Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α: Από την… Κόλαση , στον Παράδεισο και τώρα τι;

Χ.Α: Από την… Κόλαση , στον Παράδεισο και τώρα τι;

«Εκεί που σταματάει η λογική, ξεκινούν οι… αγορές», συνηθίζουν να λένε οι brokers μεταφέροντας… λαϊκές ρήσεις στα μέτρα των χρηματιστηρίων, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό τα όσα απίθανα συμβαίνουν συχνά, σχεδόν σε καθημερινή βάση τελευταία, στη «Λ. Αθηνών».

Με ένα εξίσου εντυπωσιακό και βίαιο τρόπο, όσο σκληρό και έντονο ήταν το sell off που είχε προηγηθεί (με πτώση 38% από την κορυφή του περασμένου Μαρτίου και με σχεδόν -20% σε λίγες ημέρες), η αγορά ανέκαμψε ανοδικά από το προ ημερών χαμηλό των 850 μονάδων φθάνοντας εκ νέου στις παρυφές του «χιλιάρικου», δίνοντας ένα άκρως ομολογουμένως εξεζητημένο «V» με δύο ισχυρά σκέλη (πτωτικό-ανοδικό), δείγμα της ρευστότητας και της μεταβλητότητας, της ταχύτητας και του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα πολλών παικτών που… ζάλισαν κόσμο και έσπασαν καρδιές. Προσφέροντας βέβαια αποδόσεις που σε κάποιες περιπτώσεις προσέγγισαν το 25%, 30% ή και 40% από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της περασμένης Πέμπτης! Όσο εμφατική ήταν η πρότερη πτώση της αγοράς, που έλαβε χώρα κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης και εξαιρετικά δυσμενών εκτιμήσεων, άλλο τόσο έντονη ήταν, εύλογα κατά κάποιους παράγοντες του χώρου, η αντίδραση στο ταμπλό του Χ.Α., με την αγορά για την ώρα να σταματά το ορμητικό της τέμπο και να επιχειρεί να βρει «πατήματα», νέες ισορροπίες, αναμένοντας τα σήματα που θα καθορίσουν τη συνέχεια.

Τεχνική αποκατάσταση

Πρόκειται για μια αντίδραση μερικής τεχνικής αποκατάστασης και περαιτέρω τακτοποίησης των τρομερών πτωτικών και υποτιμητικών στρεβλώσεων, που οδήγησαν σύσσωμο το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδα που είχε προ 12 ή και 16 μήνες. Αντίδραση που «πάτησε» κατά βάση στις αθρόες εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για διαχειρίσιμα αποτελέσματα στα τραπεζικά stress tests, στην αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της «ελεύθερης εξόδου» από τις αγκάλες του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με το νέο μπαράζ θετικών αναλύσεων από πλευράς ξένων οίκων για Τράπεζες, Χ.Α. και ελληνικά ομόλογα.

Βέβαια, στα μέσα της εβδομάδας η «Λ. Αθηνών» έκανε ένα stop, η αντίδραση σταμάτησε με το που έπιασε ο Γ.Δ. τις 1.000 μονάδες, ο FTSE 25 τις 325-330 μονάδες και ο Τραπεζικός Δείκτης τις 140 μονάδες. Και ίσως αυτό να κρίνεται λογικό καθώς εύλογο είναι να επιχειρείται μια ανασύνταξη δυνάμεων και θέσεων, να προκρίνεται μια συσσώρευση και «χώνεμα» των νέων επιπέδων τιμών και δεδομένων, να έκλεισε ο «τρέχον γύρος» ανόδου (τεχνική ή μη), ενόσω η αγορά έμπαινε στην… απολύτως τελική ευθεία του δρόμου για τα stress test.

Το stop του πρώτου γύρου και το volatility

Το «φρενάρισμα» λίγο πριν την πρώτη ισχυρή αντίσταση στις 1.030 μονάδες ενδεχομένως να σηματοδότησε και την ολοκλήρωση ενός πρώτου ισχυρού ανοδικού σκέλους που είχε ως αιχμή το front running των ξένων στις τράπεζες, και πριν την προσπάθεια ανασύνταξης που θα δώσει την ευκαιρία για να κατοχυρωθούν κέρδη και να ελεγχθούν οι στηρίξεις της αγοράς.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι αναλυτές και οι άνθρωποι της αγοράς γενικότερα, το Χ.Α. εδώ και καιρό έχει εισέλθει για τα καλά στον αστερισμό της μεταβλητότητας, το volatility και η νευρικότητα ήταν έκδηλες  και αυτό επιβεβαιώνεται όχι μόνο από τις απότομες τάσεις αλλά και από τις συχνές εναλλαγές προσήμων ακόμα και μέσα στην ίδια συνεδρίαση.

Άλλωστε, και πέραν της σαφέστατα κρίσιμης παραμέτρου των τραπεζικών stress tests, δεν είχαμε τεράστιες αλλαγές σε πολιτικά ή οικονομικά εγχώρια δεδομένα που να ήταν ικανά να αλλάξουν άρδην την εικόνα προς το καλύτερο. Κατά συνέπεια, το να “μαντέψει” κάποιος πως ακριβώς θα κινηθεί η αγορά είναι σχετικά επίφοβο, καθώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την βραχυπρόθεσμη τάση δεν έχουν καμία σχέση με τα θεμελιώδη των εισηγμένων εταιρειών, ενώ ένα απρόβλεπτο πολιτικό γεγονός, ή μία επιδείνωση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος, μπορεί να “εκθέσει” κάθε τεχνική ανάλυση ανεπανόρθωτα. Συμπερασματικά κάθε trader, ανάλογα με τον χρονικό ορίζοντα που κινείται, πρέπει να έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες και ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά. Για όσους παραμένουν ενεργοί, θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν οι αγορές κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, εσωκλείουν και σοβαρούς κινδύνους, τουλάχιστον για όσους δεν διακρίνονται για τα “γρήγορα αντανακλαστικά τους”.

Οι τακτικές των ξένων

Είναι πασιφανές ότι τα ισχυρά ενεργά χαρτοφυλάκια κατά τις τελευταίες ημέρες, τόσο της πτώσης , όσο και της ανόδου, επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την στρατηγική “too fast, too soon”, προκειμένου να ασκήσουν “ψυχαναγκασμό” σε όσους ρευστοποίησαν θέσεις και επέλεξαν τον ρόλο του θεατή για το επόμενο τετράμηνο και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Σε κάποια χαρτοφυλάκια προκάλεσαν «σοκ» οδηγώντας τα να πουλήσουν όσο-όσο, καθώς είχαμε και σπάσιμο margin και ενεργοποίηση διαδικασιών stop loss, ενώ κατά την έντονη αντίδραση ενδεχομένως να υποχρέωσαν κωδικούς σε άρον άρον κλείσιμο short θέσεων κ.λπ.

Ωστόσο, πέρα από την δράση των «ισχυρών χεριών» δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αίσθηση, ή βεβαιότητα σύμφωνα με κάποια χρηματιστηριακά γραφεία, ότι ξένα χαρτοφυλάκια βρήκαν ευκαιρία να αγοράσουν και να μαζέψουν χαρτιά σε καλύτερες τιμές. Είτε πρόκειται για «θερμό χρήμα» και hedge funds, είτε για long term χαρτοφυλάκια που τηρούσαν στάση αναμονής αλλά δελεάστηκαν από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι με ποντάρισμα αρχικά μέτριου κόστους (περίπου 450 εκατ. ευρώ) και πολλαπλάσιας υπεραξίας (πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ) και με εναλλαγή «χεριών» από επενδυτικά σε πιο επιθετικά χαρτοφυλάκια τις ημέρες της κατάρρευσης, διεθνείς παίκτες ξαναμπήκαν ενεργότερα στο παιχνίδι μετά το ξεπούλημα που προηγήθηκε. Αξιοποιώντας ως όχημα κυρίως τις τραπεζικές μετοχές και ενώ η αγορά αναρωτιέται αν βρίσκεται μπροστά σε μια «ευκαιρία» ή σε μια ακόμα «bull trap» καθώς όλη η επενδυτική κοινότητα βρίσκεται στον αστερισμό των τραπεζικών ασκήσεων προσομοίωσης.

Ο ρόλος του sell off

Βέβαια, ρόλο στην εντυπωσιακή ανάκαμψη έπαιξε ο νέος καταιγισμός αναλύσεων που εκδίδουν οι ξένοι οίκοι για την Ελλάδα, από τις οποίες προκύπτουν  η overweight στάση τους, η θετική εικόνα για τις τράπεζες και το Χ.Α., κυρίως όμως μάλλον λόγω της υπερπώλησης της αγοράς και των χαμηλότερων που πρόλαβε να διαμορφώσει η μεγάλη υποχώρηση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα υψηλά των 1.197 μονάδων της 8 Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει πτώση 27,31%, ο FTSE 25 έχασε 27,27%, και ο τραπεζικός δείκτης -29,47%! Οι μετοχές σε όλο το φάσμα του FTSE 25 είχαν δεχτεί τρομερά μεγάλες πιέσεις από 15% έως 48% από τα υψηλά της 8ης Σεπτεμβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη!

Η αισιοδοξία και η επιστροφή στην πραγματικότητα

Ωστόσο η επιφυλακτικότητα για το ρίσκο των πρόωρων εκλογών και την υψηλή μεταβλητότητα που αυτό θα επιφέρει τους επόμενους 4-5 μήνες, παραμένει ψηλά στην ατζέντα, προσδίδοντας  για την ώρα κερδοσκοπικό και πιθανόν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα στις θεαματικές κινήσεις που καταγράφονται στο ταμπλό. Οι λόγοι της αντίδρασης επιγραμματικά συνοψίζονται ασφαλώς στην αναδίπλωση της κυβέρνησης σε σχέση με τη διεθνή εποπτεία και στην εξαγγελία για την προληπτική πιστωτική γραμμή, στη γενικευμένη προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος, στην αισιοδοξία για τις τράπεζες, στις δηλώσεις στήριξης αξιωματούχων της Ε.Ε. ή της ΕΚΤ κ.λπ.

Πλην όμως, αφενός η αγορά αναμένει και επισήμως τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τις τράπεζες, το πολιτικό πεδίο στη χώρα θυμίζει «αρένα», ακόμα είναι στον αέρα το μοντέλο στήριξης της Ελλάδας στην μετά ΔΝΤ περίοδο (ένα, όποτε και όπως συμβεί…), τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι και για… θριάμβους, το θέμα του χρέους είναι στον αέρα ενώ ο πολιτικός κίνδυνος αποτελεί μείζον σημείο αναφοράς ακόμα και από τους ξένους οίκους που βγάζουν θετικές και long αναλύσεις.

Πάντως, οι επιθετικές κινήσεις των ξένων funds και οι εξελίξεις που δρομολογούνται στο οικονομικό μέτωπο (διευθέτηση χρέους, πιστωτική γραμμή κ.α) δείχνουν πως για την αγορά της Αθήνας έχει ανοίξει και πάλι ένα μικρό να «παράθυρο ευκαιρίας», ωστόσο, όλα μένει να επιβεβαιωθούν στην πράξη και όχι σε επίπεδο ζυμώσεων, προσδοκιών, επικοινωνιακών ή πολιτικών παιχνιδιών. Κατά συνέπεια, μένει να φανεί εάν η αγορά έχει καταλύτες και αφορμές για μια καλή συνέχεια ή εάν μετά το ανοδικό διάλλειμα επανακάμψουν οι γνωστές ανησυχίες, αβεβαιότητες και αμφιβολίες και το ράλι λάβει τέλος και η αγορά επιστρέψει στο “reality check”, ακόμα και αν στο θέμα των “stress tests” επικρατήσουν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Σχετικα αρθρα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin