Image default
Πρώτο Θέμα

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τη Forthnet

Σε ακόμη δυσκολότερη θέση βρίσκεται πλέον η Forthnet, μετά από τη διπλή ήττα που υπέστη σε δύο κρίσιμα μέτωπα. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρία έχασε τα δικαιώματα των Champions League και Europa League για την περίοδο 2015-2018 από τον ΟΤΕ, τα οποία ως τώρα αποτελούν ένα από τα λιγοστά «ασημικά» που της έχουν απομείνει.

Η επιχειρηματική αυτή «ήττα», όπως όλα δείχνουν, οδηγεί αναπόφευκτα και σε δεύτερη, αφού, χάνοντας το συγκεκριμένο αυτό συμβόλαιο που έχει ισχυρότατο ενδιαφέρον για τους Έλληνες φιλάθλους, μειώνεται και η εμπορική αξία της ίδιας της εταιρίας.

Παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς οι δύο μνηστήρες βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών της στοιχείων, με τον ΟΤΕ να διεκδικεί μόνο τη Nova και τις Vodafone- Wind να ενδιαφέρονται για ολόκληρη την εταιρία.

Καθώς όμως, τα δικαιώματα του Champions League πέρασαν στον ΟΤΕ έναντι 100 εκατ. ευρώ, όπως λένε οι πληροφορίες, προφανώς τον καθιστούν «οδηγό» και τον φέρνουν σε θέση ισχύος στο «μέτωπο» της διεκδίκησης της Nova.

Από την άλλη πλευρά και οι Vodafone – Wind αντιμετωπίζουν την κατάσταση από μία νέα βάση, αφού θα πρέπει να υπολογίσουν τι κόστος θα έχει η απώλεια των δικαιωμάτων του Champions League και πόσο αυτό θα μετρήσει στην τελική προσφορά. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πάντως, πως θα υπάρξει και αναθεώρηση προς τα κάτω του προσφερόμενου τιμήματος από την πλευρά των ενδιαφερόμενων αγοραστών, είτε μόνο της Nova ή και ολόκληρης της Forthnet.

Ακόμη όμως και αν ΟΤΕ πει «όχι» στην εξαγορά της Nova, έχει ήδη δημιουργήσει ένα ισχυρό «οπλοστάσιο» με τον OTE TV, του οποίου το περιεχόμενο εμπλουτίζει διαρκώς και κερδίζει συνεχώς νέους συνδρομητές, σπάζοντας το φράγμα των 300.000.

Όμως, όσοι γνωρίζουν καλά τις κινήσεις της διοίκησης λένε πως ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει και αυτό επειδή η απόκτησή της Nova θα τον καταστήσει κυρίαρχο στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης και των συνδυαστικών πακέτων υπηρεσιών.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως δεν θέλει να αφήσει χώρο και περιθώρια στους αντιπάλους του και κυρίως στην Vodafone να δημιουργήσει ένα ισχυρό «αντίπαλον δέος» στο κομμάτι της συνδρομητικής.

Zητούμενο είναι η επικράτηση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και έτσι Vodafone-Wind θέλουν από τη δική τους πλευρά να περάσουν στην αντεπίθεση και να μην αφήσουν «ανενόχλητο» τον ΟΤΕ να κάνει… παιχνίδι στον κλάδο, ο οποίος παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και διείσδυση στους καταναλωτές (στο 20% το 2014 από 11% το 2011).

H πίεση είναι μεγαλύτερη πλέον και για τους Άραβες μεγαλομετόχους της Emirates International Telecommunications, οι οποίοι κατέχουν το 44% της Forthnet.

Kαι αυτό επειδή όλο αυτόν τον καιρό με την στάση «σιωπής» που τηρούν χωρίς να έχουν δώσει καμία ένδειξη των σκέψεων ή των κινήσεών τους σχετικά με τις δύο διαφορετικές μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν στα χέρια τους, δείχνουν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν σκληρά την φυγή τους από την Forthnet.

Στόχος τους εξαρχής είναι να ανακτήσουν τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το μεγαλύτερο ποσό των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια και το οποίο ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία θέλησαν να μετατρέψουν την όλη διαδικασία σε μια πλειοδοσία προσφορών – αντιπροσφορών παίζοντας… καθυστέρηση, όμως η επιλογή αυτή κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ μετά τις εξελίξεις και τη νέα «ήττα» της Nova, αφού κύκλοι της αγοράς στοιχηματίζουν πως οι προσφορές των υποψηφίων θα είναι μικρότερες από τις μη δεσμευτικές. «H Nova φυλλορροεί.

Tι θα πάρουν τελικά οι ενδιαφερόμενοι; Tα δάνεια των 324,1 εκατ. ευρώ;» αναρωτιόταν χαρακτηριστικά στέλεχος του κλάδου. Aυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) της Forthnet από τους ενδιαφερόμενους και μετά θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές τους, ανάλογα βέβαια και με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Eκεί είναι που θα κριθεί και το που θα καθίσει τελικά η «μπίλια» για το προσφερόμενο τίμημα αλλά και το τι θα κάνουν οι Άραβες μεγαλομέτοχοι.

Η Nova, η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο εμπορικό κομμάτι της Forthnet, φυλλορροεί, απομένοντας με το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου (Super League) και με το EuroLeague και το ελληνικό πρωτάθλημα του μπάσκετ (πλην των εντός έδρας αγώνων του Oλυμπιακού που θα μεταδίδει ο OTE).

Aντιθέτως, ο OTE TV ενισχύει όλοι και περισσότερο το περιεχόμενό του καθώς μεταδίδει τους αγώνες των κορυφαίων ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων της Eυρώπης (Aγγλία, Iσπανία, Γερμανία, Iταλία), στο μπάσκετ με το Mουντομπάσκετ 2014, Eυρωμπάσκετ 2015, NBA, το Kύπελλο Eλλάδος και τις μάχες της Formula 1 με αποτέλεσμα να έχει σπάσει το φράγμα των 300.000 συνδρομητών με αυξητική τάση, κάνοντας τη Nova να… νιώθει καυτή την ανάσα του αντιπάλου της.

Mεγαλώνει το οικονομικό αδιέξοδοTην ώρα που το θέμα της πώλησης της Nova ή όλης της Forthnet και η εξέλιξή του μοιάζει με σταυρόλευκο για δυνατούς λύτες, το οικονομικό αδιέξοδο της Forthnet γίνεται όλο και μεγαλύτερο.

Tα υπέρογκα χρέη και τα δάνεια των 324,1 εκατ. ευρώ προβληματίζουν ενώ παράλληλα η βιωσιμότητα της εταιρίας βρίσκεται εν κινδύνω, καθώς ανά πάσα στιγμή οι πιστώτριες τράπεζες μπορεί να τραβήξουν το… χαλί κάτω από τα πόδια της.Tο μείζον ζήτημα για την Forthnet είναι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, οι οποίες στο τέλος Iουνίου έφταναν τα 88,5 εκατ. ευρώ.

Oι συνθήκες γίνονται ακόμη πιο ασφυκτικές αφού με δεδομένη την ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η ίδια η Forthnet εκτιμά «πως δεν είναι σε θέση να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από ομολογιακά δάνεια, μέχρι τις 30 Iουνίου 2015 και οι οποίες περιλαμβάνουν αποπληρωμές κεφαλαίου ύψους 180 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως και οι Άραβες καλούνται να λάβουν γρήγορα αποφάσεις.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin