Επαληθεύοντας πλήρως τις εκτιμήσεις του S10 των τελευταίων ημερών που δεν ήταν τόσο «αισιόδοξες» όσο κάποιες άλλες η ΕΚΤ στην συνεδρίαση της που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ αποφάσισε να μην δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου και μετά κανένα ελληνικό ομόλογο ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι η κυβέρνηση Τσιπρα να έρθει σε νέα συμφωνία.
Συμφώνα με καλά πληροφορημένες πηγές αυτό είναι το πρώτο βήμα και το πρώτο μήνυμα προς την νέα κυβέρνηση ενόψει και των αυριανών συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Γερμάνια. Εάν δεν επέλθει συμφωνία το επόμενο βήμα θα είναι η ΕΚΤ να άρει και την διαδικασία του ELAκάτι που θα σήμαινε αυτόματα το τέλος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από το €.
Πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα προς την νέα ελληνική κυβέρνηση η οποία έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει το Μνημόνιο και δεν θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της εκκρεμούσας αξιολόγησης.
Μετά τα νέα δεδομένα οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν μαζικά στον ELA από την 11η Φεβρουαρίου μια και τα μόνα assets που θα μπορούν να προσκομίζουν στην ΕΚΤ είναι ομόλογα του EFSF ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής τους.
Αντίθετα, τόσο τα κρατικά ομόλογα, όσο και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου δεν θα γίνονται πλέον αποδεκτά από την ΕΚΤ και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ενέχυρα μόνο για άντληση ρευστότητας μέσω ELA.
Πηγές της τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επίπτωση στη ρευστότητα της αγοράς καθώς η ρευστότητα που χάνεται από την ΕΚΤ θα αναπληρωθεί από τον ELA.
Το γεγονός πάντως είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να προσφύγουν μαζικά στον ELA πολύ πριν από την 1η Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία η ΕΚΤ σταματά να κάνει αποδεκτά ως ενέχυρα τις εγγυήσεις του Δημοσίου. Ακριβώς αυτή η ολιγοήμερη επίσπευση δείχνει και το πολιτικό μήνυμα της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η απόφαση της ΕΚΤ συνεπάγεται ότι μέσα στο Φεβρουάριο η άντληση ρευστότητας από τον ELA θα εκτιναχθεί πάνω από τα 40 δισ. ευρώ ενώ σήμερα δεν ξεπερνά σύμφωνα με πληροφορίες τα 5 δισ. ευρώ.
Χρεοκοπία
Με χρεοκοπία απειλείται η Ελλάδα αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο κ. Σουλτς και προσθέτει ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Αθήνα τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ’ αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα».
Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι πλούσιοι Έλληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να φορολογηθούν στη χώρα τους.
«Αν ο Τσίπρας το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα και ο δρόμος» για να επιτευχθεί, διαβεβαιώνει ο κ. Σουλτς και διευκρινίζει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις χώρες εκτός ΕΕ με τις οποίες όμως η Ένωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να άρει την παραίτηση (waiver) που επηρεάζει τα χρεόγραφα που εκδίδονται ή εγγυώνται πλήρως από την Ελληνική Δημοκρατία.
Η παραίτηση επέτρεπε στα εν λόγω χρεόγραφα να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν εκπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Τα χρεόγραφα θα παύσουν να είναι επιλέξιμα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου, αναφέρει η ΕΚΤ.Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η απόφαση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να προεξοφληθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος. Προσθέτει ότι η απόφαση είναι συμβατή με τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.
Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η απόφαση δεν έχει συνέπειες για το καθεστώς αντισυμβαλλόμενου των ελληνικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Οι ανάγκες ρευστότητας των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος, για αντισυμβαλλόμενους που δεν έχουν επαρκή εναλλακτικές εγγυήσεις (collateral), μπορούν να ικανοποιηθούν από τη σχετική εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του μηχανισμού για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA), εντός των υφιστάμενων κανονισμών του Ευρωσυστήματος, διευκρινίζει η ΕΚΤ”.
«Τα νέα πιθανότατα θα τρομάξουν τους καταθέτες και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων. Εάν η Ελλάδα μπορέσει να συμφωνήσει με την τρόικα, είμαι σίγουρος ότι εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την τρόικα, η ΕΚΤ θα αποκαταστήσει το waiver», σχολιάζει ο Peter Boockvar, επικεφαλής αναλυτής αγοράς του The Lindsey Group.