Image default
Πρώτο Θέμα

Η «απόβαση» του κινέζικου δράκου

Η «απόβαση» του κινέζικου δράκου

Όταν ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, πραγματοποίησε μία ανεπίσημη στάση μίας ημέρας τον Αύγουστο στη Ρόδο, στο δρόμο προς τη σύνοδο της Βραζιλίας, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός πέταξαν στο νησί για να διασφαλίσουν την ομαλή εξέλιξη της διαμονής του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, οργάνωσε ένα ανεπίσημο γεύμα το Σάββατο προς τιμής του κ. Xi, σε παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τον συνόδευσε σε μία ξενάγηση στην παλιά μεσαιωνική πόλη. Ο κ. Xi εγκωμίασε ανοιχτά τις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει την οικονομία της, λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα που πλησίασε πιο κοντά στην κατάρρευση το 2011 από όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κίνα θεωρεί την Ελλάδα ως μία βασική εμπορική πύλη στη Νότια Ευρώπη. Δήλωσε επίσης ότι εξελίσσεται μία «συνολική στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Πριν από μερικά χρόνια, τα οικονομικά βάσανα της Ελλάδας ήταν τόσο έντονα που ακόμη και η Κίνα –η οποία ανυπομονεί να επεκταθεί στις βασικές αγορές– ήταν επιφυλακτική να επενδύσει σε υψηλού κινδύνου δυναμικό.

Οι Κινέζοι έμποροι –οι οποίοι είχαν φτάσει στην Αθήνα εν όψει των Ολυμπιακών του 2004 πωλώντας ενδύματα, υποδήματα και οικιακά είδη– μετακόμισαν εκτός χώρας με την κρίση του 2010. Καθώς μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, οι Κινέζοι μετακινήθηκαν σε πιο σταθερές ευρωπαϊκές αγορές. Μόνο το λιμάνι του Πειραιά –όπου η κινεζική Cosco πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις το 2009 αποκτώντας το δικαίωμα εκμετάλλευσης του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων και το δικαίωμα να κατασκευάσει έναν ακόμη σταθμό– αποδείχθηκε ικανό να διατηρήσει το ενδιαφέρον των μεγάλων επενδυτών.

Τώρα, η Κίνα επανεκτιμά την Ελλάδα και τις υποδομές της, που πρέπει να βγουν προς πώληση ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Διά θαλάσσης ή από αέρος, η Ελλάδα ταιριάζει στις φιλοδοξίες της Κίνας, η οποία επιθυμεί να επεκταθεί βαθύτερα στην Ευρώπη.

«Είμαστε πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία στις άμεσες επενδύσεις και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.. οι κρατικές εταιρείες δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη και πολιτικά καθοδηγούμενη προσέγγιση», δήλωσε Κινέζος σύμβουλος ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πιθανός πλειοδότης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι η σύμπραξη εταιρειών που δημιουργήθηκε από την Friedman Pacific Asset Management, ένα fund με έδρα το Hong Kong, και τον Όμιλο Shenzhen International Airport Group, ενώ το υπουργείο Μεταφορών αναμένει την κρατική κινεζική εταιρεία Construction Engineering Corporation να κτίσει και να διαχειριστεί ένα νέο αεροδρόμιο στην Κρήτη, αξίας 800 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η επίσης κρατική Fujian Shipbuilding, η οποία διαχειρίζεται τρία ναυπηγεία στην Κίνα, έχει δείξει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Πράγματι, η ναυτιλία είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας. Τα ελληνικά πλοία μεταφέρουν το 60% των κινεζικών εισαγωγών σε στρατηγικά εμπορεύματα –αργό πετρέλαιο, άνθρακα και σίδηρο. Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα κατασκευάζουν πλοία στην Κίνα. Τον Ιούνιο, υπογράφηκαν συμφωνίες αξίας 3,3 δισ. δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών και θα χρηματοδοτηθούν από την κρατική κινεζική τράπεζα China Development Bank.

Παράλληλα, η διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco παραμένει η κορυφαία επένδυση. Οι εμπορευματικές μεταφορές –ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που μεταφέρονται μέσω του τερματικού κάθε έτος– έχουν φτάσει τα 2,5 εκατ. μετά από μία επέκταση των εγκαταστάσεων, αξίας €400 εκατ. Οι Κινέζοι εγκατέστησαν νέους γερανούς τελευταίας τεχνολογίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη λειτουργία των τεράστιων κοντέινερ και σχεδόν τετραπλασίασαν την απόδοση.

Οι νέες σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι έφεραν μερικά μεγάλα ονόματα, όπως η Huawei, ο κινεζικός κατασκευαστής προϊόντων τηλεπικοινωνιών, και η Ιαπωνική Sony, οι οποίοι άρχισαν να μεταφέρουν εμπορεύματα στην κεντρική Ευρώπη μέσω τρένου.

«Ο Πειραιάς έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κόμβος για ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, την ανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική», λέει ο Τάσος Βαμβακίδης, ο εμπορικός διευθυντής της Cosco στον Πειραιά. Η Cosco είναι η επικρατέστερη μεταξύ των πέντε προεπιλεγμένων υποψηφίων για την αγορά του συνολικού μεριδίου του 67% του λιμανιού, που ανήκει στο ελληνικό κράτος.

Ο μοναδικός μεγάλος ιδιώτης επενδυτής από την Κίνα στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ένα μακροχρόνιο σχέδιο για μία νέα, αναπτυσσόμενη αγορά του κινεζικού τουρισμού.

Η Fosun, ένας  όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων που έχει ήδη αποκτήσει μερίδιο της Follie Follie, της ελληνικής εταιρείας κοσμημάτων και ειδών μόδας, συμμετέχει με εταίρους από την Ελλάδα και τις χώρες του Κόλπου, σε ένα 20ετές project, αξίας €5 δισ., για την ανάπτυξη του τεράστιου παράκτιου χώρου του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας. Ο χώρος, που είναι σε μέγεθος διπλάσιος από το Μονακό, θα μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο και κέντρο αναψυχής.

Οι αφίξεις Κινέζων τουριστών –ένα κλάσμα των αντίστοιχων σε άλλα μέρη της Ευρώπης– αυξάνονται σημαντικά στην Ελλάδα: 28.000 Κινέζοι επισκέπτες ταξίδεψαν στην Αθήνα, την Σαντορίνη και την Κρήτη το 2013, προορισμοί που αποτέλεσαν σκηνικά κινεζικών ταινιών όπως η ταινία «Beijing Love Story», μία ρομαντική κομεντί από την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά. Φέτος, οι αφίξεις προβλέπεται ότι θα φτάσουν τις 40.000, σύμφωνα με τα τοπικά ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η έλλειψη απευθείας πτήσεων από την Αθήνα στο Πεκίνο και την Σαγκάη, σύμφωνα με την Tonia Luo, από το Πεκίνο, που τρέχει ένα ταξιδιωτικό γραφείο στον Πειραιά.

«Οι επισκέπτες είναι αναγκασμένοι να έρχονται μέσω Κωνσταντινούπολης ή Φρανκφούρτης, γεγονός που μειώνει τον χρόνο παραμονής τους, ιδίως αν έχουν μόλις μια εβδομάδα διακοπές, όπως οι περισσότεροι Κινέζοι», λέει η κυρία Luo, η οποία δίδασκε Κινέζικα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Αλλά, η αγορά θα τιναχτεί στα ύψη με το που στηθεί η αεροπορική σύνδεση».

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin