Image default
Πρώτο Θέμα

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

Θα βγάλει… τα κάστανα από τη φωτιά ο Σαμαράς;

Τα… κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει την Πέμπτη ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί  και θέμα αλλαγής ηγεσίας και θα ασκηθεί σκληρή κριτική από δελφίνους και βαρόνους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζεται να απαντήσει σε όλα τα σημεία. Σχετικά με τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις να αντιπροτείνει τη διεξαγωγή έκτακτης εθνικής συνδιάσκεψης, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική απόφασή του. Επίσης ο κ. Σαμαράς θα εκκινήσει και την συζήτηση για την ιδεολογική φυσιογνωμία και τον πολιτικό λόγο του κόμματος, το οποίο όπως λένε πολλοί πρέπει να στρίψει προς το κέντρο.

Στο πλαίσιο της υπέρβασης της εσωστρέφειας και της κριτικής στο εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να ανακοινώσει συλλογικότερη λειτουργία στο κόμμα και με την ανάθεση ρόλων σε πρόσωπα όλων των αποχρώσεων, αν και θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα δεχθούν την ένταξη στη νέα ηγετική ομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει σε αλλαγές στη στενή προεδρική ομάδα και μάλιστα θα υπάρξουν απομακρύνσεις τουλάχιστον δύο στελεχών που πορεύτηκαν μαζί του τα τελευταία χρόνια.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει για την ριζική αναδιοργάνωση του κομματικού μηχανισμού από την βάση έως την κορυφή, μια απόφαση που θα σημάνει και την πλήρη και σε βάθος ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και την ενεργοποίηση και νέων προσώπων. Ήδη, συζητείται να θεσμοθετηθεί και η λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο είναι άτυπο και δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Ενόψει της μεθαυριανής κρίσιμης συνεδρίασης της Κ.Ο. και της Πολιτικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει την Κυριακή, ο κ. Σαμαράς πυκνώνει τις επαφές του με βουλευτές και στελέχη. Μια από τις πιο συναντήσεις είχε χθες με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη με τον οποίο είχαν εκτενή συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για την εσωκομματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο κόμμα.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή, καθώς αρκετοί οι βουλευτές επισκέπτονται τον πρώην Πρωθυπουργό για να πάρουν τη γνώμη του. Ο κ. Καραμανλής που ενοχλήθηκε από τη διαρροή της Συγγρού ότι συναντήθηκε στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά, θα ακούσει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στην Κ.Ο. και θα αποχωρήσει κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων των βουλευτών. Συνιστά ψυχραιμία και τονίζει συνεχώς την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας της παράταξης.

Στην Πολιτική Επιτροπή αναμένεται να παρευρεθεί και ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος που δεν θα λάβει το λόγο, αλλά έχει σημασία η κίνησή του να δώσει το παρών στην κρίσιμη συνεδρίαση.

Οι δελφίνοι και οι βαρόνοι προετοιμάζονται για την μεγάλη πολιτική μάχη της Κ.Ο., σε μια συνεδρίαση κατά την οποία οι βουλευτές θα μιλήσουν για πρώτη φορά μετά το Φεβρουάριο του 2012, όταν επήλθε ο μεγάλος διχασμός μετά την απόφαση του κ. Σαμαρά να ψηφισθεί το δεύτερο μνημόνιο.

Μεταξύ πολλών βουλευτών υπάρχει ανοικτή γραμμή, ενώ σήμερα και αύριο θα γίνουν αρκετές συναντήσεις, ενώ ετοιμάζεται και η κατάθεση κειμένου από ομάδα νέων μελών της Κ.Ο. για την ανάγκη στροφής της ΝΔ προς το κέντρο.

Στο παρασκήνιο κινείται κ μια ομάδα στελεχών της νεώτερης γενιάς στην οποία πρωτοστατούν οι Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπανικολάου και Βασίλης Τοκάκηςπου ετοιμάζονται να παρέμβουν στα εσωκομματικά της ΝΔ.

Τα εν λόγω πρόσωπα, ηγετικοί παράγοντες της ΟΝΝΕΔ την περίοδο της προεδρίας του Κώστα Καραμανλή συσπειρώνουν γύρω τους μεγάλο αριθμό στελεχών που ήταν στα φοιτητικά αμφιθέατρα την περίοδο που σπούδαζε ο νυν Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τμήμα της σημερινής ηγετικής ομάδας.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα επιχειρήσει να διεκδικήσει ρόλο στη νέα εποχή της κεντροδεξιάς.

Σχετικα αρθρα

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin