Image default
Πρώτο Θέμα

Τσίπρας: Ή συμφωνία ή εκλογές…

Τσίπρας: Ή συμφωνία ή εκλογές…

«Συμφωνία τώρα ή εκλογές». Με αυτό το τελεσίγραφο μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αυτό ακριβώς θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στην Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή του στις 3.30 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας θα πει στην κ. Μέρκελ πως μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων στο 70%, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά έχει κάνει ό,τι πρέπει και τώρα είναι η σειρά των δανειστών.

Οπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας σε έλληνες δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της ελληνικής αποστολής για Βρυξέλλες, ο έλληνας πρωθυπουργός προσδοκά ότι θα υπάρξει λύση μέχρι την άλλη εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές απέδιδαν την αισιοδοξία που διατυπώνεται στο γεγονός πως «μετά το Παρίσι υπήρξε σημαντική πρόοδος και στις επαφές με το Brussels Group». 

Εν τω μεταξύ πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών τις τελευταίες ώρες, με στόχο να μειωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές και να φτάσουν σε μια αμοιβαία συμφωνία ακόμη και ως τις 30 Ιουνίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες με το που έληξε η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group τα στελέχη των θεσμών επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στη βίλα Σαΐντ στο Παρίσι για να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη. Ο τελευταίος, όπως μετέδωσε το Mega από το Παρίσι, δεν έκρυψε το γεγονός ότι οι διαφορές παραμένουν μεγάλες, σημειώνοντας ότι απαιτείται πολιτική απόφαση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Ο κ. Θεοχαράκης μίλησε για θετικό κλίμα στις συζητήσεις, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν τις προσεχείς ημέρες, κάνοντας ειδική αναφορά σε συντάξεις και κατώτατο μισθό. Παράλληλα, σημείωσε πως το αν θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία ή όχι αποτελεί “πολιτική απόφαση”.

Τα μεγάλα αγκάθια αποδείχτηκαν το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, όπου οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν μείωση της κατώτατης σύνταξης και του κατώτατου μισθού. Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, αν δηλαδή θα δημιουργηθεί μία «κακή τράπεζα» όπου θα καταλήξουν εκεί τα κόκκινα δάνεια ή αν τα 10 δισ. από τον EFFS θα χρησιμοποηθούν για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Πρόοδος σημειώθηκε ίσως στο γενικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και εκεί οι θεσμοί δείχνουν δυσπιστία για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει όσα υπόσχεται, με τα μέτρα που αυτή προτείνει.

Ωστόσο στη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, θα πει στη γερμανίδα καγκελάριο πως αν δεν επιτευχθεί σύγκλιση μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, τότε αυτή παύει να ισχύει και «όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας θα πει στην κ. Μέρκελ πως η Ελλάδα «έχει διανύσει το 70% του δρόμου, ας κάνουμε το υπόλοιπο μαζί, δεν μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας».

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή: «Αν η ηγεσία της ΕΕ ήθελε ρήξη, θα το έκανε στις 28 Φεβρουαρίου ή κάποια άλλη στιγμή στο μεταξύ» ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «αν περιμένουν να υπογράψουμε, δεν θα το κάνουμε».

Πάντως η εκτίμηση στην ελληνική αποστολή είναι πως μπορεί ακόμα και αύριο, στο Eurogroup της Ρίγα, να υπάρξει ένα σημαντικό βήμα, ενώ αν δεν επιτευχθεί άμεσα πρόοδος «θα υπάρξουν συζητήσεις και τις επόμενες ημέρες για να βελτιωθεί η κατάσταση».

Oσον αφορά τέλος τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε με σκωπτική διάθεση: «Μας έχουν χρεοκοπήσει πολλές φορές μέχρι τώρα! Πρώτη φορά ήταν στις 28 Φεβρουαρίου… Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!».

Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Ο κ.Τσίπρας μετά θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ.

Σχετικα αρθρα

Οι αποδόσεις των ομολόγων και πώς η Fed έχει χάσει τον έλεγχο

admin

Bloomberg: Βίλες και ξενοδοχεία στην Ελλάδα ψάχνουν οι Αμερικανοί

admin

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin