους με σκοπό την αναδιάρθρωση του δανεισμού είτε τις έχουν ολοκληρώσει.

Ειδικότερα η ΑΝΕΚ, με συνολικό δανεισμό ύψους 291 εκατ. δολ. το 2013, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επιτευχθεί τελική συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες. Παράλληλα, η εταιρεία στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής της έχει προχωρήσει στην πώληση δύο πλοίων αντί συνολικού τιμήματος 21 εκατ. ευρώ, ενώ έχει λάβει απόφαση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συζητήσεις με τις τράπεζες της διοίκησης της Hellenic Seaways (HSW) και, όπως εκτιμάται, μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία. Η διοίκηση της HSW έχει καταθέσει στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτός από πιστωτής είναι και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, συγκεκριμένο business plan που υλοποιείται αυτή την περίοδο και το οποίο, εκτός των άλλων, προβλέπει την πώληση πλοίων.

Η Attica Group είναι ο ακτοπλοϊκός όμιλος που ολοκλήρωσε με επιτυχία μια διαπραγμάτευση διάρκειας 35 μηνών με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, τα δάνεια της εταιρείας έχουν πλέον ορίζοντα 5-10 χρόνια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η εταιρεία εξέδωσε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ, το οποίο κάλυψε το επενδυτικό fund Fortress, που μπορεί να αποκτήσει στο μέλλον μέχρι και ποσοστό 31,12% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin