Image default
Πρώτο Θέμα

Τρόικα: Ρίχνει την κυβέρνηση με ένα… email!

Τρόικα: Ρίχνει την κυβέρνηση με ένα... email!

Την ώρα που ο Α. Σαμαράς προειδοποιούσε την τρόικα να μην υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα, γιατί αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα «παγώσουν» οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών πατούσαν το πλήκτρο “enter” για να στείλουν ένα απαντητικό - στην κυβέρνηση, το οποίο φαίνεται να αποκλείει τη δυνατότητα άμεσου συμβιβασμού για να τελειώσει η αξιολόγηση, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες.

Η απάντηση της τρόικας στην επιστολή Χαρδούβελη, με την οποία η κυβέρνηση έκανε μια προσπάθεια συμβιβασμού στις διαφορές για το δημοσιονομικό κενό, έφθασε τα ξημερώματα στον υπουργό Οικονομικών και προκαλεί απογοήτευση στους κυβερνητικούς κύκλους, καθώς ζητούνται πρόσθετες διευκρινίσεις για μέτρα και υπολογισμούς, αλλά και να νομοθετηθούν άμεσα τα πρόσθετα μέτρα, που η κυβέρνηση προσφέρθηκε να ενεργοποιήσει από τον Ιούλιο του 2015, σε περίπτωση επιβεβαίωσης των προβλέψεων της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό.

Αυτά τα πρόσθετα μέτρα είναι εξόχως αντιδημοφιλή και περιλαμβάνουν αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα και νέους φόρους σε είδη πολυτελείας (από κυβερνητικής πλευράς δεν διευκρινιζόταν ποια είδη θα επιβαρυνθούν και πόσο). Τα είχε προτείνει το υπουργείο Οικονομικών σαν μια ασφαλιστική δικλίδα, ώστε να κατευνάσει τις πιέσεις της τρόικας για άμεση λήψη μέτρων για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο παραμένει αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Η απαντητική επιστολή της τρόικας καθιστά σαφές, αν μη τι άλλο, ότι η διαπραγμάτευση εξ αποστάσεως με την τρόικα θα συνεχισθεί, χωρίς άμεση προοπτική επιστροφής των ελεγκτών στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική συμφωνία, που θα καλύπτει και το ζήτημα της προληπτικής χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για κωλυσιεργία από πλευράς τρόικας, ενώ φαίνεται βέβαιο ότι χάνεται κάθε ελπίδα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα. Εντελώς αμφίβολο είναι, επίσης, αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 του μήνα, ώστε να συζητηθεί το ελληνικό θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ενισχύεται το εφιαλτικό, για την ελληνική κυβέρνηση, σενάριο παράτασης του μνημονίου και μένει να διευκρινιστεί αν θα πρόκειται για μια άτυπη παράταση λίγων εβδομάδων, όπως θέλει η Αθήνα, ή για μια παράταση τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας, όπως επιθυμεί το Βερολίνο.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε συνδυασμό με όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο χθες, λίγες ώρες πριν φθάσει το απαντητικό -, προοιωνίζονται δραματικές πολιτικές εξελίξεις, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και στην άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο Α. Σαμαράς τόνισε χθες ότι η κατάσταση είναι οριακή και η πίεση ασφυκτική και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί «παράλογες», όπως είπε, απαιτήσεις. Εξέφρασε δυσφορία για τη στάση της τρόικας, υπονοώντας ότι δεν αναγνωρίζει τις επιτυχίες της κυβέρνησης: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας φέρεται όπως φέρονταν σε κάποιους άλλους 2,5 ή 4 χρόνια πριν, όταν τα πάντα κατέρρεαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στους δανειστές, είπε ότι «κανείς στο εξωτερικό δε δικαιούται να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα, επικαλούμενος την προοπτική αστάθειας. Οι αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες, γίνονται συχνά επικίνδυνες». Η αναφορά αυτή του Πρωθυπουργού αντανακλά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι η τρόικα, θεωρώντας βέβαιη την αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, κινείται με τρόπο που υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε την τρόικα ότι, αν δεν υποστηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση, το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα «παγώσει». «Αν καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τότε οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αν όχι, θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκτροχιασμού», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

admin

Η εκδίκηση των PIIGS: Γερμανία και Γαλλία τώρα απολογούνται…

admin

Bank of America: Από τις αρχές του 2024 ο «πόνος» των Κεντρικών Τράπεζων

admin

Συντάξεις: Ποιες αυξήσεις θα δουν οι συνταξιούχοι το 2024

admin

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η ισπανική πρόταση – Πού γέρνει η πλάστιγγα

fastpath

Ποια διαμερίσματα προτιμούν οι ενοικιαστές

admin

Πότε θα πρέπει να επιλέξετε τιμολόγιο ρεύματος

admin

Το κολοσσιαίο πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την παγκόσμια οικονομία 

admin

Bloomberg για αναβάθμιση Ελλάδας από Fitch: Διευρύνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Τράπεζες: Πτωση14% στα νέα δάνεια το 2023, λόγω της μειωμένης ζήτησης

admin

Eλληνική οικονομία: Θετική η Morgan Stanley – Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου

fastpath

Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν περισσότερα απ’ όσα “έβγαλαν” το 2023

admin