Image default
Πρώτο Θέμα

Το καυτό καλοκαίρι της Ελλάδας

Το καυτό καλοκαίρι της Ελλάδας

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το μοτίβο που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα, με μία σημειωμένη βελτίωση στο πρωτογενές ισοζύγιο που επιτεύχθηκε κυρίως μέσω περικοπής εξόδων και μιας πιο περιορισμένης βελτίωσης στα έσοδα.

Το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει έλλειμμα 508 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, σε σχέση με το έλλειμμα 2,9 δις ευρώ που τέθηκε στον προϋπολογισμό του 2015, και σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της ίδιας περιόδου του 2014 (όταν το έλλειμμα βρισκόταν στο 1,15 δις ευρώ). Το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει πλεόνασμα 2,16 δις ευρώ για τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, σε σχέση με τον στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 287 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει πως σε αθροιστικούς όρους, το πρωτογενές κρατικό ισοζύγιο έχει ξεπεράσει τον στόχο του κατά 2,45 δις ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 15,8 δις ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 372 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο μήνα, η υπεραπόδοση βρισκόταν στα 94 εκατ. ευρώ. Μόνο για τον μήνα του Απριλίου, τα καθαρά έσοδα άγγιξαν τα 3,98 δις ευρώ, ξεπερνώντας τον μηνιαίο στόχο κατά 278 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον τελευταίο μήνα, τα καθαρά έσοδα προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των εσόδων, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 465 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η βελτίωση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα έχει επιβεβαιωθεί. Τα έσοδα τακτικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον στόχο τους κατά 494 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως η κατάσταση των εσόδων κανονικοποιείται σιγά σιγά. Παρ’ ότι σε αθροιστική βάση τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού δεν έχουν φτάσει ακόμη τον στόχο τους, το χάσμα αυτή τη στιγμή είναι μόλις 92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 587 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα.

Και πάλι, ο έλεγχος των εξόδων ήταν ο κύριος λόγος πίσω από το βελτιωμένο πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνον για τον μήνα του Απριλίου, τα έξοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 3,8 δις ευρώ, δηλαδή κατά 521 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο, ενώ τα έξοδα τακτικού προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 290 εκατομμύρια. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015, τα αθροιστικά έξοδα κρατικού προϋπολογισμού υπολογίζονται στα 16,3 δις ευρώ, δηλαδή κατά 2 δισεκατομμύρια κάτω από τον στόχο. Τα έξοδα τακτικού προϋπολογισμού ήταν στα 15,5 δις ευρώ και μειώθηκαν κατά 1,6 δις σε σχέση με τον στόχο, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 1,45 δις ευρώ και του περιορισμού των στρατιωτικών προμηθειών.

Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα το μοτίβο που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα. Το πρωτογενές πλεόνασμα βελτιώνεται, κυρίως χάρη στην περικοπή των δαπανών. Η περιορισμένη βελτίωση στα έσοδα τακτικού προϋπολογισμού είναι σημαντική, καθώς μπορεί να αποτελεί δείγμα μιας αργής κανονικοποίησης στην πλευρά των εσόδων, αλλά η συνολική κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη ενόψει των επερχόμενων προθεσμιών πληρωμών.

Η Ελλάδα κάλυψε τη δόση των 745 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Ειδικών Αναληπτικών Δικαιωμάτων της. Ο λογαριασμός αυτός φέρεται να είχε 700 εκατ. ευρώ στο τέλος του Μαρτίου, και 650 εκατομμύρια εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθεί αυτή η δόση.

Αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι στην πράξη πολύ κοντά στο να πάρει δάνειο από το Ταμείο για να πληρώσει το ίδιο το Ταμείο. Παρ’ ότι είναι μια έξυπνη κίνηση βραχυπρόθεσμα, έχει συνέπειες. Όταν τα αποθέματα των Ειδικών Αναληπτικών Δικαιωμάτων ενός μέλους είναι μικρότερα από αυτό που του αναλογεί, το μέλος αποκτά μια υποχρέωση καθαρών τόκων. Αυτός ο τόκος θα πρέπει να πληρωθεί ανά τρίμηνο και καθορίζεται εβδομαδιαίως, ανάλογα με τον υπολογισμένο μέσο όρο των αντιπροσωπευτικών επιτοκίων του τριμηνιαίου χρέους στις χρηματικές αγορές για τα τέσσερα νομίσματα του λογαριασμού (δηλαδή, το αμερικανικό δολάριο, το ιαπωνικό γεν, το ευρώ και τη στερλίνα). Το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση του λογαριασμού δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο σύμφωνα με την Καθημερινή, ο λογαριασμός θα πρέπει να αναπληρωθεί «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ενώ κερδίζει χρόνο στο άμεσο διάστημα, αυτή η κίνηση θα μπορούσε, συνεπώς, να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, όταν ήδη έχει να αντιμετωπίσει πληρωμές ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ. Επιπλέον αυτού, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 2,5 δις ευρώ σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις, υγεία και δημόσια ασφάλεια κάθε μήνα, ενώ αναφορές της Wall Street Journal υποδεικνύουν πως μπορεί να υπάρξει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ ήδη τον Μάιο, πόσο μάλλον τον Ιούνιο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τα αποθέματα των τοπικών διοικήσεων φαίνεται να αποτυγχάνει, καθώς ως τώρα μόλις δύο από τους 325 δημάρχους σε όλη την Ελλάδα φέρονται να έχουν δεχτεί να παραδώσουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα. Εν τω μεταξύ, η εκροή κεφαλαίων φαίνεται να επιδεινώνεται (με τους έλληνες να σηκώνουν τα λεφτά τους και να αγοράζουν σταθερά περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα) και η ΕΚΤ σκέφτεται να αυξήσει το κούρεμα από το παρόν 23% σε κάπου μεταξύ του 44% και του 80%, κάτι που σύμφωνα με τραπεζικούς αξιωματούχους θα απέκλειε ενεργά το εγχώριο σύστημα από την πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Δεδομένων όλων αυτών, όλα δείχνουν πως θα έχουμε ένα πολύ καυτό καλοκαίρι.     

Σχετικα αρθρα

ΧA:Με δυνατό finish 9×9 κερδήθηκε ο μήνας

admin

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin