Στο «κάδρο» των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας βάζει η τρόικα τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο, προκειμένου να συμπληρωθεί η ελλιπής κοινωνική ασφάλιση κυρίως των νέων ασφαλισμένων.
Να σημειωθεί πως οι πρώτοι που είχαν αποκτήσει επαφή με την ομάδα των τροϊκανών την περίοδο 2010-2012, ήταν οι Έλληνες και ξένοι CEO των ιδιωτικών και ξένων ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίοι κατόρθωσαν να ενσωματώσουν την ιδιωτική ασφάλιση στο επίκεντρο του εγχώριου ασφαλιστικού ζητήματος εξαιτίας και της ισχυρής επιρροής των μητρικών τους (γερμανικών, ολλανδικών, γαλλικών, ιταλικών και αμερικανικών ομίλων).
Στην ουσία η είσοδος του ζητήματος των ιδιωτικών Επαγγελματικών Ταμείων στο φάκελο των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό με τους τροϊκανούς, καθιστά τα ιδιωτικά ΤΕΑ σε νέους πυλώνες παροχής συνταξιοδότησης, τους οποίους αποδέχονται τόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες όσο και πολιτικοί.
Το γεγονός πως τα δεδομένα αλλάζουν στην ασφαλιστική αγορά της χώρας είχε επισημανθεί από τις αρχές του χρόνου, ενώ οι ισχυρές ξένες πολυεθνικές άρχισαν να ρίχνονται με περισσότερο πάθος στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου με στόχο τον περιορισμό της δύναμης των ελληνικών ομίλων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι δέκα πιο ισχυρές εταιρείες θα έχουν στην κατοχή τους, το 90% της ασφαλιστικής παραγωγής, μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζικών θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να απαλλαχθούν από τους ασφαλιστικούς ομίλους μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Η εκκίνηση δόθηκε το καλοκαίρι με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στη γερμανική Ergo. Η γερμανική εταιρεία διπλασίασε την παραγωγή της με αφορμή την εναρμόνιση της διαδικασίας παραγωγής ασφαλίστρων.
Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Eurobank καλείται να έχει διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που θα αξιοποιήσει ή θα πουλήσει την κατά 100% θυγατρική της EFG Eurolife, η οποία τυγχάνει να είναι και η πλέον κερδοφόρα θυγατρική εταιρεία του ομίλου Eurobank. Το αίτημα της ΕΤΕ, όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, είναι η εξάντληση του χρόνου αναμονής για την πώλησή της.
Τον Αύγουστο έγιναν οι πρώτες κινήσεις για την καταγραφή του σχεδίου έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το ενδιαφέρον από την αγορά. Την άκρα μυστικότητα για το σχέδιο είχαν ζητήσει τόσο η διοίκηση της ΕΤΕ όσο και της ασφαλιστικής, προκειμένου να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία, ενώ με βάση τις πληροφορίες, η Deutsche Bank και η Morgan Stanley είναι οι σύμβουλοι πώλησης που έχει επιλέξει ο όμιλος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016,
Περίπλοκα είναι από την άλλη τα πράγματα στον όμιλο της Alpha Bank, δεδομένου ότι σε συνδυασμό με τη θυγατρική της (Alpha Life) υπάρχει η Credit Agricole Life, η οποία ήταν ο ασφαλιστικός βραχίονας της Emporiki Bank, ενώ η Alpha Life συνεργάζεται και με την ΑΧΑ σχεδόν για όλα τα προϊόντα. Η τράπεζα, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες, θα προβεί σε προτάσεις για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Credit Agricole Life, έτσι ώστε να το εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Life ή διαφορετικά να μεταβιβασθεί το χαρτοφυλάκιο της Credit Agricole Life στην -επίσης γαλλική- ΑΧΑ έναντι ενός ικανοποιητικού τιμήματος. Έντονη είναι η δραστηριότητα και όσον αφορά τους μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Πρόσφατα, η ΑΟΝ προέβη στην εξαγορά μιας μικρής και δυναμικής νέας ελληνικής εταιρείας, την Safe Brokers, προκειμένου να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε Ελλάδα και Κύπρο.