Image default
Πρώτο Θέμα

Πάνε για δυνατό finish oι αγορές;

Πάνε για δυνατό finish oι αγορές;

Ο Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, να αναζωογονήσει την αγορά πιστώσεων και να προσφέρει, με αυτόν τον τρόπο, ώθηση σε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και κατανάλωση. Με λίγα λόγια ο επικεφαλής της ευρωτράπεζες άφησε να εννοηθεί πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων.

Μπορούν άραγε αυτές οι διαβεβαιώσεις να αποβούν ευεργετικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές; Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι στις απαντήσεις τους στο παραπάνω ερώτημα. Κάποιοι θεωρούν ότι οι δηλώσεις Ντράγκι, και κυρίως η απτή απόδειξη ότι δεν πρόκειται μόνο για γενναιόδωρες λεκτικές παρεμβάσεις, μπορούν να οδηγήσουν υψηλότερα τις ευρωπαϊκές μετοχές και να προσφέρουν αρκετά καλές αποδόσεις σε όσους τις επιλέξουν.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015 η σύσταση για τις ευρωπαϊκές αγορές θα είναι “αγορά”» υποστηρίζει ο Manish Singh, επικεφαλής επενδύσεων της Crossbridge Capital.

Στον αντίποδα η δήλωση του Ντράγκι ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να αυξήσει κατά 1 τρισ. ευρώ τον ισολογισμό της θα αποτελέσει παράγοντα αρκετά ισχυρών πιέσεων για το ευρώ. Μια πορεία, όμως, που σαφώς ευνοεί αρκετές οικονομίες της Ευρωζώνης και κυρίως αυτές που στηρίζονται στο εξαγωγικό μοντέλο, όπως η Γερμανία. Φθηνό ευρώ σημαίνει αύξηση εξαγωγών και ως εκ τούτου στήριξη και για εταιρείες οι οποίες αντλούν το μεγαλύτερο μέρος κερδών και εσόδων από τις αγορές εκτός της ζώνης του ευρώ. Υπέρ της πτώσης του ευρώ στοιχηματίζει και ο Paul Mackel της HSBC, υποστηρίζοντας ότι το νόμισμα μπορεί να φθάσει έως τα 1,20 δολάρια και ότι σίγουρα βρίσκεται στη «ζώνη του sell».

Γενικότερα, πάντως, οι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται θετικοί για την πορεία των αγορών τον τελευταίο ενάμιση μήνα του έτους, εκτιμώντας πως το ανοδικό momentum θα διατηρηθεί.

Μorgan Stanley: «Οverweight» για μετοχές και δολάριο

Θέτοντας ως βάση τρία σενάρια [απαισιόδοξο (bear) – βασικό (base) – αισιόδοξο (bull)], η Morgan θέτει τους δικούς της στόχους για τις τιμές βασικών δεικτών. Σύμφωνα με αυτά ο S&P 500 μπορεί να κινηθεί έως το γ’ τρίμηνο του 2015 μεταξύ 1.628 μονάδων (απαισιόδοξο σενάριο) και 2.620 μονάδων (αισιόδοξο σενάριο).

Αντίστοιχα η διακύμανση του MSCI Europe αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1.060 και 1.860 μονάδων. Ο ιαπωνικός δείκτης Topix θα κυμανθεί από 885 έως 1.865 μονάδες. Διακύμανση μεταξύ 625 έως 1.470 μονάδες αναμένεται για τον MSCI EM (αναδυόμενων αγορών). Τέλος για τον MSCI Asia Pacific exJapan εκτιμάται ότι η διακύμανσή του θα διαμορφωθεί μεταξύ 325 και 725 μονάδων.

Ο «μακρύς κύκλος» της παγκόσμιας οικονομίας

Η παγκόσμια οικονομία θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να επιτύχει καλό ρυθμό ανάπτυξης, αν και κατά τη Morgan Stanley ενδεχομένως η πορεία της να εκπλήξει αρκετούς. Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι τέτοια ώστε να στηρίζει τη διατήρηση υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής για το επόμενο 12μηνο. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου πριν από το α’ εξάμηνο του 2016. Ακόμη, όμως, και εάν η Fed αποφασίσει να αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια –κάτι που δεν κρίνεται και τόσο πιθανό– θεωρείται βέβαιο ότι ΕΚΤ, Τράπεζα της Ιαπωνίας και Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε «επιθετική» νομισματική πολιτική. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει στο 3,5% κατά το β’ εξάμηνο του 2014 και θα διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για το σύνολο του 2015.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της υφηλίου (ΗΠΑ, Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Κίνα) οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley είναι οι ακόλουθες:

– ΗΠΑ: Όπως προαναφέρθηκε, η Morgan Stanley δεν αναμένει αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ πριν από το α’ εξάμηνο του 2015. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της υφηλίου, εκτιμάται ότι φέτος θα φθάσει στο 2,1%, με ενίσχυση στο 2,8% το 2015 αλλά ελαφρά χαλάρωση στο 2,3% το 2016. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σχετικά σταθερός στις ΗΠΑ, φθάνοντας φέτος στο 2%, υποχωρώντας στο 1,8% το 2015 και αγγίζοντας το 2,1% το 2016. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια αναμένεται ότι η πορεία τους θα είναι η ακόλουθη: 0,13% για το τρέχον έτος, αμετάβλητα στο 0,13% και το 2015 και αύξησή τους στο 2,13% έως τα τέλη του 2016.

– Ευρωζώνη: Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει ενισχυθεί –κατά τη Morgan Stanley βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 40%– ο οίκος δεν θεωρεί ότι είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα. Στα θετικά για την Ευρωζώνη συγκαταλέγονται η βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, ενώ εκτιμάται ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πάψει να είναι τόσο «περιοριστική». Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής αναμένεται να αγγίξει φέτος το 0,8%, να ενισχυθεί στο 1,20% το 2015 και να φθάσει στο επίπεδο του 1,7% το 2016. Σταθερά χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ θα παραμείνει ο πληθωρισμός στο διάστημα 2014-16. Κατά τη Morgan Stanley η πορεία του θα είναι η ακόλουθη: στο 0,6% φέτος, στο 1,20% το 2015 και στο 1,40% το 2016. Απόλυτη «στασιμότητα» στα επιτόκια αναμένει ο οίκος, με διατήρησή τους στο τρέχον επίπεδο του 0,05% έως και το 2016.

– Ιαπωνία: Ήπιος θα διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας, διαμορφούμενος στο 0,8% φέτος και το 2015 και υποχωρώντας στο 0,7% το 2016. Ο πληθωρισμός στη χώρα θα διαμορφωθεί στο 2,7% φέτος, με υποχώρηση στο 2% το 2015 και ενίσχυση στο 2,6% το 2016. Όσο για τα επιτόκια και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα ακολουθήσει την τακτική της ΕΚΤ, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 0,1% για το διάστημα 2014-16.

– Κίνα: Οι συνθήκες στις πιστωτικές αγορές της Κίνας παραμένουν «σφιχτές», με τον ρυθμό ανάπτυξης να υποχωρεί και το νόμισμα να παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό. Σύμφωνα με τη Morgan Stanley η Κίνα θα επιτύχει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 7,3%, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 7,1% το 2015 και θα επανέλθει στο επίπεδο του 7,3% το 2016. Ήπια ανοδική πορεία για τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της τριετίας: στο 2,1% φέτος, στο 2,2% το 2015 και στο 2,9% το 2016. Αμετάβλητα στο 6% θα διατηρηθούν τα βασικά επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του εξεταζόμενου διαστήματος.

«Προσέξτε το short selling»

Την προσοχή των επενδυτών σε πρακτικές short selling εφιστά η Societe Generale, τονίζοντας ότι μια σειρά από δείκτες προμηνύουν ότι οι επενδυτικές πρακτικές μπορεί να ανατραπούν άμεσα. Ειδικότερα, στην ανάλυσή της με τίτλο «Τώρα μάλλον ήρθε η ώρα να εστιάσει κανείς στην short πλευρά», η Societe Generale επισημαίνει ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Federal Reserve έχει φτάσει στο τέλος του, στερώντας από τον κόσμο της περί το 1 τρισ. δολάρια.

Για τον αναλυτή Andrew Lapthorne, όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα για τα οποία πρέπει οι επενδυτές να ανησυχούν.

Και αυτό γιατί οι αποτιμήσεις, όπως μετρούνται στη μέση τιμή των ταμειακών ροών, είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά…

Και αυτό σημαίνει ότι οι short επενδυτές μάλλον ετοιμάζονται να πάρουν τη σκυτάλη των συναλλαγών.

Τρεις… διαβολικές συμπτώσεις

Τρεις παράγοντες, ή κατά άλλους διαβολικές συμπτώσεις, οι οποίες προμηνύουν μία bullish περίοδο για τις αμερικανικές μετοχές ανακάλυψε το Business Insider.

Ειδικότερα, το αμερικανικό οικονομικό μέσο εκτιμά πως το 2015 τυγχάνει να συνιστά ένα… θερμό έτος για το αμερικανικό χρηματιστήριο λόγω ορισμένων συμπτώσεων.

Ποιες είναι οι συμπτώσεις και γιατί το Business Insider αδημονεί για το επόμενο έτος;

– Ενδιάμεσες εκλογές: Από το 1942, αφ’ ότου άρχισαν να διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές, οι αμερικανικοί δείκτες καταγράφουν σημαντική άνοδο κατά τη διάρκεια της μετεκλογικής περιόδου. Ειδικότερα, ο S&P 500 αυξάνεται κατά 8,5% τους επόμενους τρεις μήνες, κατά 15% τους έξι μήνες και κατά 15,6% τους επόμενους 12 μήνες!

– Τρίτο έτος προεδρικής θητείας: Κατά τη διάρκεια του τρίτου έτους της εκάστοτε προεδρικής θητείας οι αμερικανικοί δείκτες ενισχύονται κατά 13,4%.

– Τα έτη που τελειώνουν σε… 5: Κάθε έτος που το τελευταίο ψηφίο είναι 5 το αμερικανικό χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο κατά 25,3%.

Σχετικα αρθρα

Οι τράπεζες στην μετα-COVID εποχή: Προκλήσεις και προοπτικές – Δρ.Α.Ανδρικόπουλος

admin

XA:«Τα αγαθά κόποις κτώνται»

admin

ΧΑ:”Ηλεκτροπληξία” και φόβος μεγάλης διόρθωσης

admin

Evergrande – Η Lehman Brothers της Κίνας;

admin

FED:Το τέλος του έξυπνου χρήματος πλησιάζει…

admin

Τι θα γίνει εαν σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων στην Κίνα

admin

Τηλεπικοινωνίες: Οι ραγδαίες εξελίξεις και το θρίλερ της Vodafone

admin

Οι φόροι, η μεσαία τάξη και η καμπύλη Laffer

admin

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin