Image default
Πρώτο Θέμα

Θα μείνουν ή θα φύγουν οι ξένοι επενδυτές;

Θα μείνουν ή θα φύγουν οι ξένοι επενδυτές;

Η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα μας ως αποτέλεσμα της προκήρυξης των εκλογών, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν τα ξένα funds που έχουν επενδύσει στη χώρα μας.

Περισσότερα από 10 μεγάλα, αμερικανικά κυρίως, επενδυτικά κεφάλαια μέσω αλλεπάλληλων κινήσεων στο προηγούμενο διάστημα, ανέλαβαν θέσεις σε τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, επιχειρηματικούς ομίλους και γενικότερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εύλογο πλέον το ερώτημα να διαμορφώνεται, σχετικά με τη θέση που πρόκειται να κρατήσουν για τις συμμετοχές, δεδομένης της κλιμακούμενης αβεβαιότητας που φέρνουν οι πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένου του μεγέθους των θέσεων των ξένων funds, ακόμα και στην περίπτωση άτακτης αποχώρησής τους, θα παραμείνουν, πρακτικά, εγκλωβισμένοι. Και τούτο συμβαίνει καθώς οι περισσότεροι ξένοι επενδυτές θεώρησαν πως η χώρα, τελικώς, θα απέφευγε τις εκλογές μ’ αποτέλεσμα όχι μόνον να διατηρήσουν τις θέσεις τους, αλλά ορισμένοι φαίνεται να τις ενίσχυσαν περαιτέρω.

Εξετάζοντας τη σύσταση των μεγάλων funds στην ελληνική οικονομία, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για τα αμερικανικά York Capital Management, Third Point, Oaktree Capital Management, Blackstone Group, Paulson & Co, WL Ross & Co. Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και NCH Capital, τα καναδικά Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Investments και Public Sector Pension Investment Board, το ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate Partners και η κινεζική Fosun.

Τα συνολικά τους υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν κατά πολύ τα 5 τρισ. δολ., με ορισμένα από αυτά, όπως τα Fidelity, Capital και BlackRock, να ελέγχουν εκατοντάδες επιμέρους μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια. Το ποσοστό ρευστοποίησης των χαρτοφυλακίων τους στην Ελλάδα παραμένει μικρό, με το σύνολό τους να παραμένει ,ουσιαστικά, αμετάβλητο, με διάχυτο πλέον το ερώτημα στις τάξεις του για το λόγο της επιλογής της χώρας μας για τις επενδύσεις τους.

Στην πραγματικότητα, η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι απλή. Ήταν οι χαμηλές αποτιμήσεις και οι προοπτικές για υψηλές αποδόσεις που τους έφεραν στην Ελλάδα. Μέχρι και τις αρχές του Νοέμβρη, η επιλογή τους φαινόταν απολύτως δικαιολογημένη, όμως οι πρόωρες εκλογές, αντικατέστησαν τη σιγουριά της καλής επένδυσης με την αβεβαιότητα.

Εξάλλου, οι επενδύσεις τους σε κάποιες περιπτώσεις είναι τέτοιου μεγάλου μεγέθους, ώστε να επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank εισήλθαν τόσο η Fairfax Financial Holdings όσο και η Capital Group of Companies και η Mackenzie Investments. Με τη Fairfax, συμφερόντων του Prem Watsa, να έχει πάρει θέση και στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, που φέρεται να ενίσχυσε στο πρόσφατο χρονικό διάστημα. Έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), συνυπάρχοντας με τη Fidelity και τη Wellington στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η Wellington, εξάλλου, είναι κάτοχος ποσοστού μεγαλύτερου του 5% και στη Frigoglass. Να σημειώσουμε, δε, ότι η Fairfax έχει αγοράσει τα Praktiker, ενώ εμφανίζεται να συμμετέχει και στη συμφωνία εξαγοράς των Makro από τον Σκλαβενίτη, μέσω εταιρειών συμφερόντων της.

Από την πλευρά της, η York Capital Management ανέλαβε επένδυση μεγάλου ύψους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με συμμετοχή και στο σχήμα της ισραηλινής Invel, που με τη σειρά του τοποθετήθηκε στη θυγατρική της Εθνικής, Πανγαία. Η Capital Group of Companies τοποθετείται και στη Frigoglass, καθώς και σε Jumbo και Τράπεζα Πειραιώς. Με τα στρατηγικά της ποσοστά να ξεπερνούν σε όλες τις περιπτώσεις το 5 %.

Όσον αφορά στην Third Point, αυτή έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις μεγάλου ύψους στα μετοχικά κεφάλαια της ελληνικής Energean Oil & Gas αλλά της Dolphin Capital με την τελευταία να δραστηριοποιείται στο χώρο του ελληνικού τουριστικού real estate. Ενώ φαίνεται να έχει συμμετοχή και στην αναδιάρθρωση κυπριακών τραπεζών, όπως έχει κάνει και η WL Ross & Co, που συγκαταλέγεται στην ομάδα των ξένων επενδυτών της Eurobank.

Συνοψίζοντας, η Paulson & Co εμφανίζεται να ελέγχει σημαντικά ποσοστά τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και την ΕΥΔΑΠ, ενώ, ταυτόχρονα, διατηρεί μικρότερες θέσεις σε άλλες τράπεζες. Ενώ, τέλος, η διαχειρίστρια Α/Κ, BlackRock διατηρεί στον ΟΠΑΠ ποσοστό μεγαλύτερο του 5% και άλλα μικρότερα ποσοστά σε άλλες εταιρείες.

Η λίστα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχει τέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, η χρηματιστηριακή αξία των ξένων στρατηγικών συμμετοχών αποτιμάται σε επίπεδα άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ φέρονται να κατέχουν αθροιστικά το 45% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου όλων των ελληνικών εισηγμένων, έναντι 27,5% του ΤΧΣ.

Η Public Sector Pension Investment Board συμμετέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η Blackstone έχει υπό τον έλεγχό της ποσοστό μεγαλύτερο του 10% στη Lamda Development, που έχει επιλεγεί για να αναπτύξει το Ελληνικό. Ενώ, η Fosun είναι εκ των βασικών μετοχών της Folli Follie

Η Fortress ακολούθησε στρατηγική επένδυση στην Attica Group, που έχει Βlue Star και Super Fast Ferries υπό τον έλεγχό της, ενώ η NCH Capital, από τους πρώτους ξένους επενδυτές στη χώρα μας, ξεκινάει εντός των ημερών την επένδυση στην περιοχή «Ερημίτης» στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Από την πλευρά της η Oaktree Capital έχει ήδη αγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα από την Εθνική Τράπεζα στη Χαλκιδική. Στις μεγάλες ξένες στρατηγικές τοποθετήσεις περιλαμβάνονται και εκείνες της Fidelity Investments, με το ξένο fund να έχει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου των Folli Follie, ΟΠΑΠ και Fourlis Group, καθώς και της Grivalia Properties.

Σχετικα αρθρα

Οικονομικός Covid χτυπά τις αγορές:Παγκόσμια διόρθωση προκαλούν Evergrande και οι τιμές του φυσικού αερίου

admin

Instagram: Το #1 τοξικό social media!

admin

Χ.Βλάδος:Το νέο λεφτόδεντρο του ΣΥΡΙΖΑ

admin

ΧΑ:Αντίρροπες δυνάμεις

admin

Alpha Bank:Ισχυρή Ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας

admin

Λαγκάρντ: Οι κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται στην ευρωζώνη-Tο χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο

admin

Η κινέζικη Lehman ταράζει τις αγορές

admin

Pfizer: Μειωμένη αποτελεσματικότητα με τον χρόνο – Πράσινο φως στην τρίτη δόση

admin

Bloomberg: Τι περιμένουμε τους επόμενους έξι μήνες της πανδημίας

admin

Οι φόβοι για διόρθωση πληθαίνουν στη Wall Street και προβληματίζουν την Ευρώπη

admin

Το Facebook έκανε τα “στραβά μάτια” για VIP χρήστες που “πάτησαν” τους κανόνες του

admin

Κλίμα vs Καπιταλισμού; – Jean P.Ferry

admin