Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

Να βάλει φρένο στις παράνομες ενέργειες short selling στο χρηματιστήριο επιχειρεί με κάθε δυνατό τρόπο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γι’ αυτό το λόγο έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία του ζητά να αναλάβει δράση, προκειμένου να γίνει εφικτή η είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται σε αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται.

Η συγκεκριμένη διαδικασία σκοντάφτει επί σειρά ετών στο γεγονός πως αυτές οι κατηγορίες επενδυτών δεν διαθέτουν ΑΦΜ.

Η έλλειψη αυτή καθιστά νομοθετικά εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις, την εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων παρά τις διεθνείς διακρατικές συμφωνίες που διέπουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τις χώρες που τα παραπάνω φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν την έδρα τους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στην επιστολή, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου να εισπραχθούν τα πιθανά σημαντικά πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν εις βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων, από μεγάλες υποθέσεις που διερευνώνται για τη διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να οριστεί μία Διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών αρμόδια για την παρακολούθηση αυτών των ροών και τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού λογαριασμού στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα μπορούν να εμβάζονται τα σχετικά πρόστιμα.

Αυτό αποτελεί πρόταση της Κεφαλαιαγοράς από τις αρχές του 2013 και έχει σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμοστεί επιτυχώς, πλην όμως η έλλειψη θεσμοθέτησης δημιουργεί ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Στις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε επιτυχώς η διαδικασία, τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού με τη χρήση μηδενικού ΑΦΜ.

Η Κεφαλαιαγορά καταλήγει πως αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είσπραξης των συγκεκριμένων προστίμων από το ελληνικό δημόσιο, απόλυτα συμβατός με τις διεθνείς συνθήκες.

Πώς στήθηκε το παιχνίδι

Σημειώνεται πως η υποτιμητική κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε σε μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2014 οδήγησε τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι απέδωσαν σημαντικούς καρπούς.

Συγκεκριμένα, επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εκκαθάριση στο Χρηματιστήριο Αθηνών γινόταν σε διάστημα τριών ημερών μετά τη συναλλαγή (Τ 3), προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν τη στιγμή που έδιναν την εντολή πώλησης. Έτσι, πλήθος επενδυτών -κυρίως χαρτοφυλάκια του εξωτερικού- πούλησαν αέρα, επενδύοντας στο γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της συναλλαγή θα είχαν τους τίτλους πιστωμένους στις μερίδες τους.

Αλλά και ξένοι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ιδρύματος. Ενδεικτικά, λόγω αυτής της πρακτικής, η μετοχή της Εθνικής από τα 2,63 ευρώ στις 12 Μαΐου βρέθηκε στα 2,12 ευρώ στις 16 Μαΐου.

Το παράνομο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι οι μετοχές που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής -ή πριν απ αυτήν- και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που τέθηκαν τελικά σε ανοικτή πώληση.

Στις 7 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιστήσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είχε προειδοποιήσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με μη σύννομες πωλήσεις και πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις .

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin