Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ευρωπαϊκή «χαμένη δεκαετία»

Η Ευρωπαϊκή «χαμένη δεκαετία»

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί την Ευρώπη ότι διακινδυνεύει να έχει μια «χαμένη δεκαετία» σε μια ασυνήθιστα ωμή επίθεση στις οικονομικές πολιτικές του μεγαλύτερου συμμάχου των ΗΠΑ.

Μιλώντας πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 αυτής της εβδομάδας στο Μπρίσμπεϊν, ο Τζακ Λιου λέει πως η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να επαναφέρει μια υγιή ανάπτυξη και ότι διακινδυνεύει να πέσει σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση, σύμφωνα με ειδικούς του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Σηάτλ.

Η αυστηρή δημόσια κριτική αντικατοπτρίζει τη βαθιά ενόχληση των ΗΠΑ ότι αναμένεται και πάλι από αυτές να είναι η κύρια μηχανή για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ αποτυγχάνουσες οικονομίες σε όλον τον κόσμο στρέφονται στους αμερικανούς πολίτες ως πηγή ζήτησης.

«Εν συντομία, οι status quo πολιτικές της Ευρώπης δεν έχουν πετύχει τους κοινούς στόχους των G20 για δυνατή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη», είπε ο κύριος Λιου. «Η ΕΚΤ έχει λάβει ισχυρά μέτρα για να στηρίξει την οικονομία μέσω διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Αλλά… αυτό από μόνο του δεν έχει αποδειχτεί αρκετό για να επαναφέρει μια υγιή ανάπτυξη.»

Προσέθεσε: «Χρειάζονται αποφασιστικές ενέργειες από τις εθνικές αρχές και τα ευρωπαϊκά σώματα για να μειωθεί ο κίνδυνος να πέσει η περιοχή σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά μια ευρωπαϊκή χαμένη δεκαετία.»

Οι παρατηρήσεις του κυρίου Λιου υπογραμμίζουν τους φόβους πως περισσότερα προβλήματα στην Ευρώπη θα βλάψουν την ανάπτυξη των ΗΠΑ και την ενόχλησή του με την απροθυμία της Ευρώπης – ιδιαίτερα αυτή της Γερμανίας – να χρησιμοποιήσει δημοσιονομική πολιτική. Τα σχόλιά του μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχρότητα κατά τις συναντήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με ομόλογούς του στο G20 όπως η Άγκελα Μέρκελ της Γερμανίας.

Η δύναμη της οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με την αδυναμία στην Ευρώπη και πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν οδηγήσει σε μια άνοδο του δολαρίου αυτόν τον χρόνο. Αυτό είναι πιθανό να βλάψει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και ο κύριος Λιου ζήτησε από τον υπόλοιπο πλανήτη να αυξήσει τη ζήτηση.

«Ο κόσμος βασίζεται στην αμερικανική οικονομία να οδηγήσει την παγκόσμια ανάκαμψη», είπε. «Αλλά η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να ευημερήσει περιμένοντας αποκλειστικά από τις ΗΠΑ να είναι εισαγωγέας πρώτης και έσχατης λύσης, ούτε μπορεί να βασιστεί στο ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα ώστε να αναπληρώσουν για την αδύναμη ανάπτυξη στις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες.»

Ο κύριος Λιου ζήτησε από τις χώρες να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το εύρος των νομισματικών, δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών για να ωθήσουν την ανάπτυξη. Το υπονοούμενό του μήνυμα για την Ιαπωνία, συγκεκριμένα, ήταν πως οι ΗΠΑ στηρίζουν επιθετικές νομισματικές πολιτικές και δημοσιονομικά κίνητρα, μόνο εφόσον συνοδεύονται από πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως εμπορικές συμφωνίες και εταιρική διακυβέρνηση.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέδωσε πρόσφατα ένα επιθετικό νέο κίνητρο και ο πρωθυπουργός Shinzo Abe σκέφτεται να καθυστερήσει την αύξηση των φόρων κατανάλωσης που παρεμπόδισαν την ανάπτυξη αυτή τη χρονιά. Αλλά έως τώρα έχει προοδεύσει πολύ λιγότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το λεγόμενο τρίτο βέλος των «Abenomics».

«Τα δύο πρώτα βέλη – νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα – συνέβαλλαν σε μια μεγαλύτερα ανάπτυξη το 2013, όμως η ανάπτυξη έχει μικρύνει φέτος, καθώς η Ιαπωνία έκανε ένα βήμα πίσω στις προσπάθειες της από τη δημοσιονομική πλευρά», είπε ο κύριος Λιου. «Το τρίτο βέλος – οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – δεν έχει ακόμη πλήρως εκτοξευθεί.»

Ο κύριος Λιου είχε λιγότερα να σχολιάσει για την αμερικανική οικονομία, όπου η επικράτηση των ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ομπάμα έχει ακόμη λιγότερη εξουσία να πραγματοποιήσει μια ενεργητική δημοσιονομική πολιτική, ή να πιέσει για τις προτιμητέες του οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον, ο πρόεδρος έχει σκοπό να αυξήσει τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την έρευνα, τη βιομηχανία και την υποδομή», είπε ο κύριος Λιου. «Παρ’ ότι τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και ήδη στρεφόμαστε στο νέο Κογκρέσο για να διερευνήσουμε τους τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε.»

Σχετικα αρθρα

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin

ILO: Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Τουλάχιστον 220 εκατ. άνθρωποι άνεργοι

admin