Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

Η Κεφαλαιαγορά, οι ανοικτές πωλήσεις και η επιστολή στο ΥΠΟΙΚ

Να βάλει φρένο στις παράνομες ενέργειες short selling στο χρηματιστήριο επιχειρεί με κάθε δυνατό τρόπο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Γι’ αυτό το λόγο έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία του ζητά να αναλάβει δράση, προκειμένου να γίνει εφικτή η είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται σε αλλοδαπά φυσικά και νομικά πρόσωπα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γίνεται.

Η συγκεκριμένη διαδικασία σκοντάφτει επί σειρά ετών στο γεγονός πως αυτές οι κατηγορίες επενδυτών δεν διαθέτουν ΑΦΜ.

Η έλλειψη αυτή καθιστά νομοθετικά εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη σε ορισμένες περιπτώσεις, την εκτέλεση διοικητικών κυρώσεων παρά τις διεθνείς διακρατικές συμφωνίες που διέπουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τις χώρες που τα παραπάνω φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν την έδρα τους.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος στην επιστολή, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου να εισπραχθούν τα πιθανά σημαντικά πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν εις βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων, από μεγάλες υποθέσεις που διερευνώνται για τη διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να οριστεί μία Διεύθυνση στο υπουργείο Οικονομικών αρμόδια για την παρακολούθηση αυτών των ροών και τη θεσμοθέτηση ενός ειδικού λογαριασμού στο υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδος, που θα μπορούν να εμβάζονται τα σχετικά πρόστιμα.

Αυτό αποτελεί πρόταση της Κεφαλαιαγοράς από τις αρχές του 2013 και έχει σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμοστεί επιτυχώς, πλην όμως η έλλειψη θεσμοθέτησης δημιουργεί ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Στις περιπτώσεις που εφαρμόστηκε επιτυχώς η διαδικασία, τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού με τη χρήση μηδενικού ΑΦΜ.

Η Κεφαλαιαγορά καταλήγει πως αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είσπραξης των συγκεκριμένων προστίμων από το ελληνικό δημόσιο, απόλυτα συμβατός με τις διεθνείς συνθήκες.

Πώς στήθηκε το παιχνίδι

Σημειώνεται πως η υποτιμητική κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε σε μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2014 οδήγησε τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι απέδωσαν σημαντικούς καρπούς.

Συγκεκριμένα, επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εκκαθάριση στο Χρηματιστήριο Αθηνών γινόταν σε διάστημα τριών ημερών μετά τη συναλλαγή (Τ 3), προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν τη στιγμή που έδιναν την εντολή πώλησης. Έτσι, πλήθος επενδυτών -κυρίως χαρτοφυλάκια του εξωτερικού- πούλησαν αέρα, επενδύοντας στο γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της συναλλαγή θα είχαν τους τίτλους πιστωμένους στις μερίδες τους.

Αλλά και ξένοι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ιδρύματος. Ενδεικτικά, λόγω αυτής της πρακτικής, η μετοχή της Εθνικής από τα 2,63 ευρώ στις 12 Μαΐου βρέθηκε στα 2,12 ευρώ στις 16 Μαΐου.

Το παράνομο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι οι μετοχές που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής -ή πριν απ αυτήν- και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που τέθηκαν τελικά σε ανοικτή πώληση.

Στις 7 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιστήσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είχε προειδοποιήσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με μη σύννομες πωλήσεις και πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις .

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin