Image default
Πρώτο Θέμα

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

Έξι αξιωματούχοι της FIFA συνελήφθησαν για δωροδοκία

Η ελβετική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή νωρίς το πρωί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της Ζυρίχης, την Τετάρτη, για να συλλάβει έξι αξιωματούχους της FIFA ως μέρος της έρευνας των ΗΠΑ για τη διαφθορά στο διοικητικό σώμα του διεθνούς ποδοσφαίρου, η οποία φέρεται να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το ελβετικό Ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε πως οι «ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι» συνελήφθησαν από την αστυνομία της Ζυρίχης περίπου στις 6πμ, με εντολή σύλληψης από τις αρχές των ΗΠΑ που επιδιώκουν την έκδοση των υπόπτων.

Ο Sepp Blatter, πρόεδρος της FIFA και ένα από τα ισχυρότερα πρόσωπα στον παγκόσμιο αθλητισμό, δεν ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες, φαίνεται να είπε ο εκπρόσωπος της FIFA Walter de Gregorio. 

«Δεν εμπλέκεται καθόλου» είπε ο κ. de Gregorio.

Ο κ. Blatter, ο οποίος διοικεί τη FIFA τα τελευταία 17 χρόνια, αναμένεται να κερδίσει μία πέμπτη θητεία στην ετήσια συνεδρίαση της οργάνωσης στη Ζυρίχη την Παρασκευή.

Το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης είπε: «Το γραφείο του εισαγγελέα του ανατολικού τομέα της Νέας Υόρκης διερευνά αυτά τα πρόσωπα με την υποψία πως αποδέχτηκαν δωροδοκίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα».

«Οι ύποπτοι δωροδοκίας – εκπρόσωποι του αθλητικού τύπου και εταιρείες προώθησης αθλητισμού – φέρονται να εμπλέκονται σε σχέδια για την πληρωμή των ποδοσφαιρικών αξιωματούχων – αντιπροσώπων της FIFA και άλλων λειτουργών των υπο-οργανώσεών της – που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

«Σε αντάλλαγμα, θεωρείται πως λάμβαναν δικαιώματα Τύπου, marketing και χορηγίας σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με το αίτημα των ΗΠΑ, αυτά τα εγκλήματα προετοιμάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πληρωμές έγιναν μέσω αμερικανικών τραπεζών.»

Οι ύποπτοι, οι οποίοι δεν έχουν επονομαστεί, θα ανακριθούν από την αστυνομία της Ζυρίχης, περιμένοντας την πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ. Εάν οι ύποπτοι αρνηθούν την έκδοση, οι αμερικανικές αρχές θα έχουν 40 ημέρες να υποβάλουν αίτηση έκδοσης, σύμφωνα με τις ελβετικές αρχές. Υπό τον ελβετικό νόμο, οι ελβετοί πολίτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

Εκπρόσωπος της FIFA είπε πως προσπαθούσε να επαληθεύσει τις πληροφορίες και πως δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει εάν η αστυνομία είχε επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Ζυρίχη.

Δημοσιογράφοι των New York Times, που ήταν οι πρώτη που μετέδωσαν την αστυνομική επιχείρηση, δημοσίευσαν φωτογραφίες στο tweeter, όπως ισχυρίζονται, ελβετών αξιωματούχων με απλά ρούχα, να συλλέγουν στοιχεία και κλειδιά των αξιωματούχων της FIFA, στο πεντάστερο ξενοδοχείο της Ζυρίχης Baur au Lac. Μία ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου είπε πως δεν μπορούσε να σχολιάσει για το αν η αστυνομία είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις.

Οι αρχές των ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανακοινώσουν ποινικές διώξεις ενάντια στους διοικούντες της FIFA που σχετίζονται με κατηγορίες για διαφθορά που έχουν περιβάλει το ποδοσφαιρικό σώμα επί χρόνια.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών και το IRS, αναμένεται να ανακοινώσουν τις διώξεις την Τετάρτη.

Οι ύποπτοι θα αντιμετωπίσουν σωρεία κατηγοριών, μεταξύ των οποίων για απάτη, για ξέπλυμα χρημάτων, φοροδιαφυγή και εκβιασμούς.

Η FIFA έχει καταναλωθεί από καταγγελίας διαφθοράς για περισσότερο από μία δεκαετία. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε το 2010, όταν το διοικητικό σώμα του ποδοσφαίρου απένειμε τα δικαιώματα διεξαγωγής των διοργανώσεων του 2018 και του 2022 στη Ρωσία και το Κατάρ.

Υπήρξαν άμεσα κατηγορίες για λανθασμένη διεξαγωγή της διαδικασίας υποβολής προσφορών, οι οποίες ξεκίνησαν από την εμφανή ακαταλληλότητα της φιλοξενίας ενός καλοκαιρινού ποδοσφαιρικού τουρνουά στο Κατάρ, όπου οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Ένα - που διέρρευσε από τον Jerome Valcke, τον γενικό γραμματέα της FIFA, έλεγε πως το Κατάρ είχε «αγοράσει» το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εν τω μεταξύ, ο Mohammed bin Hammam, ποδοσφαιρικός αξιωματούχος του Κατάρ, αποκλείστηκε διά παντός από τη FIFA, ύστερα από κατηγορίες για δωροδοκίες κατά την εκστρατεία του για να γίνει πρόεδρος της FIFA.

Οι ψηφοφορίες για τις διοργανώσεις του 2018 και του 2022 έγιναν ταυτόχρονα. Κάποια μέλη της FIFA κατηγορήθηκαν πως προσέφεραν την ψήφο τους σε αντάλλαγμα για χρήματα. Ως αποτέλεσμα, η FIFA παραδέχτηκε πως ήταν λάθος να γίνουν μαζί οι δύο ψηφοφορίες.

Οι Sunday Times του Λονδίνου δημοσίευσαν σωρεία -s που αποκάλυπταν πώς ο κ. bin Hammam είχε αποσπάσει στήριξη μέσω χρηματικών αμοιβών.

Από τότε που το Κατάρ κέρδισε τα δικαιώματα για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, έχουν υπάρξει κατηγορίες για κακοποίηση στον χώρο εργασίας, με ομάδες μεταναστών εργατών να πεθαίνουν από την υψηλή θερμοκρασία.

Αντιμέτωπη με την πίεση για τη διαδικασία της υποβολής προσφορών για την απονομή των διοργανώσεων στη Ρωσία και το Κατάρ, η FIFA προσέλαβε το 2012 τον Michael Garcia, πρώην εισαγγελέα στον νότιο τομέα της Νέας Υόρκης και πρώην αντιπρόεδρο της Interpol, για να διεξάγει μια ευρεία έρευνα διαφθοράς. Δικηγόρος, γνωστός για την διερεύνηση της διαφθοράς στο πρόγραμμα πετρελαίου αντί τροφίμων για την κυβέρνηση Bush και της δίωξης του Eliot Spitzer, πρώην κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ο κ. Garcia φαινόταν ο ιδανικός υποψήφιος για να διαλευκάνει τις κατηγορίες που περιτριγυρίζουν τη FIFA.

Ο κ. Garcia συγκέντρωσε 430 σελίδες αναφοράς επί δύο χρόνια. Όταν όμως, στο τέλος του 2014, η FIFA δημοσίευσε μια 42σέλιδη περίληψη, την απέρριψε. Η οργάνωση αρνήθηκε να δημοσιεύσει ολόκληρη την αναφορά, λέγοντας πως δεν μπορούσε να το κάνει για νομικούς λόγους. Ο κ. Garcia τότε παραιτήθηκε, κατηγορώντας τη FIFA για «έλλειψη ηγεσίας» και αμφισβητώντας το κατά πόσο θα μπορούσε να αλλάξει το μέλλον της.    

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt: Απόβαση του Ιβάν Σαββίδη στα ελληνικά λιμάνια!

admin

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

admin

Η κινεζική τραγωδία του Xi Jinping και ο επικείμενος 3ος παγκόσμιος πόλεμος

admin

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin