Image default
Πρώτο Θέμα

Σκληρό καμπανάκι από την Moody’s

Σκληρό καμπανάκι από την Moody’s

Μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος Απριλίου, η Moody’s ρίχνει τα βέλη της τώρα στις εγχώριες τράπεζες.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης υποβαθμίζει σε αρνητικό από σταθερό το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί πως έχει αυξηθεί ο κίνδυνος να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων σε κάθε κίνηση στο ελληνικό σύστημα. Επίσης αναμένει νέα αύξηση των κόκκινων δανείων και μείωση τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», παράγοντες που θα καταστήσουν αναγκαίες νέες αυξήσεις κεφαλαίου.

Η υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών είναι απόρροια, όπως επισημαίνει η Moody’s της σημαντικής επιδείνωσης στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014. Επίσης το αρνητικό outlook αντανακλά την  πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του 2015-2016 (στο 0,5% εφέτος και στο 1,5% το 2016), λόγω των πολιτικών εξελίξεων μετά τις εκλογές που έχουν οδηγήσει σε πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας. Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και την περιορισμένη παραγωγή εσόδων θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κόκκινων δανείων, τη μείωση των κεφαλαιακών «μαξιλαριών» και την καθυστέρηση της ανάκαμψης της κερδοφορίας προ προβλέψεων το 2015.

Σχετικά με τις καταθέσεις ο οίκος εκτιμά ότι στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων. Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν πως οι πιέσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα διατηρηθούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και «παγώματος» των καταθέσεων.

Παράλληλα η Moody’s αναμένει να συνεχιστούν οι έντονες πιέσεις στη χρηματοδότηση, ενώ εκτιμά πως η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα παραμείνει υψηλή καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει περιορισμένη λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σε ότι αφορά το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και τους φόβους για πιθανή επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και για έξοδο από την ευρωζώνη. Η πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά repo έχει ουσιαστικά κλείσει, καθώς οι ξένες τράπεζες ελαχιστοποιούν την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Συνεπώς, η Moody’s εκτιμά πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και τον ELA θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Υπολογίζει πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014.

Επίσης η βραδύτερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, στο 0,5% το 2015 και στο 1,5% το 2016, θα περιορίσουν τη δημιουργία κερδών από βασικές δραστηριότητες των τραπεζών. Η Moody’s, αναμένει οι περισσότερες τράπεζες να παραμείνουν ζημιογόνες, λόγω των αδύναμων εσόδων, πρόβλημα που θα ενταθεί από τις αυξημένες απαιτήσεις για προβλέψεις και τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως θα αυξηθούν γύρω στο 38-40% των μικτών δανείων μέχρι το τέλος του 2015 από 34,2% τον Δεκέμβριο του 2014, αντανακλώντας τις πιο αδύναμες οικονομικές συνθήκες και τις αυξημένες καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Υπό αυτές οι συνθήκες η Moody’s εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank:Η Ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και οι Δράσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0

admin

Στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

admin

“Έκρηξη” της επιχειρηματικότητας εν μέσω πανδημίας

admin

Ο συναγερμός για τον πληθωρισμό έχει ήδη χτυπήσει – Τότε γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια;

admin

Ο βικτοριανός κόσμος και ο υπόκοσμος των οικονομικών III

admin

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin