Image default
Πρώτο Θέμα

Tι θα γίνει με τη Cyta Hellas;

Tι θα γίνει με τη Cyta Hellas;

Eντείνεται η αγωνία σχετικά με το μέλλον της Cyta Κύπρου, η πορεία της οποίας σίγουρα θα καθορίσει και αυτή της ελληνικής εταιρείας.

Εν μέσω αρνητικών πιέσεων της τρόικας, προκειμένου η κυβέρνηση της Κύπρου να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών Οργανισμών του Δημοσίου- μεταξύ των οποίων και της Cyta-η εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2015 ή το αργότερο στις αρχές του 2016.

Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις με την εταιρεία θα παίξουν τόσο ο νέος ιδιοκτήτης της Cyta Hellas όσο και η πορεία της ιδιωτικοποίησης. Εδώ και αρκετούς μήνες οι κρούσεις για το σχετικό διαγωνισμό λαμβάνουν χώρα.

Το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει κυρίαρχοι του κλάδου από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Μ. Ανατολή  και τις αραβικές χώρες. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η ισραηλινή Eurocom Holdings, η αμερικανική Atlantic Tele Network, η Batelco από το Μπαχρέιν, η EIT, αλλά και η Deutsche Telecom και η βρετανική Vodafone. Οι πιθανοί «μνηστήρες» είναι πολλοί.

Η απόφαση για την τελική παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα ή όχι έγκειται σε αυτόν που θα έχει το ρόλο του τελικού πλειοδότη. Σε περίπτωση δηλαδή που η κυπριακή εταιρεία περάσει στα χέρια των ξένων επενδυτών που μέχρι και σήμερα δεν έχουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, πιθανόν η εταιρεία να μη συνεχίσει να υφίσταται στην ελληνική αγορά.

Για πολλούς το σενάριο αυτό είναι και το πιο λογικό, δεδομένου ότι αυτή την ώρα η εταιρεία όσον αφορά τον ανταγωνισμό στο χώρο βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με τους αντιπάλους της, μετρώντας 315.000 συνδρομητές (4η θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων). Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι ζημίες της ύψους 16,69 εκατ. ευρώ (το 2013), αλλά και τα αρνητικά κεφάλαια κίνησης ύψους 36,6 εκατ. ευρώ την ίδια χρονική περίοδο.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα μπορούσε να αλλάξει το πανελλαδικό δίκτυο οπτικών ινών της Cyta Ελλάδος, το οποίο εκτείνεται νότια από την Κρήτη και βόρεια μέχρι και την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία. Πρόκειται για ένα δίκτυο που σαφώς παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες από τις ανάγκες της πελατειακής της βάσης και κατά συνέπεια με την σωστή εκμετάλλευση των αποθεμάτων χωρητικότητας η ελληνική εταιρεία, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις χονδρικές αγορές.

Όπως αναφέρει ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Κουλίας και ο γενικός διευθυντής της Cyta Hellas, Χρίστος Λιμνατίτης: «Aυτό το στοιχείο ίσως λειτουργήσει ως δέλεαρ για τους δυνητικούς επενδυτές ενόψει της ιδιωτικοποίησης».

Mε το βλέμμα στραμμένο στις κινήσεις της Vodafone 

Σε περίπτωση που νικήτρια στο διαγωνισμό για τη Cyta αναδειχθεί η Vodafone, τότε κατά πάσα πιθανότητα η θυγατρική του κυπριακού ομίλου είτε θα κλείσει ή θα απορροφηθεί, καθώς οι Βρετανοί μέσω της Vodafone Hellas, η οποία έχει αποκτήσει ήδη την HOL και διεκδικεί και την Forthnet, έχουν ισχυρή παρουσία εδώ και είναι σίγουρο πως δεν θα διατηρήσουν την Cyta Hellas με την υφιστάμενη μορφή.

Η βρετανική Vodafone μέχρι σήμερα έχει τη φήμη του φαβορί στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, όσον αφορά την κυπριακή μητρική κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας της συνεργασίας που έχει ήδη με την Cyta στην Κύπρο, αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας που έχουν επί ελληνικού εδάφους, καθώς η είσοδος της Cyta Hellas στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος γίνεται με τη συνδρομή της Vodafone.

Η Vodafone εξάλλου μετά την πώληση της Verizon Wireless στις ΗΠΑ αποκόμισε ρευστό 130 δισ. δολ. κι έτσι αυτή την ώρα μπορεί να προβεί σε εξαγορές επί ευρωπαϊκού εδάφους. Να σημειωθεί πως η Κύπρος θεωρείται μία αγορά που προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς είναι από τις λίγες χώρες που δεν διαθέτει αυτόνομη παρουσία, αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους εξαιτίας των «στενών δεσμών» Κύπρου- Αγγλίας. Όπως και να ‘χει, δεν είναι λίγες οι φορές που το ΔΣ της Cyta έχει συζητήσει για την πρόταση σχετικά με την αυτόνομη πορεία της Cyta Hellas ή ακόμη και για ανεξάρτητη πώληση, άσχετα με τις εξελίξεις της ιδιωτικοποίησης. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούν πως πρέπει να δοθεί «πακέτο».

Για το λόγο αυτό γίνονται προσπάθειες για την βελτίωση της αξίας της ελληνικής θυγατρικής τόσο μέσω της πιο δυναμικής εισόδου στο κομμάτι των 4play υπηρεσιών, όσο και μέσω του κονδυλίου που έχει εγκρίνει η μητρική ύψους 15 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δραστηριότητες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στην Ελλάδα. Τέλος, σημαντική είναι η αρωγή της μητρικής στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της, που συνολικά φτάνουν τα 84,1 εκ. ευρώ.

Δύσκολη υπόθεση η ιδιωτικοποίηση

Στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της Cyta Κύπρου τίθενται πολλά εμπόδια. Μείζον πρόβλημα είναι το γεγονός πως η κυπριακή εταιρεία έχει στην ευθύνη της και το Ταμείο Συντάξεων των εργαζομένων, το οποίο έχει «προίκα» γύρω στα 800 εκατ. ευρώ.

Αίτημα των εργαζομένων είναι η παροχή εγγυήσεων πως ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει να εγγυηθεί τουλάχιστον αυτό το ποσό προκειμένου να μπει στην διαγωνιστική διαδικασία. Βάσει αυτού ο ιδιώτης που θα επενδύσει θα πρέπει να το γνωρίζει αυτό και αναλόγως του μεριδίου που θα επενδύσει στην CYTA θα πρέπει να είναι και η αναλογία του στις εγγυήσεις του Ταμείου Συντάξεων. Μόνο στην περίπτωση που το κράτος επωμισθεί ολόκληρη την εγγύηση, ο επενδυτής θα καταφέρει να αποφύγει αυτό το δυσβάσταχτο βάρος.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin