Image default
Πρώτο Θέμα

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

Το σχέδιο του Δαυίδ για τη σωτηρία της Frigoglass

Με στόχο την επανάκαμψη της Frigoglass, που έχει δεχθεί το πλήγμα της οικονομικής κρίσης ενώ την ίδια ώρα υφίσταται ισχυρές πιέσεις από πολλά μέτωπα, ο Χάρης Δαυίδ θέτει σε εφαρμογή το τριπλό του σχέδιο.

Οι πιέσεις έρχονται τόσο από την πλευρά των τραπεζών που δεν θέλουν με τίποτα να σκέφτονται μια αποτυχία τύπου Nutriart, από την πλευρά των μετόχων που ανησυχούν για τα χαμηλά της μετοχής, αλλά και από τον ίδιο τον Χάρη Δαυίδ, ο οποίος με κάθε μέσο επιθυμεί να δει και πάλι την εταιρεία να καταγράφει τα κέρδη του παρελθόντος.

Την περίοδο αυτή ο γιος του “πατριάρχη” της Coca Cola 3E, έχει αφιερωθεί στην εφαρμογή του πλάνου του που κινείται στους εξής άξονες:

Κατ’ αρχάς, στην ολοκλήρωση της μετακόμισης της παραγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας από την Τουρκία στη Ρουμανία και την αναστολή λειτουργίας της μονάδας εκεί, γεγονός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς, θα δώσει 7 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σε μείωση του κόστους. Παράλληλα, στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας συμφωνίας έτσι ώστε να αξιοποιείται καλύτερα ο κλάδος της υαλουργίας, ο οποίος και στο τρίτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε άνοδο 32% συνεισφέροντας σημαντικά στις συνολικές πωλήσεις του ομίλου (89,36 εκατ. ευρώ). Τέλος, βασικός άξονας είναι η εμπορική κυκλοφορία μίας νέας σειράς επαγγελματικών ψυγείων από το 2015 που θέτει νέα standards για την προβολή και τοποθέτηση προϊόντων στα ψυγεία.

Παρ’ όλα αυτά, όσοι σχολιάζουν το δεύτερο κομμάτι των σχεδίων, κάνουν λόγο για ένα μεγάλο δίλημμα, καθώς από μια ενδεχόμενη πώληση του κλάδου της υαλουργίας ναι μεν θα τονωθεί η ρευστότητα στα ταμεία της εταιρείας, από την άλλη όμως ο κλάδος θα χάσει μία από τις λίγες προσοδοφόρες δραστηριότητές του αυτή τη στιγμή. Στο μέλλον θα φανεί η απόδοση των εν λόγω προγραμματισμών. Όπως και να ‘χει, το σίγουρο είναι πως η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με βαρύ φορτίο ζημιών ύψους 50,2 εκατ. ευρώ και των δανείων των 252,9 εκατ. ευρώ.

Απογοητεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα

Πτωτική πορεία και ζημίες ύψους 50,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με πτώση των πωλήσεων κατά 9,1% στα 359,53 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Frigoglass. Στο γ’ τρίμηνο, οι ζημίες διευρύνθηκαν στα 10,8 εκατ. ευρώ, όμως οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 8,1% στα 89,36 εκατ. ευρώ και τα EBITDA κατά 13,5% στα 5,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποδίδει την αύξηση των πωλήσεων στην αύξηση πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας κατά 32%.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Torsten Tuerling, δήλωσε:

“Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 14%. Στον κλάδο της υαλουργίας συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των πωλήσεων στη διάρκεια του τριμήνου, χάρη στη δυναμική αγορά της Νιγηρίας και στην ισχυρή ζήτηση γυάλινων φιαλών υψηλής ποιότητας που παράγουμε στο Ντουμπάι. Οι πωλήσεις μας στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης επηρεάστηκαν δυσμενώς από την απεργία του συνδικάτου μετάλλου στη Νότια Αφρική, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, και από τις χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών ζυθοποιίας στη Ρωσία.

Παρά τη μείωση των πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης στη διάρκεια του τριμήνου, το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης ως αποτέλεσμα των επιδόσεων του κλάδου της υαλουργίας και της συνεχιζόμενης έμφασης στην περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητας και στην εξοικονόμηση από τις δραστηριότητες ενοποίησης της παραγωγικής μας βάσης.

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, αναμένουμε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των πωλήσεων στον κλάδο της υαλουργίας και οι πωλήσεις στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης να παραμείνουν αδύναμες εν μέσω εύθραυστου μακροοικονομικού περιβάλλοντος”.

Τι θα φέρει το μέλλον;

Όσον αφορά το μέλλον της εταιρείας και το υπόλοιπο του έτους, η ανοδική πορεία των πωλήσεων στον κλάδο της υαλουργίας θεωρείται βέβαιη, ενώ αντίθετα δεν θα είναι ιδιαίτερα δυναμική η πορεία των πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης λόγω του εύθραυστου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Η εταιρεία, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της κερδοφόρου ανάπτυξης στο κλάδο επαγγελματικής ψύξης, συνεχίζει να εστιάζει την προσοχή της στην επιτυχή ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής του εργοστασίου της Τουρκίας σε εκείνου της Ρουμανίας έως το τέλος του έτους, γεγονός που θα βελτιώσει σημαντικά την κοστολογική βάση και θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά της. Η εταιρεία, στην Ασία και συγκεκριμένα στη Ινδία, βρίσκεται σε φάση αποκατάστασης της πλήρους δυναμικότητας αυτού, έπειτα από την καταστροφική φωτιά του περασμένου Απριλίου.

Η Frigoglass στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: “Στο πλαίσιο της τόνωσης της ζήτησης και αύξησης των πωλήσεων, έχουμε ξεκινήσει την εμπορική κυκλοφορία μιας πλατφόρμας επαγγελματικών ψυγείων επόμενης γενιάς, της σειράς ICOOL της Frigoglass. Η νέα σειρά ICOOL έχει εξαιρετικά θετική υποδοχή από τους πελάτες μας ανά τον κόσμο. Με τη νέα σειρά ICOOL, η Frigoglass οδηγεί τον κλάδο στο επόμενο επίπεδο όσον αφορά την προβολή και την τοποθέτηση των προϊόντων στα ψυγεία, την ευκολία συντήρησης, την ενεργειακή βελτιστοποίηση και τη βιωσιμότητα. Έτσι, η Frigoglass επιβεβαιώνει τη θέση της ως αδιαφιλονίκητου ηγέτη στον τομέα της καινοτομίας”.

“Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο της δημιουργίας αξίας για τους πελάτες και τους μετόχους μας. Είμαστε αποφασισμένοι να εξακολουθήσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ολοκλήρωση των αλλαγών που έχουμε δρομολογήσει, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ισχυρή βάση για τη μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας”, τονίζεται επίσης.

Σχετικά με τον κλάδο υαλουργίας, αναμένεται  να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των πωλήσεων κατά το υπόλοιπο του έτους, με κινητήριο μοχλό τα ευνοϊκά οικονομικά μεγέθη στην αγορά γυάλινης συσκευασίας στην Αφρική. “Η ηγετική μας θέση στην αγορά στη Νότιας Αφρικής και οι συμπληρωματικές δραστηριότητες μεταλλικών πωμάτων και πλαστικών κιβωτίων μας επιτρέπουν να ωφεληθούμε από τη διαρκή ενίσχυση της ζήτησης στις αγορές αυτές για επώνυμα ποτά και, ιδίως, για προϊόντα μπίρας. Συμπληρώνοντας την ισχυρή παρουσία μας στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, το εργοστάσιο στο Ντουμπάι είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις μακρόχρονες σχέσεις μας με πελάτες στην Ανατολική και στη Νότια Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στη Νοτιοανατολική Ασία. Παράλληλα με την αναβαθμισμένη αξιοποίηση των κλιβάνων, στο εργοστάσιο στο Ντουμπάι άρχισε πρόσφατα να γίνεται χρήση μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής ανά τόνο και, ως εκ τούτου, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους”, καταλήγει η εταιρεία.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin