Image default
Πρώτο Θέμα

Οι τρεις μνηστήρες για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Οι τρεις μνηστήρες για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Με την κατάθεση τριών δεσμευτικών προσφορών ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή  η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Από τα επτά κοινοπρακτικά σχήματα που είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό συνεχίζουν τα εξής:

VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε.

FRAPORT AG – SLENTEL Ltd (συμφερόντων Κοπελούζου)

CASA (Corporation America S.A.) ? METKA Α.Ε.

Και οι τρεις ενδιαφερόμενοι έχουν ισχυρή παρουσία στην αγορά διαχείρισης αερολιμένων, κάτι που κρίνεται ιδιαίτερα θετικό από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Η Vinci διαχειρίζεται πάνω από 20 αερολιμένες στην Ευρώπη (κυρίως στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ασία). Η Fraport έχει στον έλεγχό της δέκα αεροδρόμια σε Ινδία, Κίνα, Βουλγαρία κ.λπ. με κυρίαρχο αυτό της Φραγκφούρτης. Η Corporation America διαχειρίζεται 53 αεροδρόμια κυρίως στη Λατινική Αμερική, την Ιταλία και την Αρμενία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει η πρόσκληση υποβολής προσφορών, θα ακολουθήσει το στάδιο του ελέγχου εγκυρότητας των τεχνικών προσφορών και της πληρότητας των δικαιολογητικών. Μετά από τη σχετική εισήγηση των συμβούλων του έργου, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίασή του θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχήματα που προκρίνονται στο επόμενο στάδιο, ήτοι την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

Η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου. Εκτός διαγωνισμού έμειναν οι J&P Άβαξ – Zurich Airport, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η Aeroports De La Cote d Azur και η Advent International.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές αφορούν και στις δύο υπό παραχώρηση ομάδες που περιλαμβάνουν από επτά αεροδρόμια η καθεμία.

Στην πρώτη ομάδα ανήκουν τα αεροδρόμια: 1. Θεσσαλονίκης, 2. Κέρκυρας, 3. Χανίων, 4. Κεφαλλονιάς, 5. Ζακύνθου, 6. Ακτίου και 7. Καβάλας.

Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τα αεροδρόμια: 1. Ρόδου, 2. Κω, 3. Σάμου, 4. Μυτιλήνης, 5. Μυκόνου, 6. Σαντορίνης και 7. Σκιάθου

Ο διαγωνισμός προβλέπει τη δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης για 30 συν 10 έτη.

Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις της χώρας μας καθώς θα συνοδευτεί με επενδύσεις τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ σε βάθος τετραετίας από τους επενδυτές για την αναβάθμιση των αεροδρομίων αυτών.

Σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου η κίνηση στα υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμια θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. επιβάτες (από 18 εκατ. επιβάτες όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός).

Από τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, την Κέρκυρα και τα Χανιά προβλέπεται ότι περνούν περισσότεροι από 13 εκατ. επιβάτες, απορροφώντας το 71% της επιβατικής κίνησης. Για τα συγκεκριμένα αεροδρόμια προβλέπεται επένδυση αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών. Οι αερολιμένες Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλλονιάς, Ακτίου και Καβάλας είναι αναπτυσσόμενοι μεσαίου μεγέθους και απαιτούν την πραγματοποίηση έργων υποδομής ύψους 95 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ τονίζουν ότι η ολοένα και αυξανόμενη κίνηση των αεροδρομίων της χώρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για περαιτέρω άνοδο του τουρισμού απαιτούν την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες, ώστε τα περιφερειακά αεροδρόμια να είναι μελλοντικά σε θέση να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες και κατ’ επέκταση να υποδέχονται περισσότερους τουρίστες.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων θα αναμορφώσει ριζικά την εικόνα των αεροδρομίων, που αποτελούν τις πύλες εισόδου εκατομμυρίων επισκεπτών στη χώρα μας και στην ουσία τον καθρέφτη του τουριστικού μας προϊόντος.

Μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης, το ΤΑΙΠΕΔ διαμόρφωσε ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αναφορικά με τις χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους έως 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και έως 20 ευρώ μετά.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin