Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

Σε ένα κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικό όργανο της Ευρώπης, στο European Working Group, κρίνεται την Πέμπτη η τύχη της ελληνικής κυβέρνησης: η τρόικα θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της διήμερης διαπραγμάτευσης με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Eurogroup θα αποφασίσουν αν θα «ανάψουν πράσινο» για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις θα έχει, βεβαίως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το μεγάλο ερώτημα της παρούσας συγκυρίας είναι αν ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα κρίνει, ύστερα και από τον επόμενο γύρο εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ότι θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, που τείνει να εξαντλήσει τα όρια της πολιτικής της αντοχής σε αυτή τη φάση της σκληρής αξιολόγησης από την τρόικα.

Ο Σόιμπλε ήταν εξαρχής, ως γνωστόν, υπέρμαχος των «καθαρών λύσεων» για το ζήτημα της μετά το μνημόνιο εποχής της Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε επεξεργασθεί το γνωστό σχέδιο, που αποκάλυψε στις αρχές του χρόνου το “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο ως βέλτιστη λύση προκρινόταν η παροχή ενός ακόμη, μικρού δανείου στην Ελλάδα, με παράταση του προγράμματος του μνημονίου ως το τέλος του 2015. Βάσει αυτού του σχεδίου δεν θα υπήρχαν αλλαγές και στο καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε απορρίψει το σχέδιο αυτό, αν και ήταν προφανές ότι δεν προκαλούσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους κόλπους της. Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, άρχισε μια «αντιμνημονιακή» πολιτική στροφή, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, το Σεπτέμβριο, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε δημόσια το σχέδιό του για έξοδο από το μνημόνιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος απλώς άκουσε την τοποθέτηση Σαμαρά, χωρίς να τη σχολιάσει, αλλά από τη γλώσσα του σώματος ήταν εμφανές ότι δεν επικρότησε το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι κινήσεις του Πρωθυπουργού προκάλεσαν μια σημαντική μεταστροφή της Γερμανίας και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η μονομερής πρωτοβουλία του για έξοδο από το μνημόνιο έφερε οργή στη γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι έκτοτε ανέθεσε το ελληνικό θέμα αποκλειστικά στο Β. Σόιμπλε, που είναι γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, αποφεύγοντας κάθε πολιτική παρέμβαση υπέρ των ελληνικών θέσεων, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.

Η στάση της Γερμανίας στη διάρκεια της πέμπτης αξιολόγησης από τον τρόικα, σε συνδυασμό βεβαίως και με την εξίσου σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αντιδρά στο σχέδιο Σαμαρά για απομάκρυνσή του από το σχήμα επιτήρησης της Ελλάδας, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση μιας ακραίας σκληρής γραμμής από την τρόικα, στη διάρκεια της αξιολόγησης.

Αυτό το πολιτικό παιχνίδι φθάνει πλέον στο τέλος του: στο διήμερο συναντήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, σήμερα και αύριο, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων που θεωρεί ότι είναι σε θέση να κάνει, προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχίες της τρόικας για μεγάλο δημοσιονομικό κενό το 2015. Οι υποχωρήσεις αυτές δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να είναι μεγάλες, αφού, όπως τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, στόχος είναι να μη ληφθούν μέτρα «ενοχλητικά» για τους πολίτες.

Αυτές οι προτάσεις της κυβέρνησης θα αξιολογηθούν από την τρόικα, αλλά ο τελευταίος κριτής θα είναι το Eurogroup Working Group. Εκεί, όπως λένε οι γνωρίζοντες, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αν αυτός κρίνει ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκής, η τρόικα δύσκολα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ενεργοποιηθεί το σενάριο που αποτελεί πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση: παράταση του μνημονίου για ένα ακόμη χρόνο.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin