Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου
    • Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»
    • Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη
    • Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του
    • Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου
    • Ήπιες απώλειες στη Wall Street – Ράλι στο πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στο Ιράν
    • ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή
    • Η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι θα παραβιάσει την «κίτρινη γραμμή» του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Tuesday, April 21
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Δύσκολοι καιροί για εμπόρους

    By adminJanuary 12, 2015 Πρώτο Θέμα No Comments5 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Δύσκολοι καιροί για εμπόρους

    Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται άνω του 30% την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, μία στις τέσσερις 20%-30% και οι υπόλοιπες σε ποσοστό έως 20%, ενώ υπήρξαν και μεμονωμένες περιπτώσεις που δήλωσαν πτώση άνω του 40%.

    Αντίθετα, η πλειονότητα των επιχειρήσεων (60%) που εμφάνισαν αύξηση των κερδών σε σύγκριση με πέρυσι κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα της τάξης έως 10%.

       Αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ για την κίνηση της αγοράς την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ σχετικά με τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν σήμερα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάμψη της τάξεως του 5% έως 8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

       Οι πωλήσεις που παρουσίασαν φέτος στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μέσα στις γιορτές, ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2013 και συγκεκριμένα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα της προηγούμενης χρονιάς και τρεις στις δέκα να μένει περίπου αμετάβλητος. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, ενδεικτικά να αναφερθεί ότι το 71% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό εμφάνισε μικρότερες πωλήσεις σε σύγκριση με την χριστουγεννιάτικη περίοδο του 2013. Επίσης, για τις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών το 2013 κάτω των 15.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 90%.

       Οι κλάδοι του λιανικού εμπορίου που φαίνεται να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις την συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς είναι ο κλάδος των ειδών οικιακού εξοπλισμού και των επιμορφωτικών/ειδών ψυχαγωγίας. Αντιθέτως, το μικρότερο ποσοστό εμφανίζεται στον κλάδο των φαρμακευτικών/καλλυντικών ειδών όπου μία στις δύο επιχειρήσεις δήλωσαν ότι είδαν τις πωλήσεις τους φέτος να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

       Οι έμποροι σε ποσοστό 62% δηλώνουν ότι καλύτερη περίοδο, όσον αφορά την αγοραστική κίνηση, ήταν οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα η παραμονή και προπαραμονή των Χριστουγέννων αναφέρονται ως οι ημέρες που τα πήγαν καλύτερα τα καταστήματά τους από το 40% των ερωτηθέντων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι περίπου ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν μπορεί να διακρίνει κάποια συγκεκριμένη μέρα εντός της εορταστικής περιόδου που να ξεχωρίζει όσον αφορά την αγοραστική κίνηση στο κατάστημά του.

       Για την ημέρα που οι έμποροι δήλωσαν ότι παρουσίασε την καλύτερη εικόνα, τους ζητήθηκε να προσδιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που προέβησαν σε αγορές στο κατάστημά τους καθώς και τον μέσο όρο σε ευρώ των αποδείξεων που έκοψαν. Στο σύνολο του δείγματος ο μέσος αριθμός πελατών ανέρχεται στα 43 άτομα, με μέση απόδειξη 34,7 ευρώ. Εντός των κλάδων του λιανικού εμπορίου παρατηρείται ότι ο κλάδος των τροφίμων και ο κλάδος των φαρμακευτικών/καλλυντικών ειδών εμφανίζουν τους μεγαλύτερους μέσους αριθμούς πελατών με 75 και 52 άτομα την ημέρα, αντίστοιχα. Επίσης, η μεγαλύτερη μέση απόδειξη, αφορά τον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης με μέση αξία αγοράς προϊόντων τα 52,7 ευρώ.

       Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου πραγματοποίησαν προσφορές την περίοδο των Χριστουγέννων, με το αντίστοιχο ποσοστό στον κλάδο των φαρμακευτικών/καλλυντικών ειδών να ανέρχεται στο 64% και στον κλάδο της ένδυσης/υπόδησης στο 51%.

       Περίπου μία στις δύο επιχειρήσεις είχε προσφορές σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων ενώ μία στις τρεις είχε προσφορές στο μεγαλύτερο μέρος των παραλαβών της σεζόν. Το ύψος των προσφορών στην πλειονότητα των περιπτώσεων (46%) διαμορφώθηκε μεταξύ 10% και 20%, ενώ μία στις τέσσερις επιχειρήσεις είχαν προσφορές στα προϊόντα τους κοντά στο 30%.

       Προβλέψεις για τις χειμερινές εκπτώσεις

       Η επικρατούσα ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας, επηρεάζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη ψυχολογία των καταναλωτών. Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τη συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι πρώτες εκτιμήσεις συντείνουν στο συμπέρασμα πως ο κύκλος εργασιών της εφετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου θα παρουσιάσει μία κάμψη της τάξεως του 5% έως 8%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κλάδος της Ένδυσης – Υπόδησης αναμένεται να προσελκύσει το μεγαλύτερο κομμάτι της καταναλωτικής δαπάνης αναφορικά με τις προτιμήσεις των πελατών.

       Η συγκριτική ανάλυση του τζίρου στα καταστήματα λιανικής της χειμερινής περιόδου 2014/2013, ανέδειξε μία μικρή κάμψη της τάξεως του 2,4%, ενώ το ύψος του κύκλου εργασιών της εφετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου αναμένεται να κυμανθεί στα 5-5,1 δις ευρώ, εμφανίζοντας μία ετήσια μείωση που θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%.

       Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τις παραπάνω εξελίξεις επεσήμανε ότι, «όπως ήταν αναμενόμενο, η χριστουγεννιάτικη αγορά κινήθηκε ναι μεν πτωτικά σε σχέση με το 2013 αλλά σίγουρα πέρασε μία καλύτερη περίοδο σε σύγκριση με την αγοραστική νηνεμία της προηγούμενης περιόδου. Σε μια αγορά που προφανώς δεν κινείται ανεξάρτητα από το γενικότερο κλίμα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι το ενδεδειγμένο για την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, ας ελπίσουμε ότι οι καταναλωτές θα κινηθούν σχετικά ορθολογικά στις εκπτώσεις και οι επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα θα δουν τους τζίρους τους να κινούνται αυξητικά. Για μία ακόμη φορά, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με συνέπεια και την περίοδο των εκπτώσεων και θα προσπαθήσουμε να προστατέψουμε την αγορά από κινδυνολογίες και αβεβαιότητες. Η ΕΣΕΕ κάνει έκκληση στους καταναλωτές να ξεχάσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τo εκλογικό κλίμα και να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τις χειμερινές εκπτώσεις».

    admin

    Keep Reading

    Νέα βουτιά για το Χρηματιστήριο: Το γεωπολιτικό ρίσκο επιστρέφει και μετρά τον ενθουσιασμό της περασμένης βδομάδας

    Πως αλλάζει ο παγκόσμιος πετρελαϊκός χάρτης λόγω του Ιράν

    Δύο εκατομμύρια Έλληνες ανοίγουν κάθε πρωί ένα μαγαζί: Τι πρέπει να κάνει το κράτος για αυτούς

    Το ατού που έγινε παγίδα: Πώς το Ιράν έχασε τον έλεγχο των Στενών

    Alpha Bank ο «ηγέτης» στο ράλι: Ο ΓΔ πάνω απο τις 2.300 μονάδες με τζίρο 323 εκατ. ευρώ

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με δεμένα χέρια — και η ΕΚΤ το λέει επιτέλους ανοιχτά

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Μόλις 3 πλοία πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ τις τελευταίες 12 ώρες – Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου

    April 21, 2026

    Τραμπ: Απίθανη η παράταση της εκεχειρίας με το Ιράν, αν δεν υπάρξει συμφωνία – Δεν θα βιαστώ να κάνω ένα κακό «deal»

    April 21, 2026

    Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

    April 21, 2026

    Κωνσταντοπούλου: Κατέθεσε νέα επίκαιρη ερώτηση στον Γ. Φλωρίδη για τις παρεμβάσεις του

    April 20, 2026

    Σε τροχιά ψηφιακού εκσυγχρονισμού το ΥΠΕΞ – Σε digital μορφή συνολικά 31 εκατ. σελίδες ιστορικού αρχείου

    April 20, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.