Image default
Πρώτο Θέμα

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

Οι πιστωτές της Ελλάδας είπαν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δύσκολες δεσμεύσεις για να επιδιορθώσει την οικονομία της, διαφορετικά δε θα φτάσει σε συμφωνία για να απελευθερωθούν οι πληρωμές του προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση είδε την αισιοδοξία της για συμφωνία να καταρρίπτεται καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν στη γερμανική πόλη της Δρέσδης για μια συνάντηση της Ομάδας των Επτά. Ενώ η Ελλάδα δε βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα, έχει κυριαρχήσει στα δημόσια σχόλια, ύστερα από τους ισχυρισμούς των αξιωματούχων της χώρας πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή.

Οι συζητήσεις για τη διάσωση «προχωρούν πιο γρήγορα, αλλά όχι αρκετά για να ολοκληρωθούν» είπε σε συνέντευξη στο G-7 ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Η κόκκινη γραμμή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιδείνωση της συνολικής κατάστασης του προϋπολογισμού, αλλά θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση.»

Οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» σε θέματα που συμπεριλαμβάνουν τις ελληνικές συντάξεις. Με τον χρόνο και την υπομονή να εξαντλείται, η Ελλάδα δεν έχει πει ακόμη πώς θα πληρώσει τα σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον επόμενο μήνα, με την πρώτη δόση να είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έπεσαν για δεύτερη ημέρα, εν μέσω της ανησυχίας των επενδυτών πως δε θα επιτευχθεί συμφωνία εγκαίρως για τις πληρωμές. Ο δείκτης Stoxx Europe 600 έπεσε κατά 0,7% στις 10:33πμ ώρα Γερμανίας, ενώ ο ελληνικός δείκτης ΧΑ έπεσε κατά 1,5%. Το ευρώ δε μεταβλήθηκε πολύ, με την αξία του να βρίσκεται στα 1,0957 δολάρια.

Οι διεθνείς πιστωτές χρειάζονται συμφωνία σε ένα οικονομικό σχέδιο την επόμενη εβδομάδα, για να μπορέσουν να αποδεσμεύσουν χρήματα, πριν λήξει το υπάρχον δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας στο τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χωρίς προθεσμία

Υπάρχει ένας «ουσιαστικός τρόπος», είπε την Παρασκευή ο οικονομικός επίτροπος της Ευρώπης Πιέρ Μοσκοβισί. «Δε θα έθετα μια ημερομηνία ως προθεσμία. Έχουν υπάρξει αρκετές προθεσμίες στο παρελθόν, κι είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Είναι, ωστόσο, ξεκάθαρο πως πρέπει να επιταχύνουμε, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος.»

Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συζήτηση επί μία ώρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ την Πέμπτη, σύμφωνα με έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Το ΔΝΤ δε θα στηρίξει μια συμφωνία εκτός κι αν η Ελλάδα δεσμευτεί για ένα πειστικό βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα και αλλάξει το συνταξιοδοτικό της σύστημα. Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της παραμένουν πολύ μακριά, σύμφωνα με αξιωματούχο που συμμετέχει στις συζητήσεις του G-7.

Ανακούφιση χρέους

Ενώ ο Τσίπρας θα πρέπει να λάβει δεσμευτικές υποχρεώσεις, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να παρέχουν ανακούφιση χρέους ως μέρος οποιασδήποτε λύσης, είπε ο αξιωματούχος.

«Δε θα έλεγα πως έχουμε πετύχει αποτελέσματα, ότι είμαστε κοντά στο τέλος της διαδικασίας» είπε η διοικούσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Πέμπτη σε τηλεοπτική συνέντευξη από τη Δρέσδη. «Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.»

Η σύγχυση για την Ελλάδα έχει οδηγήσει τους αντιπροσώπους στο G-7 να ξεφύγουν από την κύρια ατζέντα που αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τους διεθνείς φορολογικούς κανόνες και τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική, για να πουν πως η υπό χρηματική στέρευση χώρα δεν έχει κάνει αρκετά. Επιπλέον, η διαμάχη με την Ελλάδα αφορά μόνο το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, και θα πρέπει να επιλυθεί πριν μπορέσει να συζητηθεί ένα τρίτο σχέδιο βοήθειας, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί.

Έλεγχοι κεφαλαίων

«Η Κομισιόν έχει μια πολύ συστηματική προσέγγιση» είπε. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και μετά θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ρυθμίσεις. Ας μη συγχέουμε αυτά τα δύο προβλήματα.»

Η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ήταν πως μια συμφωνία με το ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές της χώρας θα μπορούσε να σμιλευτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Αυτή η αισιοδοξία δεν είναι μόνο λόγια» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης την Πέμπτη σε δημοσιογράφους. «Βασίζεται στην πείρα των προηγούμενων εβδομάδων και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.»

Ο Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics, είπε πως μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει να κερδίσει χρόνο. Βρέθηκε στη Δρέσδη ως μέλος ενός συμποσίου οικονομολόγων-κατόχων Νόμπελ, οι οποίοι συζήτησαν επιλογές για την ώθηση της ανάπτυξης με τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτης του G-7.

«Έχω την αίσθηση από κάτι πιο εποικοδομητικό, μιας κίνησης προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε. «Περιμένω πως θα βρεθούν δοχεία γεμάτα χρήματα τον Ιούνιο για να εξασφαλιστούν» οι πληρωμές στο ΔΝΤ.

Υπό την πολιτική του ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να συνενώσει τις τέσσερις δόσεις του επόμενου μήνα και να τις πληρώσει όλες στις 19 Ιουνίου. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray είπε την Πέμπτη πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα χρωστάει στο ΔΝΤ 334 εκατομμύρια δολάρια στις 5 Ιουνίου και άλλες τρεις δόσεις συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Είναι σαν να παίζουν δυο άνθρωποι σκάκι μεταξύ τους» είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Yale Robert Shiller πριν από το G-7. «Μαντεύω πως θα επιλυθεί την τελευταία στιγμή και πως η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει.»

Σχετικα αρθρα

Ο “γόρδιος” δεσμός της Deutsche Bank

admin

Χρηματιστήριο: Έλλειψη εμπιστοσύνης = Διακυμάνσεις + Στρες

admin

Τρόμος πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες 

admin

Alpha Bank: Διαταραχές στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος

admin

FED:Νέα αύξηση των επιτοκίων με το βλέμμα στις τράπεζες 

admin

ΗΠΑ:Το επικείμενο μεγάλο τραπεζικό κράχ…

admin

Που πάνε οι αγορες; 

admin

Το weekend που άλλαξε τον τραπεζικό χάρτη

admin

Ελ-Εριάν: Ναι, ήταν διάσωση – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

admin

Η επικείμενη συντριβή της Ρωσίας και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής – George Soros

admin

Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην μεταβλητότητα

admin

Το παρασκήνιο της διάσωσης της First Republic Bank: Η ιδέα της Γέλεν, το σχέδιο του Ντίμον και οι 11 τραπεζίτες

admin