Image default
Πρώτο Θέμα

Μετωπικό τρακάρισμα με την τρόικα!

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Μετωπικό τρακάρισμα με την τρόικα!

Απίθανο φαίνεται πλέον να έχει επιτευχθεί συμβιβασμός με την τρόικα μέσα στην αυριανή ημέρα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν να πιέζουν για μέτρα, που η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικά καταστροφικά.

Το μετωπικό τρακάρισμα με την τρόικα θα έλθει, όμως, αν η κυβέρνηση καταθέσει την Παρασκευή το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015 χωρίς την έγκριση των ελεγκτών, που επιμένουν να ζητούν πρόσθετα μέτρα για δημοσιονομικό κενό 2,5 δισ. ευρώ.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει ξεφύγει πλέον εντελώς από το τεχνικό πλαίσιο της υλοποίησης του μνημονίου και έχει περάσει στην πολιτική σφαίρα. Δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλες τις εξ αποστάσεως συνεννοήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών έχει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, και όχι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

«Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση γίνεται πια με το Μαξίμου, όχι με το υπ. Οικονομικών», λένε οι γνωρίζοντες, επισημαίνοντας ότι ο κ. Χαρδούβελης έχει παραγκωνιστεί σε τέτοιο βαθμό, που θα είχε ήδη παραιτηθεί, αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος μια παραίτηση σε αυτή τη συγκυρία να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, καλούνται σήμερα να λάβουν μείζονος σημασίας πολιτικές αποφάσεις, που θα καθορίσουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, σε συνάντηση που θα έχουν στο Μαξίμου το μεσημέρι. Μια… ηρωική αντίσταση στις απαιτήσεις της τρόικας μπορεί να τους δίνει πολιτικούς πόντους στο εσωτερικό, αλλά οι δύο αρχηγοί καλούνται να σταθμίσουν πολύ σοβαρά τις συνέπειες μιας ρήξης σε αυτό το στάδιο, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του σχεδίου τους για έξοδο από το μνημόνιο το 2015.

Προς το παρόν, η εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση εξελίσσεται καταστροφικά για την κυβέρνηση, καθώς:

  1. nΗ τρόικα, ως γνωστόν, έστειλε τις δικές της θέσεις στο περιβόητο, πλέον, υπόμνημα των 19 σημείων, όπου ζητούσε, μεταξύ πολλών άλλων, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2,5 δισ. ευρώ, εξαίρεση των «εχόντων και κατεχόντων» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων και πολλά άλλα, που περιλαμβάνονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
  2. nΗ απάντηση της ελληνικής πλευράς ήλθε με επιστολή Χαρδούβελη, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Παπασταύρου. Η κυβέρνηση παρέθεσε επιχειρήματα για να αρνηθεί ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό, απέρριψε πρόσθετες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ζήτησε να μετατεθούν στο μετά το μνημόνιο πρόγραμμα οι πιο δύσκολες, πολιτικά, μεταρρυθμίσεις.
  3. nΑπό τις χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, όμως, προκύπτει ότι τα ελληνικά επιχειρήματα απορρίπτονται ως ανεπαρκή. Μάλιστα, σηματοδοτώντας τη διάθεση της τρόικας να τελειώσει εδώ το «παζάρι» και να δεχθεί η κυβέρνηση τις βασικότερες θέσεις των δανειστών, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Αν η διαπραγμάτευση δεν λήξει ως την Τετάρτη, δεν θα υπάρχει πλέον χρόνος για να έλθει το θέμα στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται σήμερα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε μια αναδίπλωση, για να φέρουν την τρόικα στην Αθήνα. Μια αναδίπλωση, που υποχρεωτικά πλέον θα είναι επώδυνη και πολιτικά επικίνδυνη. Ή αν θα αφήσουν το χρόνο να κυλήσει, χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, ποντάροντας σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου. Πάντως, η ιστορία έχει δείξει ως τώρα ότι τα μετωπικά τρακαρίσματα με την τρόικα είναι άκρως επικίνδυνα και οι συνέπειές τους δεν θεραπεύονται με διαπραγματεύσεις σε υψηλό πολιτικό επίπεδο…

Σχετικα αρθρα

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin