Image default
Πρώτο Θέμα

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

«Στρες στα ελληνικά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η οποία περιγράφει τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης.

«Χωρίς λεφτά, χωρίς χρόνο: ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αξιοζήλευτος. Πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις και μάλιστα γρήγορα. Η ατζέντα του είναι γεμάτη. Μια ματιά στο ημερολόγιο με τα ραντεβού του», αναφέρει ο συντάκτης και ξεκινά με τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος «σπεύδει στην Αθήνα για βολιδοσκόπηση».

«Ποια θα είναι η συνέχεια στις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ;» διερωτάται ο συντάκτης και προσθέτει: «Πριν από μια κοινή δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για πιθανές νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Τσίπρας ήδη πήρε αποστάσεις. Θα αποκλίνει η νέα κυβέρνηση σχετικά με την πολιτική για την Ρωσία; Ο Σουλτς θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο: είναι εξοικειωμένος με τις καταστάσεις στην Ελλάδα και γνωρίζει τον Τσίπρα καλά. Ταυτόχρονα, τον ακούει η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ», επισημαίνει, για να προχωρήσει στην Παρασκευή 30 Ιανουαρίου: «Αναμένεται στην Αθήνα ο επόμενος επισκέπτης. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θέλει να συναντήσει στην ελληνική πρωτεύουσα τον νέο πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ολλανδός ήδη έχει πει ένα καθαρό “όχι” στο κούρεμα χρέους, το οποίο ο Τσίπρας ζήτησε κατά την προεκλογική περίοδο. Στις συνομιλίες στην Αθήνα, ο Ντάισελμπλουμ θέλει πρωτίστως να ανιχνεύσει ποια θα είναι η συνέχεια του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ. Θα αφήσει ο Τσίπρας να εκπνεύσει στο τέλος Φεβρουαρίου και θα οδηγήσει έτσι τη χώρα του σε κρίση; Ή τελικά θα ζητήσει ακόμη μία παράταση;» διερωτάται.

Η επόμενη ημερομηνία είναι η Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου, οπότε ωριμάζουν ελληνικά ομόλογα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου και η μεθεπόμενη η 12η Φεβρουαρίου, με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Τσίπρα και η πρώτη συνάντηση με την Άγγελα Μέρκελ (…) την γυναίκα την οποία κατά την προεκλογική περίοδο κατηγορούσε ότι δημιούργησε στην Ελλάδα μια “ανθρωπιστική καταστροφή” και ότι “παίζει πόκερ με τη ζωή των Ελλήνων”. Για την απαίτηση για κούρεμα χρέους και το τέλος των μεταρρυθμίσεων, ο Τσίπρας μάλλον δεν θα βρει κατανόηση στον κύκλο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου, γίνεται συνάντηση του Eurogroup. «Ο Έλληνας ταμίας πρέπει να εξηγηθεί: τι θα απογίνει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας;» γράφει η Handelsblatt και συνεχίζει στο Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο παρατάθηκε τον Δεκέμβριο για δύο μήνες – «εκτός εάν η Αθήνα ζητήσει εγκαίρως μια παράταση, κάτι το οποίο ο Τσίπρας ως τώρα αποκλείει. Η παράταση πρέπει να ζητηθεί εγκαίρως, ώστε τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να μπορέσουν να ψηφίσουν σχετικά. Εάν το πρόγραμμα εκπνεύσει χωρίς αντικατάσταση, η Ελλάδα θα χάσει όχι μόνο δάνεια βοήθειας των χωρών του ευρώ και του ΔΝΤ, ύψους 7,2 δισεκ. ευρώ, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να δώσει πίσω και 10 δισεκατομμύρια, τα οποία προορίζονταν για την διάσωση των τραπεζών, αλλά ως τώρα δεν χρειάστηκαν. Ακόμη πιο καυτό: αν το πρόγραμμα δεν παραταθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε να κλείσει τη στρόφιγγα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες» αναφέρει ο συντάκτης.

Τον Μάρτιο, συνεχίζει, «για την Ελλάδα στενεύουν τα πράγματα. Ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να αποπληρώσει ένα παλαιότερο δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1,42 δισεκ. ευρώ, να βρει 79 εκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, να πληρώσει 800 εκατομμύρια σε τόκους και να τακτοποιήσει άλλες υποχρεώσεις πληρωμής ύψους 200 εκατομμυρίων. Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποιεί: “τέλος Μαρτίου θα μπορούσε να υπάρξει οικονομική στενότητα”».

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα πρέπει να βρει περίπου 6,7 δισεκατομμύρια για ομόλογα που λήγουν, τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, επισημαίνεται.

«Επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ωριμάζουν για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και τόκους. Θεωρείται ότι αποκλείεται ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών να βρει αυτά τα ποσά χωρίς νέα δάνεια βοήθειας. Προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες διεκόπησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Τσίπρας ως τώρα απορρίπτει κάθε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών: “Για μας δεν υπάρχει τρόικα”» καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχετικα αρθρα

Πόσο flex… ειναι το Vodafone flex;

admin

Alpha Bank: Διεθνής τραπεζική αναταραχή, νομισματική πολιτική και οικονομική δραστηριότητα

admin

Moody’s & Goldman Sachs “βγάζουν” Nέα Δημοκρατία

admin

Γνωρίστε τη ρωσική Cambridge Analytica, που διευθύνεται από έναν πρώην πράκτορα της KGB

admin

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin