Image default
Πρώτο Θέμα

Το τελευταίο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

Το τελευταίο σπριντ για έξοδο από το μνημόνιο

Με σπριντ θα πρέπει να τελειώσει η κυβέρνηση το μαραθώνιο του μνημονίου, καθώς το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο, με τις επαναλαμβανόμενες, επιτακτικές προτροπές για εφαρμογή του παρόντος προγράμματος, δεν επιδέχεται βολικές παρερμηνείες: μόνο αν «ανάψει πράσινο» η τρόικα θα μπορέσει η κυβέρνηση να διεκδικήσει μια ευπρόσωπη συμφωνία για τη μετά το μνημόνιο εποχή.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η έννοια «υπέρβαση της τρόικας» προς το παρόν είναι… άγνωστη και απαιτείται η έγκριση των ελεγκτών, ακόμη και για νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής και αποτελούν βασικό στοιχείο της προσπάθειας της κυβέρνησης να κερδίσει χαμένο πολιτικό έδαφος.

Ενδεικτικά των δυσκολιών στις σχέσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών είναι τα όσα συνέβησαν χθες: ο Α. Σαμαράς ζήτησε, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γκ. Χαρδούβελη, ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, σε σχέση με τις εξαγγελίες του για ρύθμιση των χρεών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία έως και σε 100 δόσεις (για χρέη κάτω των 15.000 ευρώ) ή σε 72 δόσεις (για τα μεγαλύτερα χρέη).

Σε αυτή τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι η τρόικα έχει μπλοκάρει την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή, προειδοποιώντας ότι εάν κατατεθεί, χωρίς να την έχει εγκρίνει, αυτό θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης, δηλαδή θα αποτελέσει… αιτία πολέμου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από αυτή την εμπλοκή δεν κρύβεται κάποια αντίρρηση της τρόικας για το μεγάλο αριθμό των δόσεων της ρύθμισης, αλλά το ενδοκυβερνητικό «βραχυκύκλωμα» μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών: το υπουργείο Ανάπτυξης είχε συζητήσει με την τρόικα το πλαίσιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, περιλαμβάνοντας στο σχετικό προσχέδιο νόμου και μια εξόχως ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία (έως και σε 120 δόσεις!) για τις επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.

Εύλογα η τρόικα πέταξε στο… καλάθι των αχρήστων αυτή την πρόταση, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα «ταχύτητα» εξαιρετικά ευνοϊκών ρυθμίσεων για να επιβραβευθούν όσοι έχουν καθυστερημένα τραπεζικά δάνεια. Κατόπιν τούτου και επειδή η τρόικα δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της κυβέρνησης, ζητήθηκε να παρουσιασθούν και να εγκριθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών ταυτόχρονα τα σχέδια για τα «κόκκινα» δάνεια και για τις ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και ταμεία, ώστε να διασφαλισθεί ότι όλες οι οφειλές στο Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα ρυθμισθούν με ενιαίο τρόπο.

Αυτά τα… απίστευτα και όμως ελληνικά «βραχυκυκλώματα» συζητήθηκαν χθες βράδυ, κατόπιν παρέμβασης του Πρωθυπουργού, σε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών στο υπουργείο Οικονομικών και εκφράζεται η ελπίδα ότι η εμπλοκή με την τρόικα θα τελειώσει σύντομα.

Ενόψει της έλευσης της τρόικας, όμως, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση παραμένει απροετοίμαστη, ενώ οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα χρειασθεί να βρουν το δικό τους πλαίσιο συμφωνίας, πριν μπουν σε ουσιαστική συζήτηση με τους ελεγκτές. Στην αυριανή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα γίνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε με αφορμή το σχέδιο Μητσοτάκη για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και να αποσαφηνισθεί από πλευράς ΠΑΣΟΚ ποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει κατά καιρούς θέσει εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την τρόικα -και αγωνιά για μια θετική απάντηση- να τεθεί εκτός του πλαισίου του ελέγχου το θέμα του ασφαλιστικού, που θα μπορούσε να «τινάξει στον αέρα» ακόμη και μια ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία. Η πρώτη απάντηση της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, εφόσον όμως υπάρξει επαρκής πρόοδος σε άλλα σημαντικά θέματα του ελέγχου.

Σε αυτό το σημείο… αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η κυβέρνηση, αν γίνει δεκτή η εξαίρεση του ασφαλιστικού από τις συνομιλίες, δεν μπορεί να υπερασπισθεί άλλες «κόκκινες γραμμές», σε ζητήματα εν δυνάμει «εκρηκτικά», όπως είναι η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, οι απολύσεις στο Δημόσιο κ.α. Ούτε και θα έχει μεγάλα περιθώρια να αποφύγει την υλοποίηση εκατοντάδων προαπαιτούμενων δράσεων του μνημονίου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η πολύ δύσκολη αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία ήδη έχει καθυστερήσει σοβαρά με ευθύνη της Αθήνας, μπορεί να ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να ανοίξει η συζήτηση για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Για να τελειώσει με επιτυχία αυτό το σπριντ δεν θα είναι αρκετό να ολοκληρωθεί μια διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά θα πρέπει και να περάσει από τη Βουλή ένα «βαρύ» νομοσχέδιο με όλα τα νέα μέτρα, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η εξασθενημένη κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορέσει να το σηκώσει…

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin