Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές ,η ΕΚΤ αναλογίζεται το επόμενο βήμα

Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές ,η ΕΚΤ αναλογίζεται το επόμενο βήμα

Η Ελλάδα κατηγόρησε τους δανειστές της για την αποτυχία να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο της δημοσιονομικής της κρίσης καθώς τα κρατικά ομόλογα βούλιαξαν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μελετά πόση ακόμη ρευστότητα θα προσφέρει στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Δε θα μπορέσει να γίνει καμία συμφωνία μέχρις ότου η Ευρωπαϊκή Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων γραμμών στις απαιτήσεις τους, είπε κυβερνητικός παράγοντας την Τρίτη.

Τα σχόλια επισκίασαν τις προοπτικές των συζητήσεων για τη διάσωση, οι οποίες σύμφωνα με κάποιους αξιωματούχους είχαν σημειώσει πρόοδο, και επιτάχυναν το ξεπούλημα των μετοχών και των ομολόγων της χώρας. Οι αποδόσεις στα διετή ομόλογα ανέβηκαν κατά 149 μονάδες βάσης, ως το 20,98%, πυροδοτώντας ένα ξεπούλημα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου έπεσε κατά 3,9%, η μεγαλύτερη πτώση μέσα σε έξι εβδομάδες.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη και θα συζητήσει την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ενώ η ΕΚΤ έχει αυξήσει το ποσό της ρευστότητας που προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνονται οι ανησυχίες για τους κινδύνους που συνοδεύουν αυτήν τη στρατηγική.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την Τρίτη, με την ΕΚΤ να λέει μόνο πως συζήτησαν για την παρούσα κατάσταση των συζητήσεων και την οικονομία της χώρας.

Ο Δραγασάκης είπε στον Ντράγκι πως η επίτευξη μιας συμφωνίας είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, δεδομένου πως οι θεσμοί θα ενεργήσουν εποικοδομητικά, σύμφωνα με δήλωση μέσω e-mail του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Καλός συμβιβασμός»

Τα τελευταία σχόλια της Ελλάδας έγιναν εν μέσω ενδείξεων πως οι συζητήσεις προόδευαν, πριν από μία ακόμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις 11 Μαΐου. Ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών σχέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έγραψε στο twitter πως υπάρχει πρόοδος και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν είπε πως υπάρχει χώρος για έναν «καλό συμβιβασμό».

Η νέα ελληνική γραμμή επιχειρηματολογίας βασίζεται σε αυτό που αποκαλεί διαφορές μεταξύ των διεθνών πιστωτών. Το ΔΝΤ δεν είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί στην αναρρύθμιση των εργασιακών και στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού, ενώ η Ευρωπαϊκή Κομισιόν επιμένει πως πρέπει να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Είπε κυβερνητικός παράγοντας. Η κομισιόν επίσης αρνείται να συζητήσει τη διαγραφή χρέους, προσέθεσε.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Angela Gaviria έγραψε σε e-mail πως δεν έχει κάποιο άμεσο σχόλιο. Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής κομισιόν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος.

Η Ελλάδα στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα για το πόσα ακριβώς χρήματα της απομένουν. Ενώ οι αξιωματούχοι λένε πως μπορούν να καλύψουν τις δόσεις προς το ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα και την επόμενη, ένας βουλευτής άφησε να εννοηθεί τον περασμένο μήνα πως η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να συντηρήσει την οικονομία της ύστερα από το τέλος του Μαΐου.

Το μέλλον της Ελλάδας

Η ΕΚΤ κρατά ένα από τα κλειδιά για το μέλλον της Ελλάδας. Με τις ανησυχίες περί ελληνικής χρεοκοπίας να αυξάνονται, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αναπτύξει προτάσεις, όπως η αύξηση της έκπτωσης που επιβάλλεται στις εγγυήσεις που αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.

Κάτι τέτοιο έχει το πλεονέκτημα πως περιορίζει τους κινδύνους για το κεντρικοτραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, επίσης απειλεί να επιδεινώσει την έλλειψη ρευστότητας της Ελλάδας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει τους ελέγχους διακίνησης κεφαλαίων. Συνεπώς, είναι μια απόφαση που η ΕΚΤ πιθανότατα δε θα πάρει χωρίς τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο.

«Η ΕΚΤ δε θα πάρει τη μεγάλη πολιτική απόφαση» σύμφωνα με τον Schmieding. Θα κρατήσει τις τράπεζες ζωντανές με τον ELA καθώς οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να προσπαθούν για μία συμφωνία «όμως οι πιο αυστηρές απαιτήσεις εγγυήσεων θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως ο χρόνος τελειώνει».     

Σχετικα αρθρα

Ποιο είναι το νέο μεγάλο πρόβλημα του Ισραήλ

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών

admin

XA:Διαφυγή προ των πυλών

admin

Airbnb:Καθαρή ζημιά 1,2 δισ.δολάρια

admin

ALPHA BANK:Επενδύσεις και παραγωγικό μοντέλο στο μεταπανδημικό τοπίο

admin

Εργασιακό νομοσχέδιο: Αυτές είναι οι νέες διατάξεις για την 4ήμερη εργασία & το 8ωρο

admin

OTE:Ισχυρή κερδοφορία και €0,68 μέρισμα

admin

Αυξημένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία από 60 διεθνείς επενδυτές στο virtual road show της Bank of America

admin

Πώς παντρεύονται και χωρίζουν οι ζάμπλουτοι του πλανήτη

admin

Διεθνής πτώση μετοχών λόγω τεχνολογίας

admin

Covid-19:Ανοιχτές οι πληγές στην παγκόσμια οικονομία

admin

Είναι οι τιμές των μετοχών μια νέα φούσκα;

admin