Image default
Πρώτο Θέμα

Αν δεν έρθει η τρόικα… έρχονται οι κάλπες!

Αν δεν έρθει η τρόικα... έρχονται οι κάλπες!

Εντολή στον Γκίκα Χαρδούβελη να κλείσει αμέσως τις εκκρεμότητες με την τρόικα, ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, έδωσαν χθες οι δύο πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνσης, καθώς η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση πλησιάζει: αν δεν επανέλθει η τρόικα το συντομότερο δυνατό, κάθε ελπίδα για συνολική συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές πριν το τέλος του χρόνου θα χαθεί. Και δεν θα υπάρχει πλέον άλλη διέξοδος, πλην της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Ύστερα από εβδομάδες ανούσιων καθυστερήσεων, με μόνο στόχο να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση κρατά σκληρή στάση έναντι των δανειστών, χθες διαπιστώθηκε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την επιστροφή των ελεγκτών στην Αθήνα.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο χρόνος που απομένει ως τις 8 Δεκεμβρίου θα αποδειχθεί ανεπαρκής για να παρουσιασθεί στο Eurogroup η αξιολόγηση από την τρόικα, αλλά και το σχέδιο του νέου μνημονίου, που θα συνοδεύσει από 1ης Ιανουαρίου την πιστωτική γραμμή προληπτικής χρηματοδοτικής υποστήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Όμως, η κυβέρνηση προσβλέπει σε ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει, έστω οριακά, ο χρόνος για να εγκρίνουν τη συμφωνία και τα εθνικά κοινοβούλια πριν κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Αν δεν γίνουν όλα σύμφωνα με αυτό το οριακό χρονοδιάγραμμα, ο μεγάλος κίνδυνος είναι να μείνει η Ελλάδα χρηματοδοτικά «μετέωρη» μετά την 31η Δεκεμβρίου, όταν θα έχει λήξει το παρόν πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, στα οποία είχε αναφερθεί ο Γ. Ντέιζελμπλουμ πρόσφατα.

Μόνο με παράταση του προγράμματος θα μπορούσε να εξασφαλισθεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 3,5 δισ. ευρώ, που είναι απαραίτητη για την Ελλάδα, αλλά αυτό το σενάριο δεν είναι μόνο πολιτικά εφιαλτικό για την κυβέρνηση, αφού θα διαψεύδονταν οι προσδοκίες που η ίδια έχει καλλιεργήσει για έξοδο από το μνημόνιο.

Ενέχει, ταυτόχρονα, το σοβαρό κίνδυνο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση στην αγορά ομολόγων, όπου ήδη χθες η απόδοση των δεκαετών ξεπέρασε το 8,2% και να δούμε πάλι διψήφια ποσοστά αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Έτσι, η κυβέρνηση θα καλείτο να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη μετά το μνημόνιο εποχή στις αρχές του 2015 και πριν από την προεδρική εκλογή, έχοντας να αντιμετωπίσει τον πλήρη αποκλεισμό της χώρας από την αγορά ομολόγων, κάτι που θα εξασθενούσε εντελώς τη διαπραγματευτική της θέση και θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ να επιβάλουν απολύτως τους δικούς τους όρους για τη συμφωνία.

Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο σενάριο εξελίξεων θα ήταν εφιαλτικό για κάθε κυβέρνηση, πολύ περισσότερο για μια κυβέρνηση με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ιδιαίτερα δυσμενείς επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό και θεωρείται βέβαιο ότι η μόνη διέξοδος θα ήταν η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Γκ. Χαρδούβελης πήρε χθες την εντολή να κάνει την πρώτη σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια υπέρβασης του αδιεξόδου στη συζήτηση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και για το συναφές θέμα της ρύθμισης οφειλών σε 100 δόσεις, που η τρόικα έχει υπολογίσει ότι θα προσθέτει 1 δισ. ευρώ στο εκτιμώμενο δημοσιονομικό κενό.

Σε τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεσμεύθηκαν για τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, που θα καλύψουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό του 1 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα να αποσύρει και η τρόικα τις πιέσεις της για αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να φέρει στη Βουλή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων (5.500 ως το τέλος του έτους),  να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο και να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο για να επιτραπεί το lock out.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση αποκλείει το προβλεπόμενο στο μνημόνιο νομοσχέδιο για παραμετρικές αλλαγές (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας), προσφέρει όμως στην τρόικα δεσμεύσεις για μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, με ενοποιήσεις ταμείων, η οποία θα φέρει και μειώσεις στις συντάξεις.

Η τρόικα δεν πρόκειται, βεβαίως, να αφήσει στην άκρη όλες τις προβλεπόμενες από το μνημόνιο μεταρρυθμίσεις, που η κυβέρνηση σε αυτή την φάση προσπαθεί να αποφύγει, υπό το φόβο του πολιτικού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες αυτές θα ενσωματωθούν στο κείμενο του επόμενου μνημονίου. 

Σχετικα αρθρα

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin

XA:Κερδοφορία και δημοσιονομικές επιδόσεις αντίβαρο στην πτώση

admin