Image default
Πρώτο Θέμα

Όταν οι εργολάβοι ρίχνονται στην αρένα

Όταν οι εργολάβοι ρίχνονται στην αρένα

Ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς του Δημοσίου λαμβάνει χώρα από τα μέσα Ιουλίου σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες μάχες στον επιχειρηματικό χώρο που καθηλώνει τα βλέμματα των ενδιαφερομένων. 600 εκατομμύρια ευρώ, 57 εργολαβίες, 40 “μονομάχοι”, 417 οικονομικές προσφορές, αποτελούν κάποια από τα ογκώδη νούμερα που χαρακτηρίζουν τον αγώνα.

Ευ. Μυτιληναίος, Λ. Μπόμπολας, Γ. Περιστέρης, Σ.Κόκκαλης, αλλά και πλήθος μεσαίων και μικρότερων κατασκευαστών είναι κάποιοι από αυτούς που θα διεκδικήσουν ισχυρό μερίδιο στην πίτα προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να συνεχίσουν την παράδοση του ονόματός τους στο χώρο.

To mega-διαγωνισμό ξεκίνησε η Διεύθυνση Δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), εταιρεία κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ. Ο διαγωνισμός  σχετίζεται με 57 επιμέρους διαγωνισμούς σε ένα “πακέτο”. Τα αποτελέσματα του αναμένονται να βγουν το επόμενο διάστημα.

Ο λόγος για 57 ανοιχτές δημοπρασίες που λαμβάνουν χώρα συγχρόνως (ενιαία Διακήρυξη), με το σύστημα της προσφοράς ενιαίου ποσοστού έκπτωσης στις τιμές μονάδας του τιμολογίου της υπηρεσίας για κάθε μια χωριστά. Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 599.350.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), -όσα δηλαδή προσδοκά να εισπράξει η ΔΕΗ από την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ- και αφορά την κατασκευή και συντήρηση έργων δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε 58 περιοχές της χώρας (σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Εύβοια κ.α.).

Ο ισχυρός παίκτης

Ιδιαίτερα δυναμική χαρακτηρίζεται η παρουσία της ΜΕΤΚΑ, η οποία αποτελεί και τη μοναδική από τους 40 υποψήφιους αναδόχους που διεκδικεί και τις 57 εργολαβίες. Η παρουσία της στο δυναμικό αυτό εγχείρημα θεωρείται, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η πιο μεγάλη απόδειξη προς όλους πως θα διεκδικήσει τον ενεργότερο ρόλο στην πίτα των δημόσιων έργων.

Το ηχηρό μήνυμα γίνεται ακόμα σπουδαιότερο μετά την ισχυρή της παρέμβαση και στα σιδηροδρομικά και την ολοκληρωτική νίκη από την ανάληψη του Κιάτο-Ροδοδάφνη, όπου μετά την απόρριψη των προσφυγών των ανταγωνιστών (Τέρνα-Άκτωρ-J&P Άβαξ, Ιντρακάτ), οι υπογραφές θα πέσουν εντός των επόμενων ημερών.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως η σημασία της παρουσίας της ΜΕΤΚΑ στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα κι από αυτή του Κιάτο-Ροδοδάφνη κι αυτό καθώς εισέρχεται στον προνομιακό γι αυτήν χώρο των ενεργειακών projects και παράλληλα ο προϋπολογισμός είναι υπερδιπλάσιος (273 εκατ., έναντι 600 εκατ.), έστω κι αν, όπως είναι αναμενόμενο, δεν κερδίσει όλες τις εργολαβίες.

Πιθανόν γι’ αυτό η ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ (20 Ιουνίου), με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει “στις διαδικασίες ανάληψης έργων και προμηθειών του Δημοσίου” και συγκεκριμένα στο διαγωνισμό ΔΔ-206 του ΔΕΔΔΗΕ, συνοδεύτηκε και με την αυξανόμενη ανησυχία από τον ανταγωνισμό, καθώς είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί την παρουσία της και σε όποια μεγάλα, αλλά και μικρότερα, έργα ακολουθήσουν.

Οι υπόλοιποι

Πέρα από τη συμμετοχή της ΜΕΤΚΑ, στο μεγάλο διαγωνισμό μερίδιο επιθυμεί η Άκτωρ (Μπόμπολας) που διεκδικεί 23 (από τις 57) εργολαβίες, η Τέρνα του Γ. Περιστέρη που διεκδικεί 11, ενώ η Ιντρακάτ του Σ.Κόκκαλη περιορίζεται μόνο σε 9.

Ισχυρή παρουσία θεωρείται και αυτή του Κ. Στέγγου που με την Πόρτο Καρράς Α.Ε., και την Τοξότης Α.Ε. διεκδικεί 45 εργολαβίες, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της Δομοτεχνικής (των Α. και Χ. Αλεξόπουλου) με 22 προσφορές.

Περίοπτη θέση στις συμμετοχές κατέχει και η ΣΧΣ ΑΤΕΕ, του Σπύρου Σουρτζή που διεκδικεί 53 εργολαβίες, δηλαδή τις περισσότερες μετά τη ΜΕΤΚΑ. Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους κατασκευαστική, με πτυχίο 6ης τάξης που εξειδικεύεται στα έργα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και στα εναέρια και υπόγεια δίκτυα μεταφοράς, ενώ έχει αναλάβει και έργα του ΟΤΕ, μικρά οδικά κ.α. Ο τζίρος της, με βάση τα τελευταία στοιχεία (οικ. έτος 2012) κινείται στα 23 εκατ., έχει ολοκληρωμένα projects του ΔΕΔΔΗΕ ύψους άνω των 155 εκατ., και υπό εκτέλεση ύψους περί τα 104 εκατ.

Κάποιοι δεν τα κατάφεραν

Εκτός όμως από τους μεγάλους, πολλές από μεσαίες και μικρές τεχνικές εταιρείες διεκδικούν από 1 μέχρι 16 εργολαβίες. Ο λόγος για τις Ερτέκα, Εκτέρ, Κλέαρχος Ρούτσης Α.Ε., Θεμέλη (που έχει αναλάβει την επέκταση του τραμ στον Πειραιά), Ελεκτρομέκ, Άτομον, Πυλώνας, Κάππα Τεχνική, Μαλλιόντα, Δυναμική Έργων, Κ. Κουρτίδης, Ελτέρ, Μηχανοδομική, Τρικάτ, Προτεκάτ, ΓΑΚ Α.Ε., Έλυρος, Αθωνική Τεχνική, Υδροδύναμη, Κατασκευή ΑΤΕ, Ορίων, Σιάμκας ΕΒΗΕΜ, Έργω, ΤΕΣ, Πυλώνας, Εβίντα, Πυθαγόρας, ΤΕΚΑ, Μέλκα Ενεργειακή Άλφα, Δομηκα Α.Ε. κ.α. Από το διαγωνισμό “κόπηκαν” για διάφορους λόγους 3 σχήματα (Αντύπας ΑΤΕ, η κοινοπραξία Εργοτέμ ΑΤΕΒΕ-Europa Εβιεκ ΑΤΕ και η Αναστηλωτική ΑΤΕ).

Να σημειωθεί πως η κάθε εργολαβία αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό ενεργειακών και ηλεκτρομηχανολογικών έργων και κατατέθηκαν συνολικά 417 οικονομικές προσφορές.

Η διαδικασία κατάθεσης των προσφορών και εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή του ΔΕΔΔΗΕ της πληρότητας των φακέλων και των νομιμοποιητικών εγγράφων διάρκεσε τρεις μέρες (14 έως 16 Ιουλίου) σε δημόσια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατατέθηκαν και ελέγχθηκαν 423 εγγυητικές επιστολές, ενώ κατά τη διαδικασία δόθηκε η δυνατότητα στους εκπροσώπους των εταιρειών να ελέγξουν τα στοιχεία (νομιμοποιητικά έγγραφα κ.λπ.) των φακέλων των ανταγωνιστών τους.

Σχετικα αρθρα

Ελλειμμα 10.5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 13 δισ. την περίοδο του Ιανουαρίου -Αυγούστου 2021

admin

Alpha Bank:Επιστροφή των Πληθωριστικών Πιέσεων-Συγκυριακοί και Δομικοί Παράγοντες

admin

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin