Image default
Πρώτο Θέμα

Μειώθηκαν από 1 δισ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ οι ζημιές των επιχειρήσεων μεταξύ 2012 και 2013

Μειώθηκαν από 1 δισ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ οι ζημιές των επιχειρήσεων μεταξύ 2012 και 2013

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με μελέτη της εταιρίας ICAP που παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ως μεγαλύτερο πρόβλημά τους την έλλειψη ρευστότητας, ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι εταιρίες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκαν από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.

Έτερο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε για το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων. Τα στοιχεία της έρευνας, μαζί με μελλοντικές μελέτες και άλλες έρευνες, θα επικαιροποιούνται και θα τηρούνται σε ανοιχτή βάση δεδομένων για τις αθηναϊκές επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Κατά την ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σημείωσε ότι προτεραιότητα της δημοτικής αρχής αποτελεί η δημιουργία προϋποθέσεων για οικονομική ανάκαμψη και δημιουργία θέσεων εργασίας στην πρωτεύουσα. Μιλώντας για την αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στη χώρα, τόνισε ότι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους και τις νέες, που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, είναι απολύτως επιτακτική, καθώς σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και την ανάπτυξη της Αθήνας».

Ο κ. Καμίνης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πρώτες θετικές ενδείξεις και την εντυπωσιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης. Δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή, με κεντρικό μηχανισμό το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε βάθος χρόνου, συνεργαζόμενη με πανεπιστήμια και άλλους θεσμικούς φορείς για να βοηθήσει νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να σταθούν στα πόδια τους, αλλά και για να προσελκύσει η Αθήνα ξένους επενδυτές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, τόνισε ότι η «αρνητική συγκυρία έχει επηρρεάσει σε σημαντικό βαθμό την επιχειρηματικότητα στην Αθήνα. Όπως καταγράφεται σε οικονομοτεχνική μελέτη της ICAP Group, το διάστημα 2012-13 σημειώνεται μείωση κατά 2,3% στον κύκλο εργασιών (9,4 δισ. ευρώ) και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, με το 5,6% των εταιρειών να διαμορφώνει το 70% του συνολικού κύκλου εργασιών. Σε αυτό το κομβικό σταυροδρόμι για τη μετεξέλιξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα, η ICAP Group AE και η ICAP Advisory AE ως ανάδοχος κοινοπραξία για τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας, προσφέρει συμβουλευτική υποστήριξη και αξιόπιστη πληροφόρηση στις επιχειρήσεις του δήμου, καθώς και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό, στο πλαίσιο στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων, Αλέξης Γαληνός, ανέφερε ότι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και το INNOVATHENS, που λειτουργεί στην Τεχνόπολη, είναι οι δύο αιχμές του δόρατος του δήμου Αθηναίων στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων, και επισήμανε τις συνέργειες του δήμου με τους παραγωγικούς φορείς (ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, Επαγγελματικό Επιμελητήριο) για τη δημιουργία κυψελών επιχειρηματικότητας στην πόλη.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Όπως σημειώνεται στην έρευνα, το ΑΕΠ μειώθηκε περίπου κατά 26% από το 2008 έως σήμερα και η ανεργία έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τον Σεπτέμβριο 2013.

Σε επίπεδο περιφέρειας, την περίοδο 2008-2011 η ύφεση στην Αττική χαρακτηρίζεται πιο ήπια σε σχέση με το σύνολο της επικράτειας. Όμως η συρρίκνωση της απασχόλησης είναι πιο έντονη σε σχέση με το σύνολο της χώρας.

Σε επίπεδο πρωτεύουσας, η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων περίπου 6.000 επιχειρήσεων έδειξε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών την περίοδο 2010-2012 μεγαλύτερη των 2 δισ. ευρώ και σωρευτικές ζημιές το 2012 1,5 δισ. ευρώ. Παρ’ όλες, όμως, τις έντονες ανακατατάξεις η βασική δομή της τοπικής οικονομίας δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΚΣΕ)

Το ΚΣΕ εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» και σκοπεύει να αποτελέσει κεντρικό μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας στον δήμο Αθηναίων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα και σε υποψήφιους επενδυτές από το εξωτερικό.

Στην παρούσα συγκυρία παρέχει σειρά συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Στήριξης υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του Δήμου όπως:

1. Στην ανάπτυξη, αξιολόγηση, βελτίωση και εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου, παροχή πληροφόρησης σχετικά με της συνθήκες και εξελίξεις της αγοράς και καθοδήγηση για την αξιοποίηση των σχετικών δεδομένων.

2. Στην αναζήτηση και εξεύρεση χρηματοδότησης μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα ή εναλλακτικών πηγών.

3. Σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και θέματα διαχείρισης προσωπικού.

Το Κέντρο Στήριξης θα υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης για επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Παράλληλα, παρέχεται υποστήριξη σε νεοϊδρυόμενες ή υπό σύσταση επιχειρήσεις σε πλήθος θεματικών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην υποστήριξη επιχειρήσεων προκειμένου να διεισδύσουν ή να βελτιώσουν την παρουσία τους σε αγορές του εξωτερικού.

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin