Image default
Πρώτο Θέμα

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

Σκάει η «φούσκα» των ομολόγων;

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης προχωρούν το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές λόγω των σχεδόν μηδενικών ή αρνητικών αποδόσεων.

Μόνο την προηγούμενη Τετάρτη εξανεμίστηκαν 55 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά  οι ρευστοποιήσεις κρατικών ομολόγων ανέρχονται στα 142 δισ. ευρώ. Μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εδώ και δύο μήνες, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, ωθώντας σε μαζική έξοδο μια σημαντική μερίδα επενδυτών που δεν βλέπουν κέρδη στον ορίζοντα.

Κατά συνέπεια, ύστερα από μια περίοδο σταθερής ανόδου, οι τιμές των 10ετών γερμανικών τίτλων διολίσθησαν στο χαμηλό τριετίας . Ετσι διέγραψαν όλη την άνοδο που είχε καταγράφει από τις 9 Μαρτίου, οπότε ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ανάλογη ήταν η πορεία τιμών και αποδόσεων στα γαλλικά και φινλανδικά ομόλογα, δηλαδή στους τίτλους των μεγαλύτερων και πιο σταθερών οικονομιών της Ευρωζώνης. Ακόμη και οι αποδόσεις στα 10ετή ελβετικά ομόλογα –μιας χώρας εκτός Ευρωζώνης– ανασύρθηκαν από το αρνητικό πρόσημο του -0,093% στο 0,058%.

Ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις αγορές των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων καθώς οι αποδόσεις τους δεν είναι τόσο χαμηλές και άρα απογοητευτικές όσο των γερμανικών, διότι δεν έχουν περάσει σε αρνητικό έδαφος. Παρ’ όλα αυτά, ήταν χλιαρή η ανταπόκριση των επενδυτών στη δημοπρασία 15ετών ισπανικών ομολόγων την προηγούμενη Τρίτη, με το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ, λιγότερα απ’ όσα προσδοκούσε η κυβέρνηση κατά 500 εκατ. ευρώ.

Οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ισχυρών της Ευρωζώνης, της Ελβετίας και ορισμένων σκανδιναβικών χωρών είχαν περάσει σε αρνητικό έδαφος διότι οι επενδυτές είναι, κατά κανόνα, διατεθειμένοι να υποστούν μια απώλεια στις τοποθετήσεις τους αρκεί να είναι ασφαλή τα κεφάλαιά τους σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, με εξαίρεση την Ελλάδα, ενισχύονται σταδιακά ύστερα από μακρά περίοδο αστάθειας και στασιμότητας. Από τον Σεπτέμβριο, η ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είχε οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού ακόμη και των χωρών της περιφέρειας.

Υπερτιμημένα χαρακτήρισε  τα ομόλογα ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής, Warren Buffett, παρακολουθώντας τις κινήσεις στην παγκόσμια αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα.

“Εάν υπήρχε ένας εύκολος τρόπος να σορτάρω όλα τα 20ετή ή 30ετή ομολόγα, θα το είχα κάνει”, αποκάλυψε ο γκουρού των αγορών Warren Buffett, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC.

“Ναι, τα ομόλογα είναι ένα asset το οποίο θα επέλεγα να σορτάρω”, διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Όπως αποκάλυψε, η αγορά ομολόγων βρισκόταν σε bull market για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, ωστόσο αυτό πλέον δεν ισχύει, αν παρακολουθήσει κανείς την πορεία των αποδόσεων.

“Εάν μπορούσα, θα σόρταρα τα ομόλογα, αλλά δεν μπορώ”, δεν δίστασε να τονίσει.

“Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα ομόλογα δεν είναι υπερτιμημένα”, επανέλαβε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ο Bill Gross, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Pimco και νυν επικεφαλής του Janus Global Unconstrained Bond Fund , που προβλέπει τέλος της bull market της παγκόσμιας αγοράς ομολόγων.

“Ο θάνατος για τη bull market στα ομόλογα πλησιάζει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Bill Gross, στο τελευταίο του report για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των διεθνών αγορών.

Εστιάζοντας στην ΕΚΤ, ο Gross προειδοποίησε περί ενδεχόμενης αποτυχίας του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE).

“H ΕΚΤ μπορεί να αποτύχει”, διαμηνύει.

Αγοράζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πέτυχε τον μηνιαίο στόχο για αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του Απριλίου, καθώς οι επενδυτές ρευστοποίησαν θέσεις από κρατικά ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις και κατά συνέπεια ενίσχυσαν την προσφορά τους στις αγορές. Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης συνολικά διαμορφώθηκαν στα 47,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δαπανήθηκαν 11,1 δισ. ευρώ σε τοποθετήσεις ομολόγων του γερμανικού δημοσίου.

Επί δεύτερο συναπτό μήνα από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ έχει καταφέρει να υλοποιήσει τον στόχο για αγορές τίτλων 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, όταν αναλυτές της αγοράς είχαν διατυπώσει σοβαρές επιφυλάξεις. Οι επιφυλάξεις αυτές αποδίδονταν στη μεγάλη ζήτηση για τα ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης όσο αναμενόταν η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, που θεωρείται να έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική προοπτική που προδιαγράφεται για την Ευρωζώνη. Μαζί με την υποχώρηση του ευρώ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει, επίσης, συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος.

Ελκυστικότερος προορισμός η Γηραιά Ήπειρος

Πάντως για πρώτη φορά από το 2009 η Ευρώπη κατακτά την πρώτη θέση ως ο ελκυστικότερος προορισμός για επενδύσεις, σε δημοσκόπηση του πρακτορείου -, «εκθρονίζοντας» τις ΗΠΑ.

Ποσοστό 35% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση απάντησε ότι η Ευρωζώνη θα είναι η μία από τις δύο αγορές που θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές τούς επόμενους 12 μήνες. Η αμερικανική αγορά υποχώρησε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 33%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010. Τότε την πρώτη θέση καταλάμβανε η Κίνα, αγορά που σήμερα θεωρείται μια από τις χειρότερες επιλογές από τους επενδυτές, αναλυτές, οικονομολόγους και άλλους συμμετέχοντες στις αγορές, οι οποίοι είναι πελάτες του - και έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση.

Η Ευρώπη αποτελεί ιδανική επιλογή για επενδύσεις, παρά το συνεχιζόμενο αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, αδιέξοδο που αυξάνει τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. «Είναι σαν να αποχωρούσε η πολιτεία του Κονέκτικατ από τις ΗΠΑ», λέει ο κ. Τσαρλς Μπράουν, πρόεδρος της CB3 Financial Group από τη Γενεύη του Ιλινόι. «Θα μας έλειπαν; Ναι. Θα άλλαζε η οικονομία της χώρας; Οχι», προσθέτει. Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 14-15 Απριλίου θεωρεί ότι η αμερικανική αγορά κρατικών ομολόγων είναι «φούσκα» ή βρίσκεται στα πρόθυρα του να γίνει. Ποσοστό άνω του 75% των ερωτηθέντων θεωρεί επίσης «φούσκα» τις μετοχές εταιρειών του Ιντερνετ και κοινωνικής δικτύωσης.

Αντιθέτως, θεωρούν ότι το δολάριο θα εξακολουθήσει την ανοδική πορεία που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και οι περισσότεροι στοιχηματίζουν στην άνοδό του.

 Οσον αφορά το πετρέλαιο, μόλις το 12% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η τιμή του θα ανεβεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια του 2015.

Σχετικα αρθρα

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin