Image default
Πρώτο Θέμα

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ

Με τους προβολείς στραμμένους στις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, η κατάσταση στο εσωκομματικό μέτωπο δείχνει ελεγχόμενη: όλοι περιορίζονται σε μια μάχη χαρακωμάτων και προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους και να ενισχύσουν τα στηρίγματά τους για την επόμενη ημέρα, ενώ κάποια σποραδικά πυρά είναι προς το παρόν το μόνο ξόδεμα πολεμοφοδίων.

Δεν περνά απαρατήρητο, όμως, ότι οι βολές προέρχονται κυρίως από τον πυρήνα των καραμανλικών, οι οποίοι προαγγέλλουν ότι στο νέο σκηνικό ο Κώστας Καραμανλής ετοιμάζεται να επανεμφανιστεί με πρωταγωνιστικό ρόλο ή ως σκηνοθέτης της παράστασης.

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ από την επομένη της εκλογικής ήταν είναι διπλό: τι θα γίνει με τον Τσίπρα, τι θα γίνει με το κόμμα. Με αυτήν την ιεράρχηση, αφού οι εξελίξεις στο εθνικό μέτωπο απέναντι σε δανειστές και εταίρους και οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης δεν επιτρέπουν να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στο εσωκομματικό πεδίο. Σχεδόν όλοι στη ΝΔ, ωστόσο, προεξοφλούν πως όταν αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της χώρας – και υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν καταστάσεις εθνικής απομόνωσης και οικονομικής περιπέτειας – τότε σχεδόν άμεσα θα ξεκινήσει και η μάχη των γαλάζιων συστημάτων.

Σε όλα τα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας η συζήτηση επικεντρώνεται στον Καραμανλή, καθώς είναι κοινός τόπος ότι οι δικές του κινήσεις μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις: από μια επιχείρηση επανόδου στην κομματική ηγεσία, τη συγκρότηση νέου φορέα που βρίσκεται στο τραπέζι της καραμανλικής ομήγυρης ή την επιμονή στη μακρά αγρανάπαυσή του παρά τις πιέσεις για επανενεργοποίηση, είναι προφανές ότι εξαρτώνται οι σχεδιασμοί σχεδόν όλων των λοιπών παραγόντων στο γαλάζιο στερέωμα – μη εξαιρουμένου του Αντώνη Σαμαρά.

Στη νέα, συρρικνωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα (των 76 βουλευτών) δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί οι νέοι εσωκομματικοί πόλοι – και αυτό επιτρέπει στην κομματική ηγεσία να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και να προσεγγίζει βουλευτές ώστε να αποτρέψει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τη συγκρότηση πυρήνων αμφισβήτησης. Οι αντοχές της ηγεσίας κρίνονται, βεβαίως, από τη βάση ή σε πολυπληθέστερα κομματικά όργανα, όπως την Πολιτική Επιτροπή ή ένα συνέδριο, αλλά είναι βέβαιο ότι ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επηρεάσει όλα τα κομματικά πεδία.

Το στίγμα του καραμανλισμού ακολουθεί τους περισσότερους βουλευτές, αλλά η μάχη των νέων συστημάτων που καταγράφηκε ήδη από την προεκλογική περίοδο δείχνει ότι υπάρχουν μεταβολές που μπορεί να παίξουν τον ρόλο τους στην επόμενη ημέρα. Η υποχώρηση των μητσοτακικών στο Λεκανοπέδιο, τουλάχιστον όπως ερμηνεύεται η απώλεια της πρωτιάς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Β’ Αθήνας και η Τρίτη θέση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Α’, από πολλούς εκτιμάται ότι περιορίζει και τις κινήσεις τους στο νέο πεδίο. Αντίστοιχα μηνύματα εκπέμπει και η μη επανεκλογή πιστών στελεχών της Ντόρας, όπως ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης (Χανιά) και ο Γιώργος Κοντογιάννης (Ηλεία).

Με την κινητοποίηση του καραμανλικού πυρήνα, στη Β’ Αθήνας αναδείχθηκαν ως δυναμικό δίδυμο ο Νίκος Δένδιας και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, επιβεβαιώνοντας σε σημαντικό βαθμό και την ισχυρή θέση των καραμανλικών. Η μάχη των συστημάτων, ωστόσο, δεν είχε την ίδια κατάληξη στην Αρκαδία, όπου ο καραμανλικός Ανδρέας Λυκουρέντζος είδε να καταλαμβάνει την έδρα του ο σαμαρικός Κώστας Βλάσης. Η εικόνα αυτή δείχνει ότι οι σαμαρικοί δεν αποτελούν έναν αδύναμο κρίκο στη νέα ΚΟ, αν και κατέγραψαν και από την πλευρά τους σημαντικές απώλειες, όπως τη μη εκλογή του Άκη Γεροντόπουλου στον Έβρο ή τις χαμηλές πτήσεις υποψηφίων που διεκδικούσαν εκλογή ως «άνθρωποι του προέδρου» (Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Δημοσθένης Δαββέτας, Φαήλος Κρανιδιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης κ.ά).

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αρκετοί θεωρούν σχεδόν αναγκαστική την προσκόλληση των μητσοτακικών στους καραμανλικούς, εάν επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη μετεκλογική περίοδο. Η εικόνα αυτή, άλλωστε, εκτιμούν ότι υπαγόρευσε την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στο γραφείο του Καραμανλή, πέραν των στοιχείων αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας Σαμαρά που εμπεριέχει η πρώτη μετεκλογική κίνησή της. Με τη βεβαιότητα ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη αφορούσε πρωτίστως την κατάσταση του κόμματος και την ηγεσία κινείται και ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα οχυρωματικά έργα που στήνουν στη λεωφόρο Συγγρού περνούν καταρχήν μέσα από κινήσεις ενότητας – που σε έναν βαθμό στοχεύουν και στην ακύρωση άλλων συμμαχιών. Ο άλλοτε ντορικός Κώστας Καραγκούνης ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου, απομακρύνεται από τον Σαμαρά στην Αιτωλοακαρνανία ο Μάριος Σαλμάς, ενώ οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης καλούνται να συνθέσουν μια ομάδα κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που θα υπερασπιστεί και τα πεπραγμένα της προηγούμενης διετίας. Η εκτίμηση ότι ο Σαμαράς αποβλέπει και σε μια διάσταση του Κυριάκου από την Ντόρα, όπως έγινε το 2009, δεν είναι άστοχη.

Στον κλειστό πυρήνα των σαμαρικών τον πρώτο λόγο έχει πλέον ο Δημήτρης Σταμάτης, ενώ οι Νότης Μηταράκης, Βασίλης Κικίλιας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γεωργία Μαρτίνου, Αθανάσιος Δαβάκης, Κώστας Κατσαφάδος (γαμπρός του Βασίλη Μιχαλολιάκου), καθώς και οι νεοεκλεγέντες Ανδρέας Κατσανιώτης (στηρίχθηκε στην Αχαΐα και από τους καραμανλικούς) και Κώστας Βλάσης εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν τον προεδρικό πόλο στη νέα ΚΟ – που στην πορεία μπορεί να διευρυνθεί ανάλογα με τις εξελίξεις και το εσωκομματικό κλίμα. Στη βάση αυτή, οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Τασούλας, καθώς και οι Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης δύσκολα θα εμπλακούν σε κινήσεις κατά του Σαμαρά.

Μια σειρά άλλων βουλευτών προεξοφλείται ότι θα κινηθεί βάσει των κινήσεων του Καραμανλή – και μπορούν να επηρεάσουν τις ισορροπίες. Από τον ελεύθερο σκοπευτή Νικήτα Κακλαμάνη έως τον Νίκο Δένδια, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, την Όλγα Κεφαλογιάννη και τους Δημοσθένη Δημοσχάκη, Γιάννη Ανδριανό, Κώστα Τζαβάρα (αποστασιοποιημένος σαμαρικός), οι αποφάσεις του Κώστα Καραμανλή θα υπαγορεύσουν και τη δική τους στάση. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι άλλοτε αβραμοπουλικοί Κώστας Τσιάρας και Θόδωρος Καράογλου.

Για την ομάδα των μητσοτακικών είναι προφανές ότι η επόμενη ημέρα εξαρτάται από τις κινήσεις Καραμανλή, αλλά – στην περίπτωσή τους – και από τον βηματισμό της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κωστής Χατζηδάκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Σοφία Βούλτεψη θεωρούνται σταθερή ομάδα κρούσης στο Λεκανοπέδιο, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι στη συμμαχία εξακολουθεί να παραμένει και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε ρόλο μπαλαντέρ βλέπουν οι περισσότεροι τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος φέρεται αποστασιοποιημένος από τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά. Στο ενδεχόμενο κλυδωνισμών που θα ανοίξουν ζήτημα ηγεσίας θεωρείται από πολλούς η κατάλληλη ενδιάμεση λύση για να προετοιμαστεί η μετάβαση σε μια νέα ηγεσία μακράς πνοής.

Στο σενάριο αυτό η επόμενη ημέρα μπορεί να οδηγεί σε έναν χαμηλότερο ηλικιακό πήχη για την κομματική ηγεσία (στη γενιά των σαραντάρηδων), σε έναν νέο φορέα στη συγκρότηση του οποίου συμβάλει και ο Μεϊμαράκης, διατηρώντας τη συνεκτικότητα της ΝΔ, ή σε ένα σχέδιο δυαρχίας κατά το γαλλικό πρότυπο. Την προοπτική αυτή βλέπει με ενδιαφέρον και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, και την έχει εισηγηθεί στα ενδότερα του καραμανλικού συστήματος.   

Σχετικα αρθρα

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin

Ευρωβαρόμετρο: 1 στους 2 ‘Ελληνες ζητά στήριξη από την ΕΕ για επιχειρήσεις και εργαζομένους

admin