Καθοριστική προβλέπεται η φετινή χρονιά για το λιανεμπόριο τροφίμων. Το 2015 θα φέρει τον πλήρη μετασχηματισμό του κλάδου, οι βάσεις για τον οποίο έχουν ήδη τεθεί από πέρσι.
Συνολικά 542 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν περιέλθει σε άλλους, με τους μεγάλους «παίκτες» να πρωταγωνιστούν στις εξαγορές.
Μικρότερες αλυσίδες, μην μπορώντας να αντέξουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό και με τον συνολικό τζίρο του κλάδου να έχει μειωθεί κατά 4 δισ. ευρώ (στα 7,5 δισ. ευρώ), αναγκάζονται να δώσουν τα χέρια με τους ισχυρούς του κλάδου.
Οσον αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, ο χρόνος αυτός θα φέρει ριζικές αλλαγές. Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του κλάδου, μέσα στο 2015 θα αντέξουν τέσσερα με πέντε μεγάλα δίκτυα, τα οποία θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι από τη πίτα, ενσωματώνοντας τα μικρότερα. Μάλιστα, εάν κλείσει και το mega deal μεταξύ Σκλαβενίτη και Βερόπουλου, τότε θα μιλάμε για μια νέα τάξη πραγμάτων. Η παραπάνω συμφωνία θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Από τον «γάμο» θα προκύψει ένας υπερόμιλος με ετήσιο κύκλο εργασιών που θα αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο στην Αττική θα διαθέτει ένα δίκτυο 200 τουλάχιστον καταστημάτων. Οι πληροφορίες θέλουν την οικογένεια Σκλαβενίτη, η οποία το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών αλυσίδων όπως η Δούκας και τα Makro, συζητά μια επικείμενη συμφωνία με τον Νίκο Βερόπουλο από τότε που στον έλεγχο της πρώτης πέρασε και το 60% της κρητικής αλυσίδας Χαλκιαδάκης, που κατείχε ο όμιλος Βερόπουλος.
Απομένουν κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες για να πέσουν οι τελικές υπογραφές, υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν σχετικά με το deal. Οι πρόωρες εκλογές και το κλίμα αστάθειας στην οικονομία στάθηκαν ανασταλτικοί παράγοντες για το mega deal.
Αν και πολλές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι τώρα, εκείνη που φαίνεται να επικρατεί είναι μέσω της ανταλλαγής μετοχών. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον όμιλο Βερόπουλου με τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης και εν συνεχεία θα γίνει συγχώνευση των δύο εταιρειών, ώστε οι μέτοχοι της Βερόπουλος να αποκτήσουν στο νέο σχήμα μειοψηφικό ποσοστό.
Σημειώνεται ότι εδώ και κάποιο διάστημα, ο όμιλος Βερόπουλος αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και συζητούσε με τις τράπεζες για ένα εφικτό σχέδιο εξυγίανσης. Υπό αυτό το πλαίσιο ήρθε και η πώληση του 60% της Χαλκιαδάκης στον Σκλαβενίτη.
Ο τελευταίος από την πλευρά του εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου που αναμένεται να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στα πράγματα, θέλοντας να διευρύνει το μερίδιο αγοράς που του ανήκει σήμερα (11%).
Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στην αγορά των σούπερ μάρκετ παίζουν οι τράπεζες, οι οποίες στα πλαίσια των συζητήσεων για τις αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν κάποιες επιχειρήσεις προκρίνουν την δημιουργία μεγαλύτερων ομίλων. Η ισχύς εν τη ενώσει.
Εάν ο ένας ισχυρός πόλος είναι ο Σκλαβενίτης, ο άλλος είναι ο leader του κλάδου, ο Μαρινόπουλος, ο οποίος ελέγχει το 25% της αγοράς. Πριν από μερικές ημέρες η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το “πράσινο φως” για την εξαγορά της Κρόνος, ενώ το προηγούμενο διάστημα ενέταξε στο δίκτυό του νέα καταστήματα από αλυσίδες όπως ο Αρβανιτίδης, CMR Αριάδνη, ΜΑΡΚΕΤΑ, Παλαμάρης, Τοξότης κ.α. ξεπερνώντας τα 900 σημεία πώλησης.
Σε εξαγορές εστιάζει και η ΑΒ Βασιλόπουλος που ελέγχουν οι Βέλγοι της Delhaize, οι οποίοι κατέχουν το 21% της αγοράς. Μέχρι στιγμής η αλυσίδα κάνει δειλά και σταθερά βήματα, όπως η αγορά δύο καταστημάτων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Σύρο. Προτού ξεσπάσει το μπαράζ των εξαγορών, ο γενικός διευθυντής του ομίλου, κ. Λεωνίδας Βρεττάκος, είχε ξεκαθαρίσει πως η εταιρεία δεν έχει το άγχος της επέκτασης. Με ή χωρίς την εξαγορά μικρότερων παικτών η ΑΒ Βασιλόπουλος σχεδιάζει επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, χωρίς να αποκλείει βέβαια ένα deal, εάν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις του ομίλου Παντελιάδη. Ο όμιλος αν και επεκτείνεται συνεχώς, δεν έχει μπει ακόμη στο «παιχνίδι» των εξαγορών ή της εξαγοράς του. Αρκετοί προβλέπουν πως μετά την εξαγορά της Makro από τον Σκλαβενίτη, θα δεχθεί πιέσεις.
Όπως και να ‘χει, ο «πόλεμος» των τιμών αναμένεται να ενταθεί από όλους τους ομίλους με σκοπό την προσέλκυση περισσότερων πελατών.
Εκτός βέβαια από τους «εθνικούς παίκτες», ρόλο θέλουν να διαδραματίσουν και οι περιφερειακές δυνάμεις, όπως η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης. Παρότι τον ιδιοκτήτη της Διαμαντή Μασούτη έχουν προσεγγίσει εγχώριοι και ξένοι παίκτες, ο ίδιος έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια μοναχική πορεία.
Ο όμιλος προσθέτει συνεχώς νέους «κρίκους» στην αλυσίδα του δικτύου του, ενώ το γεγονός πως πρωταγωνιστεί σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές της χώρας (εκείνη της Βορείου Ελλάδας) αποτελεί δυνατό χαρτί στις σχέσεις με τους προμηθευτές του και όχι μόνο.
Πάντως, στα επενδυτικά του σχέδια είναι να κινηθεί νοτιότερα και η αγορά δεν αποκλείει να έχει ισχυρή παρουσία μέσα στα επόμενα χρόνια σε Αττική, Πελοπόννησο κ.α. αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι στοχεύει πλέον, σε μια μεσαίου μεγέθους αλυσίδα.