Image default
Πρώτο Θέμα

Υπέρμαχοι και πολέμιοι ενός Grexit

Υπέρμαχοι και πολέμιοι ενός Grexit

Μετά από την συνεχιζόμενη αναπαραγωγή σεναρίων περί εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε ναυάγιο, όλο και περισσότεροι αναλυτές επιχειρούν να απαντήσουν στο ερώτημα τι θα συμβεί αν όντως οδηγηθούμε σε ένα Grexit.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους εάν δεν εξευρεθεί λύση, τότε οι συνέπειες ενός Grexit θα είναι ολέθριες τόσο για την ευρωπαϊκή, όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Τι θα συμβεί στο ευρώ αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη;

«Το γαλλικό φράγκο, η ιταλική λίρα, το γερμανικό μάρκο θα επιστρέψουν για τα καλά. Ο πρώην επικεφαλής της FED, Άλαν Γκρίνσπαν πιστεύει ακράδαντα ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει και το τέλος του ενιαίου νομίσματος. Ακόμα και χωρίς την ολοκληρωτική κατάρρευση του ευρώ, η ελληνική έξοδος θα αφήσει την ΕΚΤ με ένα τεράστιο ελληνικό χρέος δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ευρώ θα υποτιμηθεί και οι χώρες της ευρωζώνης θα είναι ευάλωτες. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να ψάχνουν ασφαλέστερα καταφύγια.

Ξαναχτύπησε ο Βάιτμαν

Το «γεράκι» της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γ. Βάιντμαν πρόσφατα επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και εκτίμησε πως είναι εφικτό να χρεοκοπήσει μια χώρα της ευρωζώνης χωρίς να καταρρεύσει ολόκληρη η νομισματική ένωση.  «Τα κράτη μέλη πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις των πολιτικών τους πράξεων» ανέφερε σε ομιλία του στο Έσεν ο κ. Γιενς Βάιντμαν. «Πρέπει να υπάρχει μια αντιστοιχία ανάμεσα στον έλεγχο και την υποχρέωση» πρόσθεσε.

«Στο τέλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει την δυνατότητα της χρεοκοπίας από ένα κράτος μέλος, χωρίς να καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε επαναφέροντας τα σενάρια για χρεοκοπία εντός ευρώ που έχουν γραφτεί ξανά τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή να στηρίξουν οι ξένοι τις τράπεζες αλλά να κηρύξει το κράτος στάση πληρωμών.

«Είναι επιτακτικό να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα μια λειτουργική διοίκηση που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμο μονοπάτι και το κυριότερο, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι» σημείωσε ο κ. Βάιντμαν.  «Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έπνιξε τις ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο» υπογράμμισε.

Υπάρχουν και διαφωνίες

Στον αντίποδα εκφράζει ο καθηγητής Eρίκ Ντορ, διευθυντής των Οικονομικών Μελετών του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λιλ διατύπωσε την άποψη ότι οι πιστωτές εκμεταλλεύονται την παρούσα κρίση ρευστότητας της Ελλάδας για να επιβάλουν μεταρρυθμίσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας Σε δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα Le Soir, με τίτλο «Ελλάδα: Η θηλιά στο λαιμό, μια επικίνδυνη στρατηγική» ο καθηγητής Ερίκ Ντορ έκανε λόγο για «επικίνδυνα παιχνίδια» που ελλοχεύουν κινδύνους όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζές τους.

Ο οικονομολόγος εξηγεί πως το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας είναι στην ουσία προσωρινό γιατί το δημιουργούν δάνεια περίπου 20 δισ. ευρώ που λήγουν φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορά τα χορηγηθέντα από το ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και ομόλογα 6,6 δισ., που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν στις 20 Ιουλίου και στις 20 Αυγούστου. «Από το 2016, τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέφονται θα είναι πολύ χαμηλότερα. Η Ελλάδα θα είναι σε σχετικά άνετη θέση με περιορισμένες ανάγκες σε ρευστότητα» αναφέρει ο καθηγητής και, ως εκ τούτου, αναρωτιέται: «Πώς μπορούμε να μη θεωρήσουμε ότι οι διεθνείς πιστωτές επωφελούνται από αυτή τη δύσκολη στιγμή για να πιέσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να την εξαναγκάσουν να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι αβέβαιη»;

Για τον Eρίκ Ντορ οι εταίροι της Ελλάδας θα ήταν καλύτερα να καταβάλουν τα 7,2 δισ. ευρώ που υποσχέθηκαν, καθώς οι σημερινές οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας οφείλονται κυρίως στο πάγωμα της καταβολής τους. «Πριν λίγο καιρό, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μια προληπτική πιστωτική γραμμή, που χορηγείται υπό ορισμένους όρους, θα αρκούσε. Σήμερα, ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο. Τόσο πολύ έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών λόγω του ελληνικού χρέους», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Τέλος, ο Ερίκ Ντορ παρ’ όλο που δεν αμφισβητεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης είναι μάλλον περιορισμένος, εν μέρει λόγω του προγράμματος μαζικής εξαγοράς κρατικών τίτλων, που έχει ξεκινήσει η ΕΚΤ, κάνει λόγο για πιθανές σοβαρές συνέπειες για την Ευρωζώνη από ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.

«Η μεγαλύτερη ζημιά θα ήταν η αμφισβήτηση του αμετάκλητου χαρακτήρα του ευρώ. Και τότε, μια ερώτηση θα στοίχειωνε τις αγορές: Ποιός θα είναι ο επόμενος που θα εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα»;

Μπούμερανκ για το Βερολίνο;

«Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία στην Ευρώπη», ανέφερε σε κεντρικό άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε τα εναπομείναντα μέλη της θα αναγκαστούν να προχωρήσουν περισσότερο στην ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειάζονταν δραστικά μέτρα τα οποία δεν θα χαροποιούσαν το Βερολίνο, επεσήμανε η εφημερίδα.

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo Χανς-Βέρνερ Ζιν εμφανίστηκε να έχει την εύκολη λύση για την κρίση στην Ελλάδα: «Ας εγκαταλείψει η Αθήνα (την ευρωζώνη)».

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι, θεωρώντας ότι ένα Grexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες και ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συσσώρευση χρέους από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Όμως τελικά ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο, σημείωσε η Die Welt. Ένα Grexit ίσως να λειτουργήσει σαν μπούμερανγκ, ενώ η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ’ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας.

Στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει άμεσα ένα μήνυμα ότι κινείται προς την εμβάθυνση της νομισματικής της ένωσης ώστε να αποφευχθούν εικασίες περί μιας νέας διάσπασης της ευρωζώνης.

Παρότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φοβούνται πολύ τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενες, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα. Τότε η περίπτωση της Ελλάδας θα θεωρηθεί προηγούμενο και πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να διατείνονται ότι αποκλείεται η έξοδος από την ευρωζώνη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν σχετικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο φόβος.

UBS: Πώς μπορεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ

Με δύο τρόπους μπορεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, σύμφωνα με την UBS, η οποία εξετάζει τις συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, ακόμη και αν το σενάριο του Grexit δεν αποτελεί το βασικό για την ίδια.  Σε σχετική της ανάλυση ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Ωστόσο, σε περίπτωση που συμβεί αυτό, πιστεύει ότι θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί μέσω δύο διαδρομών:

(1) Τη γρήγορη διαδρομή: Μια ταχεία απόσυρση των καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν το Ευρωσύστημα αρνηθεί να επεκτείνει τη χρήση του μηχανισμού ELA.

Η κυβέρνηση θα πρέπει στη συνέχεια να αναχρηματοδοτήσει (και πιθανώς να ανακεφαλαιοποιήσει) το τραπεζικό σύστημα.

Το πιθανότερο είναι να το πράξει με τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να πιθανόν να επιβραδυνθεί με την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, ώστε να περιοριστεί ένα bank run.

(2) Την αργή διαδρομή: Η κυβέρνηση, εξαντλεί τα διαθέσιμα της, υποκαθιστώντας τις πληρωμές υποχρεώσεων της με τη χρήση IOUs.

Σε αυτή τη “διαδρομή” η ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις πληρωμές σε IOUs προς τους προμηθευτές και στη συνέχεια – θεωρητικά – θα επεκτείνει τις πληρωμές αυτές για τους μισθούς του δημόσιου τομέα και τις συντάξεις.

Ωστόσο, η αγοραστική αξία αυτού του νομίσματος σταδιακά θα φθίνει, με το παράλληλο νόμισμα να υποτιμάται συνεχώς.

Όσα περισσότερα νέα νομίσματα εκδοθούν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη του τραπεζικού συστήματος για την εκκαθάριση αυτών των πληρωμών.

Η ανάγκη θα αυξηθεί επίσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που θα θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

Καθώς αυτό συνεχίζεται, είναι πιθανό ότι περισσότερα ευρώ θα διαρρεύσει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα στηριχθεί στο νέο νόμισμα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Θεωρητικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά εκεί θα φτάσει η ώρα που η πρακτική έννοια θα απομακρυνθεί.

Δάνεια του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχει ένα “χρονοδιάγραμμα των διορθωτικών μέτρων” που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμών.

Ως cross-default ρήτρα αναφέρεται μόνο στην ανεπάρκεια των άλλων τίτλων, ενώ η μη καταβολή στο ΔΝΤ πιθανόταν να μην προκαλέσει την επιτάχυνση στις εξοφλήσεις ομολόγων.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η μη καταβολή στο ΔΝΤ να προκαλέσει επιτάχυνση των πληρωμών που οφείλονται στο EFSF, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να επιταχύνει την αποπληρωμή των ομολόγων, αν και φαίνεται πιθανό επίσης μείνουν απλήρωτα.

Σύμφωνα με την “Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης”, ο EFSF μπορεί να “κηρύξει απαιτητό το συνολικό αρχικό ποσό της χρηματοοικονομικής συνδρομής μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους” αν (μεταξύ άλλων) το κράτος – δικαιούχος δεν προχωρήσει εγκαίρως στην διευθέτηση των υποχρεώσεων του… ή έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το EFSF αναφέρει επίσης ότι «μπορεί, αλλά δεν υποχρεούται, να ασκήσει τα δικαιώματά του βάσει της παρούσας ρήτρας».

Αν το EFSF ασκήσει το δικαίωμα αυτό, είναι πιθανό οι αποπληρωμές ομολόγων θα επιταχυνθούν.

Κρατικά χρεόγραφα και γραμμάτια

Οι συνήθεις συνέπειες της αποτυχίας μιας πληρωμής κρατικών ομολόγων ή εντόκων γραμματίων είναι σχετικά γνωστά:

τα ομόλογα εισέρχονται καθεστώς χρεοκοπίας και τα CDS ενεργοποιούνται μετά από απόφαση της επιτροπής ISDA.

Επιπροσθέτως, σε περίπτωση μη πληρωμής των νέων ελληνικών ομολόγων (ομολόγων PSI), το EFSF θα μπορούσε να αποφασίσει να επιταχύνει την πληρωμή των ποσών που οφείλονται σε αυτό.

Είναι δυνατόν (αν και για διάφορους λόγους πολύ απίθανο) ότι μπορεί να γίνει προσπάθεια για αναδιάρθρωση των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον

Ωστόσο, δεν έχουν εκδοθεί ομόλογα προς τον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, μετά την αναδιάρθρωση του 2012, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση στα πλαίσια του νόμου θα πρέπει να λάβει χώρα διά της ψήφου των επενδυτών, σύμφωνα με τις ρήτρες συλλογικής δράσης.

Δεδομένου ότι οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα είναι ως επί το πλείστον hedge funds και ξένοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, είναι εύλογο να υποτεθεί ότι μια τέτοια απόπειρα αναδιάρθρωσης θα ήταν ανεπιτυχής.

Διμερή δάνεια και δάνεια EFSF

Καμία πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου δεν πρόκειται να υπάρξει για τα δάνεια που συνήφθησαν στο πρώτο και το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μέχρι το 2020.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποκηρύξει επίσημα τις υποχρεώσεις της, κάποια δυσλειτουργία φαίνεται απίθανη.

των Ελλήνων θα ταχθεί υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ακόμη κι αυτό σηματοδοτεί τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Αλλά ένα δημοψήφισμα θα είναι αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ελληνικά ομόλογα.

Σχετικα αρθρα

Πως οι επενδυτές έχασαν 400 δισ. $ στην Κίνα τον Ιούλιο

admin

Θετικά τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες – Ολα τα αποτελέσματα των 4 συστημικών

admin

Alpha Bank: Οικονομικό κλίμα και κινητικότητα της κοινότητας

admin

FED:Η αρχή του τέλους του εύκολου χρήματος

admin

Το κινεζικό “καμπανάκι κινδύνου” για τους διεθνείς επενδυτές μόλις χτύπησε

admin

Πώς 4 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχασαν 13,6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Συνεχίζεται ακάθεκτο το sell off στο κινεζικό χρηματιστήριο

admin

Τα 10 ερωτήματα για τη μετάλλαξη Δέλτα και οι απαντήσεις τους

admin

Πώς ο πληθωρισμός απειλεί την ανάκαμψη

admin

XA:Επιστροφή στα θεμελιώδη

admin

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ,θα ακολουθήσει η Ευρώπη;

admin

Το κύκνειο άσμα της Μέρκελ:“Έκλεισε” ο αγωγος Nord Stream 2

admin