Close Menu
sofokleous10.gr
    What's Hot

    Αισιόδοξος για συμφωνία με το Ιράν παραμένει ο Τραμπ – Είναι παγίδα θα μας χτυπήσουν, λέει η Τεχεράνη

    April 19, 2026

    Αναμόρφωση – τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

    April 19, 2026

    Τσουκαλάς για ανάρτηση Γεωργιάδη: Οι δηλώσεις του συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση ενός ευρωπαϊκού θεσμού

    April 19, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Trending
    • Αισιόδοξος για συμφωνία με το Ιράν παραμένει ο Τραμπ – Είναι παγίδα θα μας χτυπήσουν, λέει η Τεχεράνη
    • Αναμόρφωση – τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες
    • Τσουκαλάς για ανάρτηση Γεωργιάδη: Οι δηλώσεις του συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση ενός ευρωπαϊκού θεσμού
    • Διπλωματική πίεση, οικονομικές κυρώσεις, μέτρα για τη ναυσιπλοΐα: Η Βρετανία παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πόλεμο Τραμπ στο Ιράν
    • Συζητήσεις Google – Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ
    • Πώς να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία απέναντι στο μέλλον – Mohamed A. El-Erian
    • Στο Ηράκλειο μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του 4ου προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας
    • Κικίλιας: «Ενίσχυση του Λιμενικού στην Κρήτη με επιπλέον εναέρια μέσα»
    • Home
    • About
    • Advertise
    • Career
    • Contact
    Facebook X (Twitter) Instagram
    sofokleous10.grsofokleous10.gr
    Subscribe
    Monday, April 20
    • Home
    • Πρώτο Θέμα
    • Οικονομία
    • Επιχειρήσεις
    • Πολιτική
    • Διεθνή
    • Ευρώπη
    • Τράπεζες
      • PIRAEUS BANK
      • ALPHA BANK
      • EUROBANK
      • NATIONAL BANK
    • Σοφοκλέους 10
    • Αγορές
    • Τοις Μετρητοίς
    • Ανάλυση
    • Videos
    • Opinion LEADERS
    • CryptoNews
    sofokleous10.gr
    Home»Πρώτο Θέμα

    Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

    By adminMay 7, 2015 Πρώτο Θέμα No Comments3 Mins Read
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

    Η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας, που συνεχίζει να καταγράφει νέα ρεκόρ. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ambrose Evans – Pritchard στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

    Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπήςα, το πλεόνασμα του γερμανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (σ.σ.: η διαφορά των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών μείον τις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της χώρας) αναμένεται να σπάσει όλα τα προηγούμενα ρεκόρ φέτος, ανερχόμενο στο 7,9% του ΑΕΠ, ενώ θα διαμορφωθεί στο 7,7% του ΑΕΠ και το 2016. Οι αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το γερμανικό πλεόνασμα θα μειωνόταν με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκαν για μία ακόμη φορά χωρίς καμία αξία, σημειώνει ο Pitchard, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι σήμερα η χώρα που παραβιάζει περισσότερο τους κανόνες σταθερότητας της Ευρωζώνης.

    «Αν εφαρμοζόταν η νομοθεσία της συνθήκης της ΕΕ, η Γερμανία θα αντιμετώπιζε κυρώσεις. Οι Βρυξέλλες ζήτησαν από τη Γερμανία να «κάνει τα μαθήματά της» πριν από ένα χρόνο, αλλά απέφυγαν να λάβουν μέτρα εναντίον της. Θα δούμε, εάν η Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα χειριστεί καλύτερα το θέμα αυτή τη φορά. Εάν όχι, οι κυνικοί μπορεί δικαιολογημένα να συμπεράνουν ότι οι μεγάλες χώρες παίζουν με τους δικούς τους κανόνες στην Ευρώπη και ότι η Γερμανία μπορεί να αγνοεί όλους τους κανόνες. Η μηχανή κυρώσεων της ΟΝΕ είναι ιδιαίτερα πολιτική, σε κάθε περίπτωση», σημειώνει το άρθρο.

    Φέτος θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το γερμανικό πλεόνασμα διαμορφώνεται πάνω από το 6% του ΑΕΠ. Η διαδικασία μακροοικονομικής ανισορροπίας της ΕΕ προβλέπει την έναρξη νομικών κυρώσεων, εφόσον το έλλειμμα υπερβαίνει το 6% του ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα χρόνια, εκτός εάν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος λόγος να μη γίνει αυτό. «Υπάρχουν λίγοι ελαφρυντικοί παράγοντες στην περίπτωση αυτή. Το γερμανικό πλεόνασμα δεν προέκυψε από ένα μεμονωμένο σοκ. Το πλεόνασμα παραμένει τεράστιο, ακόμη και αν προσαρμοσθεί για τις χαμηλότερες τιμές εισαγόμενης ενέργειας. Πρόκειται για μία χρόνια διαρθρωτική κατάχρηση, που καθιστά τη νομισματική ένωση μη λειτουργική διαχρονικά, και είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνη για την ενότητα της Ευρωζώνης από οτιδήποτε γίνεται στην Ελλάδα», σημειώνει ο Pitchard.

    «Η Γερμανία πρέπει να τιμωρηθεί», δήλωσε ο Simon Tilford από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, προσθέτοντας: «Το πλεόνασμά της πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως αντιμετωπίσθηκαν προηγουμένως τα ελλείμματα των χωρών του Νότου, ως μία συγκρίσιμη απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι το πλεόνασμα (της Γερμανίας) θα έπρεπε να μειωνόταν φυσιολογικά με ταχύ ρυθμό σε αυτή τη φάση του οικονομικού κύκλου».

    Το ποσοστό ανεργίας της Γερμανίας κινείται στο 4,7% που είναι το χαμηλότερο μετά την επανένωσή της. Θα έπρεπε, επομένως, να υπάρξει μία μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή εμποδίζεται ο μηχανισμός εξισορρόπησης.

    «Αυτό που προκύπτει είναι ότι η ΟΝΕ είναι καταδικασμένη να παραπαίει από κρίση σε κρίση, ακόμη και όταν υπάρχει ανάκαμψη της οικονομίας. Κάθε ανάκαμψη στη Νότια Ευρώπη θα οδηγήσει στην ίδια συσσώρευση εμπορικών ανισορροπιών μέσα στην ΟΝΕ, και επομένως ανάλογες αντισταθμιστικές ροές κεφαλαίων, χρηματοδότηση του χρέους από τους πωλητές και φούσκες περιουσιακών στοιχείων, που οδήγησαν αρχικά στην κρίση της ΟΝΕ», τονίζει ο αρθρογράφος.

    admin

    Keep Reading

    Δύο εκατομμύρια Έλληνες ανοίγουν κάθε πρωί ένα μαγαζί: Τι πρέπει να κάνει το κράτος για αυτούς

    Το ατού που έγινε παγίδα: Πώς το Ιράν έχασε τον έλεγχο των Στενών

    Alpha Bank ο «ηγέτης» στο ράλι: Ο ΓΔ πάνω απο τις 2.300 μονάδες με τζίρο 323 εκατ. ευρώ

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με δεμένα χέρια — και η ΕΚΤ το λέει επιτέλους ανοιχτά

    Alpha Bank: Πως η Ευρώπη προχωρά προς την ενεργειακή ασφάλεια

    Πέντε καλά νέα, μια βόμβα: H έκθεση ΙΟΒΕ που ζυγίζει τα κέρδη του 2025 με τους κινδύνους του 2026

    Add A Comment

    Comments are closed.

    Follow @x
    Latest Posts

    Αισιόδοξος για συμφωνία με το Ιράν παραμένει ο Τραμπ – Είναι παγίδα θα μας χτυπήσουν, λέει η Τεχεράνη

    April 19, 2026

    Αναμόρφωση – τομή στο εταιρικό δίκαιο: Οδικός χάρτης σε 3 μήνες

    April 19, 2026

    Τσουκαλάς για ανάρτηση Γεωργιάδη: Οι δηλώσεις του συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση ενός ευρωπαϊκού θεσμού

    April 19, 2026

    Διπλωματική πίεση, οικονομικές κυρώσεις, μέτρα για τη ναυσιπλοΐα: Η Βρετανία παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις από τον πόλεμο Τραμπ στο Ιράν

    April 19, 2026

    Συζητήσεις Google – Marvell Technology για ανάπτυξη ΑΙ τσιπ

    April 19, 2026
    Facebook X (Twitter) Instagram Pinterest
    © 2026 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.