Image default
Πρώτο Θέμα

Τα… βάσανα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Τα… βάσανα των ευρωπαϊκών τραπεζών

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις εποπτικές αρχές στους διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς.

Πριν από 15 ημέρες οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας έριξαν καμπάνες σε πέντε τράπεζες για τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Το πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. επιβλήθηκε σε Citigroup, HSBC, JP Morgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η χειραγώγηση στην αγορά συναλλάγματος ξεκίνησε το 2009 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2012. Traders συναλλάγματος των τραπεζών συντόνιζαν τις κινήσεις τους με συναδέλφους άλλων τραπεζών ώστε να κατευθύνουν τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τη διαμόρφωση του κρίσιμου WM/Reuters fix.

Οι εποπτικές αρχές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας οι trader αντάλλασσαν μεταξύ τους πληροφορίες για τις κινήσεις πελατών και συμφωνούσαν σε στρατηγικές trading χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα chat rooms.

Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. για «αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclays δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της τράπεζας. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς για την UBS ήταν συνολικά 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma. Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.

Τα προβλήματα για τις εν λόγω τράπεζες, όμως, φαίνεται πως δεν τελειώνουν εδώ. Για ορισμένες εξ αυτών αναμένεται να ανακοινωθούν νέα πρόστιμα αργότερα σήμερα από μία ακόμη αμερικανική αρχή, το Office of the Comptroller of the Currency. Σε αυτόν τον διακανονισμό εκτιμάται ότι θα συμμετέχει και η Bank of America.

Η RBS, άλλωστε, δήλωσε σήμερα πως βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες αρχές, περιλαμβανομένου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για το ζήτημα της χειραγώγησης στην αγορά συναλλάγματος. Αναφέρει, μάλιστα, ότι «η χρονική συγκυρία και το ύψος των νέων διακανονισμών θα μπορούσε να είναι σημαντικό».

«Ο πρωτοφανής ομαδικός διακανονισμός μεταξύ διάφορων εποπτικών αρχών και πολλών τραπεζών αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα αξιοπιστίας για τις τράπεζες» σχολιάζουν οι «Financial Times» και συμπληρώνουν «Ο κλάδος έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια πολλά πρόστιμα αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων για παράτυπη συμπεριφορά, από τη χειραγώγηση του Libor μέχρι εμπορικές πρακτικές».

Με ξεχωριστές ανακοινώσεις, Citi, JPMorgan και RBS δήλωσαν ότι έχουν βελτιώσει σημαντικά τα συστήματα εσωτερικών ελέγχων. «Η συμπεριφορά των traders που περιγράφεται από τον σημερινό διακανονισμό είναι απαράδεκτη. Αν και οι διακανονισμοί αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχουμε καταγράψει, συνεχίζουμε με περαιτέρω εκπαίδευση και νέες βελτιώσεις, και αυτό θα παραμείνει βασική μας προτεραιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της JPMorgan.

Η Royal Bank of Scotland δήλωσε από την πλευρά της ότι έχει θέσει 50 νυν και πρώην στελέχη της υπό έρευνα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες για 6 άτομα. Σημειώνει επίσης ότι τρία άτομα έχουν απολυθεί, ενώ η επιτροπή αποζημιώσεων εξετάζει και πιθανή αλλαγή πολιτικής.

Όμως τα βάσανα για κάποιες τράπεζες δεν σταματάνε εδώ. Λίγες ημέρες μετά το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην αμερικάνικη τράπεζα από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδιωξε την Citigroup από την ομάδα εργασίας για το συνάλλαγμα. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η απόφαση της ΕΚΤ φαίνεται να σχετίζεται με το πρόστιμο. Εκπρόσωπος της Citi στο Λονδίνο αρνήθηκα να κάνει κάποιο σχόλιο.Η ΕΚΤ διαθέτει μια σειρά από ομάδες εργασίας που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις αγορές χρήματος, χρέους και συναλλάγματος. Στην τελευταία λίστα με τα μέλη που αποτελούν τις ομάδες εργασίας για την αγορά συναλλάγματος, είχε αφαιρεθεί το όνομα της Citigroup.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin