Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

Με αργά βήματα προχωρούν τα έργα τεχνολογίας στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), από τα 325 εξ’ αυτών, με συνολικό προϋπολογισμό περί το 1,1 δισ. ευρώ, λίγα είναι αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Τα τελευταία επτά χρόνια δε, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους μόνον 249 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί μόνον 45,7 εκατ. ευρώ.

Αγωνία επικρατεί αυτή την ώρα για το μεγάλο έργο Σύζευξις ΙΙ, που έχει να κάνει με την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους κρατικούς φορείς. Από την άλλη ο κατάλογος με όλα εκείνα τα έργα που καθυστερούν δεν έχει προηγούμενο.

Εκτός όμως από την κατηγορία των έργων των οποίων η προκήρυξη δεν έγινε ποτέ, υπάρχουν και εκείνα που για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχουν προχωρήσει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δικτύου  Υγείας Στρατιωτικών Νοσοκομείων Φίλιππος, που έχει ανατεθεί από τον Ιανουάριο του 2007, και σχεδόν οκτώ χρόνια μετά το έργο εμφανίζεται «υπό υλοποίηση», αλλά ο ανάδοχος έχει εισπράξει μόλις 827.500 ευρώ!

Παρόμοια είναι η εξέλιξη και για άλλα έργα τεχνολογίας όπως το πληροφοριακό σύστημα για το πρώην ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου, που επίσης ανατέθηκε το 2007, δηλαδή πριν περίπου οκτώ χρόνια. Το έργο για τις νέες εφαρμογές του Taxisnet έχει ανατεθεί από το 2006, αλλά από τα 2,2 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 555.000 ευρώ. Με ανάλογες καθυστερήσεις υλοποιούνται και άλλα έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου Οικονομικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές.

Τρέχουν να απορροφήσουν τα κονδύλια

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως στην πραγματικότητα η ΚτΠ ΑΕ εστίασε στο Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πιο γρήγορα η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς ο κλοιός σφίγγει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απορρόφηση των κονδυλίων πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2015. Το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα, αν ληφθεί υπ’ όψιν πως τα πιο πολλά από τα υπόλοιπα έργα δεν προχωρούν.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το Σύζευξις ΙΙ, το συνολικό κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες αναθέσεις. Η χώρα μας, με βάση τα σχέδια, είναι μοιρασμένη ανά τμήμα ενώ θα επιλεγούν τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες υπηρεσιών για κάθε ξεχωριστή περιοχή.

Οι παίκτες

Να αναφερθεί πως για το μεγαλύτερο υποέργο του Σύζευξις ΙΙ, που σχετίζεται με τις υποδοµές Ασφάλειας / Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης», προϋπολογισµού 132,65 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου τέσσερις προσφορές από την Logicom Solutions, την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, την Globo Technologies και την κοινοπραξία ONEX, ZTE Hellas, Forthnet. Για το έργο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Κεντρικές Υπηρεσίες ISP & SLA”, προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν την  δύο προσφορές: Η πρώτη από την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft International και η δεύτερη από την κοινοπραξία PriceWaterhouseCoopers Business Solutions, Cosmos Business Systems.

ΣΔΙΤ, η μόνη πιθανή λύση

Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα όσον αφορά τα έργα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με πρώτο το έργο της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες που ανατέθηκε στην Intasoft International. Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την άφιξη των λεωφορείων ή των τρόλεϊ, η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και διαχείριση συστήματος “έξυπνων στάσεων”. Υπογραφές αναμένεται να πέσουν και για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG.

Μέσα στο εξάμηνο του νέου έτους, θα υπογραφεί και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το έργο είχε τεμαχιστεί σε τρεις ζώνες με τον ΟΤΕ να επικρατεί για τις ζώνες 1 και 3 και την κοινοπραξία Intracom Holdings, ΙΝΚΑΤ και Hellas On Line να αναλαμβάνει τη ζώνη 2. Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (δηλ. περίπου στο 40% της χώρας), θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Σχετικα αρθρα

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin

ALPHA BANK:Η γιγάντωση του παγκόσμιου χρέους, εν μέσω της πανδημίας, αιτία έντονου προβληματισμού

admin

Η Ιταλία στοχεύει στην κορυφή της Ευρώπης

admin

Τουρκία: Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους δημοσιονομικούς κανόνες – Jean Pisani-Ferry

admin

Alpha Bank:Εξωτερικές Συναλλαγές και Υφεσιακή Διαταραχή

admin

XA: Κέρδη 5,24% τον Απρίλιο – Στο +14,5% οι τράπεζες

admin

Η UEFA νίκησε την Super League αλλά η καταιγίδα δεν έχει τελειώσει…

admin

Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται λιγότερο τα Covid-NPls

admin

“Φώς στο τούνελ” της οικονομίας της Δύσης μετα τον Covid-19

admin

Δύο εφιαλτικά σενάρια για το Bitcoin

admin