Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

Ο Σόιμπλε κρίνει την τύχη της κυβέρνησης!

Σε ένα κατ’ εξοχήν τεχνοκρατικό όργανο της Ευρώπης, στο European Working Group, κρίνεται την Πέμπτη η τύχη της ελληνικής κυβέρνησης: η τρόικα θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα της διήμερης διαπραγμάτευσης με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι και οι τεχνοκράτες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Eurogroup θα αποφασίσουν αν θα «ανάψουν πράσινο» για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις θα έχει, βεβαίως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το μεγάλο ερώτημα της παρούσας συγκυρίας είναι αν ο πανίσχυρος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα κρίνει, ύστερα και από τον επόμενο γύρο εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ότι θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση, που τείνει να εξαντλήσει τα όρια της πολιτικής της αντοχής σε αυτή τη φάση της σκληρής αξιολόγησης από την τρόικα.

Ο Σόιμπλε ήταν εξαρχής, ως γνωστόν, υπέρμαχος των «καθαρών λύσεων» για το ζήτημα της μετά το μνημόνιο εποχής της Ελλάδας. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας είχε επεξεργασθεί το γνωστό σχέδιο, που αποκάλυψε στις αρχές του χρόνου το “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο ως βέλτιστη λύση προκρινόταν η παροχή ενός ακόμη, μικρού δανείου στην Ελλάδα, με παράταση του προγράμματος του μνημονίου ως το τέλος του 2015. Βάσει αυτού του σχεδίου δεν θα υπήρχαν αλλαγές και στο καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε απορρίψει το σχέδιο αυτό, αν και ήταν προφανές ότι δεν προκαλούσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό στους κόλπους της. Μετά τις ευρωεκλογές, όμως, άρχισε μια «αντιμνημονιακή» πολιτική στροφή, με αποκορύφωμα τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο, το Σεπτέμβριο, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε δημόσια το σχέδιό του για έξοδο από το μνημόνιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος απλώς άκουσε την τοποθέτηση Σαμαρά, χωρίς να τη σχολιάσει, αλλά από τη γλώσσα του σώματος ήταν εμφανές ότι δεν επικρότησε το σχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι κινήσεις του Πρωθυπουργού προκάλεσαν μια σημαντική μεταστροφή της Γερμανίας και δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η μονομερής πρωτοβουλία του για έξοδο από το μνημόνιο έφερε οργή στη γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι έκτοτε ανέθεσε το ελληνικό θέμα αποκλειστικά στο Β. Σόιμπλε, που είναι γνωστός για τις σκληρές θέσεις του, αποφεύγοντας κάθε πολιτική παρέμβαση υπέρ των ελληνικών θέσεων, όπως είχε κάνει στο παρελθόν.

Η στάση της Γερμανίας στη διάρκεια της πέμπτης αξιολόγησης από τον τρόικα, σε συνδυασμό βεβαίως και με την εξίσου σκληρή στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο αντιδρά στο σχέδιο Σαμαρά για απομάκρυνσή του από το σχήμα επιτήρησης της Ελλάδας, υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση μιας ακραίας σκληρής γραμμής από την τρόικα, στη διάρκεια της αξιολόγησης.

Αυτό το πολιτικό παιχνίδι φθάνει πλέον στο τέλος του: στο διήμερο συναντήσεων με την τρόικα στο Παρίσι, σήμερα και αύριο, η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων που θεωρεί ότι είναι σε θέση να κάνει, προκειμένου να καλυφθούν οι ανησυχίες της τρόικας για μεγάλο δημοσιονομικό κενό το 2015. Οι υποχωρήσεις αυτές δεν μπορούν, εκ των πραγμάτων, να είναι μεγάλες, αφού, όπως τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Β. Βενιζέλος, στόχος είναι να μη ληφθούν μέτρα «ενοχλητικά» για τους πολίτες.

Αυτές οι προτάσεις της κυβέρνησης θα αξιολογηθούν από την τρόικα, αλλά ο τελευταίος κριτής θα είναι το Eurogroup Working Group. Εκεί, όπως λένε οι γνωρίζοντες, όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Αν αυτός κρίνει ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι ανεπαρκής, η τρόικα δύσκολα θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα ενεργοποιηθεί το σενάριο που αποτελεί πολιτικό εφιάλτη για την κυβέρνηση: παράταση του μνημονίου για ένα ακόμη χρόνο.

Σχετικα αρθρα

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin

Τεκτονικές αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση- Πως αλλάζει ο χάρτης των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

admin

Το ατύχημα στις αγορές πλησιάζει εάν η Fed δεν αλλάξει άμεσα “ρότα” -M.A.El-Erian

admin

H χειρότερη συνεδρίαση του 2021 (-3,88%) στο Χ.Α. – Μεγάλη πτώση 6,5% στις Τράπεζες

admin