Image default
Πρώτο Θέμα

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη

Τι σημαίνει η εκλογική νίκη του Ντέιβιντ Κάμερον για την Ευρώπη

Την τελευταία φορά που οι βρετανικές δημοσκοπήσεις έκαναν τόσο μεγάλο λάθος ήταν το 1992. Η νίκη του Τζον Μέιτζορ ήταν το ξεκίνημα μιας ευρωπαϊκής καταστροφής: λίγους μήνες αργότερα, το Ηνωμένο Βασίλειο έφυγε από τον ευρωπαϊκό συναλλαγματικό μηχανισμό.

Θα μπορούσε το νέο εκλογικό σοκ ύστερα από 23 χρόνια να προλογίζει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση: μιαν βρετανική έξοδο από την ΕΕ.

Από την οπτική πλευρά της Ευρώπης, υπάρχουν τέσσερις συνέπειες του εκλογικού θριάμβου του Ντέιβιντ Κάμερον, του πρωθυπουργού που έχει δεσμευτεί να διεξάγει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή στην ΕΕ μέχρι το 2017.

Η πρώτη, είναι παρατεταμένη αβεβαιότητα μέχρι το δημοψήφισμα. Οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ παρηγορούνται από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν μιαν πλειοψηφία υπέρ της θέσης τους. Μην αυταπατάστε. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος τόσο νωρίτερα. Άλλωστε, ποιος εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις ύστερα από την περασμένη εβδομάδα; Είναι πιο εποικοδομητικό να δούμε τις πολιτικές δυναμικές. Εκεί έχουμε τον αναδυόμενο εθνικισμό στη Σκωτία και μία πιθανή αγγλική αντίδραση – ένας συνδυασμός που δεν ευνοεί τους ευρωπαϊκούς σκοπούς.

Ο κ. Κάμερον μπορεί να μη χρειάζεται πλέον να συμμορφώνει τη θέση του μαζί με έναν κυβερνητικό εταίρο, ωστόσο η πλειοψηφία του είναι μικρή, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να ενισχύσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του. Αυτό οδηγεί στη δεύτερη συνέπεια: οι διαπραγματεύσεις δε θα είναι εύκολες. Μπορεί να είναι περισσότερο επιρρεπείς σε ατυχήματα και από τις παρούσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ελλάδα.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο νωρίτερα.

Ο κ. Κάμερον έχει κάνει επτά προτάσεις, περιλαμβανομένου του ελέγχου της ενδοευρωπαϊκής μετανάστευσης, του δικαιώματος να σταματήσουν τα πλεονεκτήματα για να «ευνοηθούν τουρίστες» από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και της επαναπατρισμού κάποιων δυνάμεων στα εθνικά κοινοβούλια – κάτι που τελικά θα απαιτήσει κάποιες αλλαγές στις συνθήκες της Ευρώπης.

Μπορεί κάλλιστα να αποσπάσει συμφωνία για τον περιορισμό των πλεονεκτημάτων των μεταναστών από την ΕΕ. Μία τέτοια απαίτηση δεν είναι ούτε παράλογη, ούτε εκτός γραμμής των δομικών αρχών της ΕΕ. Η ελευθερία κίνησης ποτέ δεν προοριζόταν να γίνει ελευθερία επιλογής αξιώσεων. Μπορεί επίσης να βρει υποστήριξη για τη θέση του υπέρ μεγαλύτερος μεταβατικών περιόδων για τους πολίτες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών, μέχρι να τους επιτραπεί να εργαστούν στην ΕΕ. Για τα υπόλοιπα αιτήματα, ωστόσο, θα είναι δυσκολότερο να βρεθεί συμφωνία.

Εάν απαιτείται αλλαγή στις συνθήκες, προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί εντός του χρονοδιαγράμματος του κ. Κάμερον. Είναι πιθανό να επιδιώξει μια πολιτική συμφωνία που θα πραγματοποιηθεί επίσημα αργότερα. Όμως και μία τέτοια συμφωνία θα προϋπόθετε την ομοφωνία στα μέλη της ΕΕ, και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Ο κ. Κάμερον δε θα πρέπει μόνον να πείσει τον βρετανικό λαό να παραμείνει στην ΕΕ, θα πρέπει να πείσει και όλους τους υπόλοιπους πως μια τέτοια συμφωνία τους ωφελεί. Αυτή θα ήταν μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια που δεν έχουμε ξαναδεί από την πλευρά του στο παρελθόν.

Το τέταρτο σημείο είναι μια γεωπολιτική αποδυνάμωση στην ΕΕ ενώ θα πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις. Η πιθανότητα μιας βρετανικής εξόδου και οι διασπάσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, θα κάνουν πιο δύσκολο για την ΕΕ να διατηρήσει μια ενωμένη στάση απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διαμάχη για την Ουκρανία. Ο κ. Κάμερον έχει ήδη αποτραβηχτεί από την πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αφήνοντας τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ να αναλάβουν την ηγεσία. Όσο ο πρωθυπουργός παραμένει αφοσιωμένος στην πειθώ των συμπατριωτών του υπέρ της ΕΕ, μην περιμένετε κάποια αλλαγή σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, υπάρχει η απεχθής προοπτική μιας ταυτόχρονης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει και τις δύο. Η Ελλάδα είναι κατά πάσα πιθανότητα ασφαλής μέχρι το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ποιος ξέρει – μπορεί οι ψηφοφόροι της Βρετανίας τελικά να σώσουν ακούσια την ευρωζώνη από ένα τεράστιο λάθος.

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά. Ο κύριος παράγοντας που θα καθορίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι ποια γνώμη έχουν οι άνθρωποι σήμερα, ούτε τα οικονομικά κόστη και πλεονεκτήματα της συμμετοχής στην ΕΕ. Είναι το τι θα συμβεί μεταξύ του τώρα και του τότε. Και αυτό δεν μπορεί να μας το πει καμία δημοσκόπηση.   

�ιρήσεις-δημιουργία επενδύσεων που συνολικά ξεπέρασαν τα 250 εκατ.ευρώ.

– 4 νέα funds μέσω κεφαλαίων ΕΣΠΑ για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στην αγορά ΤΠΕ το 2012, που ήδη έχουν διοχετεύσει περισσότερα από 40 εκατ.ευρώ σε πάνω από 30 ελληνικές τεχνολογικές εταιρίες

– Επενδύσεις σε περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις – νεοσύστατες, αναπτυσσόμενες, μεγάλες – πολλές εισηγμένες πλέον και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

– Νομικό πλαίσιο λειτουργίας Ν. 2992/2002 και 4141/2013

– Σημαντικές επενδύσεις σε όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας και σε πλήθος αγορών, με επενδύσεις που ξεπερνούν το ένα δις ευρώ

– Επενδύσεις της δεκαετίας του 1990: Goody’s, Chipita, Γερμανός, Wind, Jumbo, Computer Logic, yula, eurodrip,

– Χαρακτηριστικά παραδείγματα πρόσφατων επενδύσεων: Ανδρομέδα Ιχθυοκαλλιέργειες, ICAP, mastihashop, Foodlink, Ευρωκλινική, Performance Technologies, Micrel, Κρόκος Κοζάνης, Unismack, Mobile Technologies, voiceweb, Doppler, inaccess

– Προσέλκυση επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων από ξένα funds και πολυεθνικές εταιρίες σε νεοσύστατες αλλά και μικρομεσαίες καινοτόμες τεχνολογικές εταιρίες : Antcor, Eurodrip, Upstream, taxibeat, icrediblue, abzorba, e-food, travelplanet24.gr, intal, olive media.

Σχετικα αρθρα

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin