Image default
Πρώτο Θέμα

Έκτακτο… δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Έκτακτο... δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση κυβέρνησης-τρόικας, καθώς οι δανειστές «ποδοπατούν» όλες τις «κόκκινες γραμμές» που προσπαθεί να υπερασπιστεί η κυβέρνηση.

Η οικονομία βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα δράμα ακόμη και τρίμηνης διάρκειας, καθώς για πρώτη φορά από κυβερνητικής πλευράς ομολογείται ότι η συμφωνία με τους θεσμικούς δανειστές μπορεί να καθυστερήσει ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!

Η έκτακτη κλήση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προχθες στο Μαξίμου, είναι δηλωτική της κρισιμότητας των περιστάσεων. Ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τις συσκέψεις, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Θα προλάβουμε». Άφησε να εννοηθεί, όμως, ότι υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο καθυστέρησης στη συμφωνία με την τρόικα: «Εν πάση περιπτώσει», είπε, «θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες, γιατί έχουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία, σίγουρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη προετοιμασία για να αμυνθεί, σε περίπτωση που καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων από Ευρωπαίους και ΔΝΤ, ύψους 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί ειδικά έντοκα γραμμάτια, τα οποία δεν εμπίπτουν στο «πλαφόν» των 15 δισ. ευρώ, για δανεισμό με βραχυχρόνιους τίτλους. Με αυτά τα ειδικά έντοκα, αντλήθηκε με πράξεις ρέπος ρευστότητα 5 δισ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να μην ξεμείνει το Δημόσιο από ρευστότητα, όσο θα καθυστερούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων.

Για τις «κόκκινες γραμμές» που προσπαθεί να υπερασπισθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας ενημέρωσε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος. Οι γραμμές είναι πέντε:

  1. 1.Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Όμως, η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει κενό 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και ζητάει μέτρα για την κάλυψή του.
  2. Η κυβέρνηση επιμένει, παρά τις ενστάσεις της τρόικας, ότι θα εφαρμόσει το νόμο για ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
  3. 3.Για την πρώτη κατοικία, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν από πλειστηριασμούς οι κατοικίες των φτωχών και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριών. Η τρόικα, όμως, απαιτεί την πλήρη άρση των απαγορεύσεων στους πλειστηριασμούς.
  4. Για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συζητά παρεμβάσεις, αλλά η τρόικα επιμένει, από την πλευρά της, ότι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας) και πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  5. 5.Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά και σε βασικά είδη διατροφής δεν μπορεί να θιγεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η τρόικα, όμως, θέλει την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ και την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23%.

Δεδομένου ότι, όπως προκύπτει και από διαπραγματευτικό έγγραφο της τρόικας που διέρρευσε στην «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν ως τώρα να κρατούν πολύ σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, εμμένοντας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση δηλώνει ότι αδυνατεί να προωθήσει, για προφανείς πολιτικούς λόγους, η προκαταρκτική διαπραγμάτευση παραμένει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον αν θα επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα, έστω και το Σαββατοκύριακο.

Σε αυτή την φάση, ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να μεσολαβήσει υπέρ της Ελλάδας, για να σπάσει το αδιέξοδο, είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ πολύ δύσκολα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη «βιομηχανία φοροαποφυγής» μεγάλων εταιρειών στο Λουξεμβούργο τον έχει φέρει σε δεινή θέση και από πολλές πλευρές ζητείται ακόμη και η παραίτησή του.

Η γερμανική πλευρά δεν δίνει στην τρόικα «σήμα» για χαλάρωση, αντίθετα ο Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι θέλει να δει να ολοκληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάθε λόγο να επιμείνει σε πολύ αυστηρή στάση, αφού γνωρίζει ότι από το 2015 και μετά δεν θα έχει τον ίδιο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτήρηση της Ελλάδας.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται ανατρέπουν πλήρως τις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια «χαλαρή» αξιολόγηση και προδιαγράφουν μια διαπραγμάτευση-θρίλερ, που θα ολοκληρωθεί (αν ολοκληρωθεί…) τον προσεχή Φεβρουάριο. Παράγοντες της αγοράς διερωτώνται πώς θα αντιδράσει σε μια τόσο παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας όχι μόνο το Χρηματιστήριο, ή η διεθνής αγορά ομολόγων, αλλά ακόμη και ο Έλληνας καταθέτης.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin