Image default
Πρώτο Θέμα

Ελλάδα…. καληνύχτα!

Ελλάδα…. καληνύχτα!

Xωρίς οποιοδήποτε ένδειξη λύσης που θα ξεκλειδώνει κεφάλαια διάσωσης και θα διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας στην περιοχή του ευρώ ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Όπως αναφέρει το - με  το χρόνο για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την υπόλοιπη δόση των 7,2 δισ. ευρώ της ενίσχυσης προς την Ελλάδα να τελειώνει, οι συνομιλίες μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώθηκαν με τους τρεις να συμφωνούν μόνο στο ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή.

Κατά το - ανοικτά ζητήματα παραμένουν οι συντάξεις, οι συντελεστές στον ΦΠΑ και οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Το πρακτορείο εστιάζει στο ότι δεν αποσαφηνίσθηκε χθες εάν τελικά θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, ωστόσο αναφέρεται στην πρόθεση της καγκελαρίου Μέρκελ να απευθύνει διάγγελμα στο γερμανικό κοινό και στα μέλη του κόμματός της στην περίπτωση συμφωνίας.

Αρκούντως αποκαλυπτική, για το που βρισκόμαστε σήμερα ήταν η θέση που φέρονται να εξέφρασαν στη χθεσινοβραδινή συνάντηση οι Μέρκελ-Ολάντ στον κ. Τσίπρα ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και συνεπώς και στη συμφωνία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση (άρχισε στις 22:56 και κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες) Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ «υπήρξε θετικό κλίμα σε σχέση με ένα ισχυρό επενδυτικό σχέδιο για την προώθηση της ανάπτυξης, για την επόμενη ημέρα». Πρόκειται επί της ουσίας για δύο θέματα στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει στο κείμενο της συμφωνίας, προκειμένου να την «πακετάρει» επικοινωνιακά και να την περάσει από τη Βουλή με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις.  Από την πλευρά του ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για φιλικές και εποικοδομητικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».

Κυβερνητικές πηγές από την πρωτεύουσα της Λετονίας διευκρίνιζαν ότι η χθεσινή συνάντηση δεν υποκαθιστούσε ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup και γι’ αυτόν τον λόγο η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ηγέτες.

Επίσης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στα τεχνικά κλιμάκια, τόσο για τα θέματα που υπάρχει συμφωνία όσο και για εκείνα που υπάρχουν αποκλίσεις. Ειδικότερα για τα τελευταία η Αθήνα ζητά από τους δύο ηγέτες να συνδράμουν ώστε να καμφθούν τα πολλές φορές «μαξιμαλιστικά» αιτήματα των τεχνικών κλιμακίων.

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος.

«Καμία πρόοδος στη Ρίγα», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine, η οποία επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Αθήνας.

Η ίδια εφημερίδα προσθέτει ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στην πρωτεύουσα της Λετονίας εξακολούθησαν να υπάρχουν οι ίδιες διαφωνίες, ενώ υπογραμμίζει ότι τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας ελπίζει σε συμφωνία ήδη τον Μάιο», σημειώνει σε άρθρο της η Die Zeit, αν και προσθέτει ότι πολύ μικρό μέρος του περιεχομένου της συζήτησης των τριών ηγετών έχει γίνει γνωστό.

Σύμφωνα πάντως με μια εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, ενώ υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος Μαΐου.

«Φιλική και εποικοδομητική», τιτλοφορείται η Tagesschau, αν και προσθέτει ότι δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος κατά τη χθεσινή συνάντηση.

«Στο επίκεντρο (της συνάντησης) ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», σημείωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Από την ελληνική πλευρά έγινε γνωστό ότι «ήρθαμε πιο κοντά σε μια συμφωνία».

«Δύο ώρες συνομιλιών και μετά “καληνύχτα”», είναι ο τίτλος του άρθρου της Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει ότι μετά το πέρας της συνάντησης οι τρεις ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Μάλιστα η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν απλώς «καληνύχτα».

Εξάλλου, όπως επισημαίνουν όλες οι εφημερίδες, ήδη πριν από τη διεξαγωγή της χθεσινής συνάντησης ο Ολάντ είχε προειδοποιήσει να μην υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Το αποφασιστικό νέο ραντεβού για το ελληνικό ζήτημα θα είναι η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

«Εδώ στη Ρίγα δεν θα συζητήσουμε το ελληνικό ζήτημα», είχε ξεκαθαρίσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Η επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου οργανικής κερδοφορίας μια από τις προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

ESM: ΕΚΤ και Ταμείο Ανάκαμψης επέτρεψαν στην Ελλάδα να διατηρήσει υψηλά ταμειακά υπόλοιπα

admin

Μπάιντεν-Πούτιν: Οι χαμηλές προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν

admin

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Πώς να εμποδίσουμε τη Γερμανία να γίνει μια ευρωσκεπτικιστική χώρα

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin