Image default
Πρώτο Θέμα

Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία…

Πρόοδος άλλα όχι συμφωνία…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στις συνομιλίες της Αθήνας με τους πιστωτές.

“Η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις προσερχόμενοςσ τη συνεδρίαση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ότι δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος σήμερα στη Ρίγα σχετικά με την Ελλάδα.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν αναμένει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό άτυπο Εurogroup στη Ρίγα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

 Ο Β. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν έχει δει ακόμα αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν περιμένει κάποια απόφαση.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε “κουρασμένος” από το θέμα της Ελλάδας. «Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».

Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. “Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος”, ανέφερε και πρόσθεσε: “Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα”.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Grexit

Οι συζητήσεις σχετικά με το Grexit έχουν ενταθεί, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οταν τού ζητήθηκε να κάνει εκτίμηση σχετικά με το ότι πολλοί θεωρούν το “Grexit” ως ρεαλιστική επιλογή, ο γερμανός ευρωβουλευτής δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard: “Θα έλεγα ότι αυτή η εκτίμηση δυστυχώς είναι ορθή…Σήμερα υπάρχουν περισσότερες σοβαρές συζητήσεις για μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”.

Η Ελλάδα θα λάβει οικονομική βοήθεια μόνο εάν κάνει μόνη της μία προσπάθεια, είπε προσθέτοντας ότι η Γερμανία δεν είναι σε καμία περίπτωση απομονωμένη εξαιτίας της αυστηρής της στάσης ως προς το θέμα.

“Σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι ολόκληρη η ευρωζώνη έχει στραφεί κατά της Ελλάδας. Δεν είναι η Γερμανία απομονωμένη…η Ελλάδα είναι απομονωμένη”, είπε και επανέλαβε τις επικρίσεις για το γεγονός ότι ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνεργάζεται με την άκρα δεξιά στην Αθήνα.

Ο Χανς-Γερκ Σέλινγκ, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τσακαλώτος

 Συγκρατημένα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε πως ήταν λάθος -στρατηγικό και τακτικό- της κυβέρνησης που δεν εξασφάλισε όλα τα χρήματα από τις 20 Φεβρουαρίου, αλλά σημείωσε ότι μία νέα κυβέρνηση έχει σχετική απειρία πάνω σε τόσο σοβαρά θέματα.

«Εμείς κάναμε ένα λάθος, όταν μπήκε η υπογραφή στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, ότι δεν σιγουρέψαμε πως αυτή η συμφωνία θα ήταν το σήμα προς την ΕΚΤ για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ρευστότητα» ανέφερε και πρόσθεσε πως είχε προηγηθεί συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη και του Μ. Ντράγκι, παρουσία του ιδίου, κατά την οποία ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε πει πως «εάν υπήρχε θετικό κλίμα και συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, αυτό θα ήταν το σήμα που χρειαζόταν. Δεν το έκανε».

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και από τις δύο πλευρές και έφερε ως παράδειγμα το θέμα των εργασιακών, σημειώνοντας πως ενώ ζητείται από την Ελλάδα να φέρει νέες προτάσεις στο τραπέζι, μετά υπάρχουν αντιδράσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. «Οι συλλογικές συμβάσεις εκτός από δικαίωμα, αποφέρουν και οικονομικά αποτελέσματα στη χώρα» δήλωσε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να ακολουθήσει νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

«Δεν θέλουμε τη δόση, αν είναι να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές λιτότητας» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης, υπογράμμισε πως ο ίδιος δεν συμφωνεί με τους συναδέλφους του που μιλούν για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, δημοσίως, ωστόσο παρατήρησε ότι σε περίπτωση ρήξης «θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα» και «εκεί θα φανούν οι συσχετισμοί».

Σχετικα αρθρα

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin

XA: Η Πειραιώς έδωσε τον τόνο

admin

Το μεγάλο παιχνίδι με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος – Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

admin

Η ώρα των χρεοκοπιών εταιρειών στην Ευρώπη πλησιάζει

admin