Image default
Πρώτο Θέμα

Με τη θηλιά στο λαιμό 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Με τη θηλιά στο λαιμό 200.000 ελληνικές επιχειρήσεις

Στην κόψη του… ξυραφιού βρίσκονται ξανά, τρία χρόνια μετά, 200.000 μεταποιητικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς οι ξένοι προμηθευτές τους δεν τους εκτελούν τις παραγγελίες τους παρά μόνο αν πληρώσουν με μετρητά. Οι επιχειρήσεις βιώνουν την ίδια κατάσταση που με την οποία είχαν βρεθεί αντιμέτωπες το καλοκαίρι του 2012, τότε που πλανιόταν το φάντασμα…

της χρεοκοπίας στη χώρα. Στην τρέχουσα συγκυρία η αβεβαιότητα της έκβασης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εταίρους της Ε.Ε., έχει ως αποτέλεσμα τον «οικονομικό» αποκλεισμό των εταιρειών, κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στις εγχώριες επιχειρήσεις.

«Πρώτα θα πληρώσετε και μετά θα σας στείλουμε τα προϊόντα», απαντούν οι ξένες εξαγωγικές επιχειρήσεις στους Έλληνες πελάτες τους, ενώ μία άλλη τακτική που ακολουθούν είναι η καθυστέρηση της εκτέλεσης της παραγγελίας, ώστε να αποφεύγουν τις συναλλαγές με τους «αφερέγγυους» Έλληνες. Δεν λείπουν βέβαια και οι διακοπές της συνεργασίας με έναν «κομψό» ευρωπαϊκό τρόπο, συνήθως μέσα από μία επιστολή: «Αναγκαζόμαστε να διακόψουμε τη συνεργασία με την εταιρεία σας, μέχρι να ξεκαθαριστεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα σας…».

Το πρόβλημα που είχε καταγραφεί και το καλοκαίρι του 2012 κάνει εκ νέου την εμφάνισή του και τώρα, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης και για τον λόγο αυτό έστειλε και σχετικό υπόμνημα προς την κυβέρνηση. «Με τη καθημερινή κλιμάκωση της απαίτησης προπληρωμής των ελληνικών παραγγελιών, οι εισαγωγές πρώτων υλών, μηχανημάτων και γενικότερα των εμπορευμάτων καθίστανται εξαιρετικά δυσχερείς, αφού οι εισαγωγείς θα πρέπει να προεξοφλούν εις ολόκληρο και μάλιστα τοις μετρητοίς, τις παραγγελίες τους. Η εξέλιξη αυτή για το εμπόριο, αλλά και για την εγχώρια βιομηχανία και μεταποίηση είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, ο οποίος προσδιορίζει και αριθμητικά το πρόβλημα:

«Η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται, πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δισ. ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, λιπάσματα και πρώτες ύλες, ενώ ο κίνδυνος ελλείψεων στην εγχώρια αγορά, είναι ορατός».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πείσουν με τίποτα τους συνεργάτες τους προκειμένου να πάρουν έστω και μία μικρή πίστωση καθώς οι ξένοι δεν δέχονται ούτε τις εγγυητικές των εγχώριων τραπεζών, όταν αυτές δίνουν. Ο κ. Κορκίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα πρέπει επίσης, να διαφύγει της προσοχής μας, πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πολλές φορές οι προμηθευτές του εξωτερικού λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν εγγυητικές ξένων τραπεζών». Κάποιες φορές οι εισαγωγικές επιχειρήσεις προσπαθούν να… τεμαχίσουν τις παραγγελίες τους ώστε αυτές να είναι μικρότερης αξίας αλλά με μεγάλο κόστος μεταφορικών: «Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει κάθε εισαγωγέας, είναι για πόσο καιρό θα διενεργούνται με αυτό τον τρόπο πληρωμής οι εισαγωγές», σημειώνει το πρόεδρος του ΕΒΕΠ και συνεχίζει: «Εκτιμάται ότι, περί τις 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις, εξαιτίας αφενός, λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας έκδοσης «ακριβών» εγγυητικών επιστολών και αφετέρου εξαιτίας της μείωσης των ορίων ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να ‘σπάσουν’ τις παραγγελίες τους σε μικρότερης αξίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των εμπορευμάτων από τα μεταφορικά έξοδα». Σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον, έρχεται να προστεθεί η έλλειψη χρηματοδότησης των εγχώριων εμπορικών επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της επιχειρηματικής χρηματοδότησης να συνεχίζει μειούμενη για τέταρτο χρόνο, με αδιάλειπτη αρνητική πιστωτική επέκταση επί 50 μήνες.

Το νέο πρόβλημα που δημιουργείται επίσης έχει να κάνει με την ασφαλιστική κάλυψη των βραχυχρόνιων εξαγωγικών πιστώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 μόνο ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις έχουν πλέον αναλάβει την πλήρη κάλυψη της ασφάλισης βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2014 την πρόθεσή του καταργήσει από 1ης Ιανουαρίου 2015 την ειδική ρύθμιση, που ίσχυε για την Ελλάδα έως τις 31.12.2014 (ισχύς από τον Απρίλιο του 2012) και η οποία προέβλεπε την παροχή πλήρους κάλυψης της ασφάλισης βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων με κρατικές εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν έτοιμες να αναλάβουν πέραν των βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων και με περίοδο αναφοράς την 1η Ιανουαρίου 2015, επί πλέον και τις εκκρεμούσες βραχυπρόθεσμες κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, οι κρατικές εγγυήσεις HERMES αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικές για τους Γερμανούς εξαγωγείς, ενώ εξίσου θετική ένδειξη αποτελεί και η πρόθεση των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων να καλύπτουν εφεξής τον κίνδυνο των γερμανικών εξαγωγών που κατευθύνονται στην Ελλάδα. Παράλληλα, διευκρινίστηκε πως ο λόγος διακοπής χορήγησης κρατικών εγγυήσεων δεν οφείλεται σε πολιτικούς λόγους αλλά αποκλειστικά και μόνο σε καθαρά τεχνοκρατικής φύσεως κριτήρια.

«Όλη αυτή η κατάσταση σαφώς και ευνοεί τις θυγατρικές πολυεθνικών και τα παραρτήματά τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού», σχολιάζει στο υπόμνημά του ο κ. Κορκίδης.

Σύμφωνα με τον Β. Κορκίδη, η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα μας το 2013 ήταν 46,2 δισ. και 46,7 δισ. ευρώ το 2014, ενώ με τη διακοπή των πιστώσεων εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 4-5 δισ. ευρώ ρευστό, για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες και άλλα αγαθά. Εάν μάλιστα συνεχιστεί ένα τετράμηνο αυτή η κατάσταση, τότε αναμένονται αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα, λιπάσματα και πρώτες ύλες.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν θα πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας, πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί η χορήγηση εγγυητικών επιστολών από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ πολλές φορές οι προμηθευτές του εξωτερικού λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, απαιτούν εγγυητικές ξένων τραπεζών».

Σχετικα αρθρα

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin

Χωρίς αντίκρυσμα ξανά το δωρεάν χρήμα-John B.Taylor

admin

XA:Ξεκούραση στο δείκτη, η δράση στα μικρομεσαία

admin

Οι 5 αναγκαίες κατευθύνσεις για την οικονομία μας στην μετά Covid εποχή…

admin