Αντιπρόσωποι των πιστωτών της Ελλάδας συναντιούνται για να ολοκληρώσουν μία νέα πρόταση που έχει στόχο να σπάσει το αδιέξοδο για την εκταμίευση νέων χρημάτων του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του ζητήματος.
Η νέα κίνηση έρχεται ύστερα από συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών και της επικεφαλούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κράτησε μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο και όπου συμφωνήθηκε να γίνουν πιο έντονες οι συζητήσεις για την τύχη της Ελλάδας.
Οι πιστωτές δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα επιτρέψουν να τροποποιηθεί η νέα πρόταση. Επίσης, συζήτηση γίνεται για τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να παρουσιαστεί στην Ελλάδα, είπε μία από τις πηγές.
Μία από τις επιλογές είναι να γίνει η πρόταση προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολλάντ, είπε το ίδιο άτομο.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει υποβάλει προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις καθώς οι συζητήσεις για το χρέος με τους διεθνείς πιστωτές φτάνουν σε σημείο καμπής αυτήν την εβδομάδα, με το ρευστό της Αθήνας να εξαντλείται, είπε ο επικεφαλής οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.
Η αναφορά έγινε αφού οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να εργαστούν με «πραγματική ένταση» και να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η έκτακτη συζήτηση που φιλοξενήθηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έδειξε πως οι κυβερνήτες των κρατών και των διεθνών οργανισμών είχαν πάρει τη μάχη για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη στα δικά τους χέρια, αφού επέμειναν επί μήνες πως ήταν ζήτημα τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ειδικών.
Η αποτυχία εύρεσης συμφωνίας αυτόν τον μήνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ελληνική χρεοκοπία και να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων διακίνησης κεφαλαίων και μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, φέροντας έτσι χτύπημα στο υποτιθέμενο μη αναστρέψιμο κοινό νόμισμα της Ευρώπης.
Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε ξεχωριστή μαραθώνια συνάντηση με τη διαπραγματευτική του ομάδα στην Αθήνα, προτού επιστρέψουν σε έναν κρίσιμο κύκλο συζητήσεων στις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως η Αθήνα θα απέδιδε δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ την Παρασκευή, όπως είναι προγραμματισμένο, εάν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να παρακρατήσει τα χρήματα χωρίς να το δηλώσει ανοικτά.
«Εάν κρίνουμε πως έχει επισφραγιστεί μια συμφωνία, τότε θα πληρώσουμε τη δόση της 5ης Ιουνίου κανονικά» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως τα χρήματα θα μεταφερθείς εάν υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία που δε θα έχει εγκριθεί ακόμη από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Ο οικονομικός επίτροπος της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη πως οι συζητήσεις παρουσίαζαν επιτέλους πρόοδο, αναφερόμενος σε αυτό που περιέγραψε ως νέες ελληνικές προτάσεις για τις συντάξεις, ένα κρίσιμο ζήτημα για τους πιστωτές που ζητούν κάποιες περικοπές και καταστολή της πρόωρης συνταξιοδότησης, ώστε το σύνθετο σύστημα να γίνει οικονομικά βιώσιμο.
«Αρχίζουμε να εργαζόμαστε εις βάθος πάνω στις συντάξεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες πρώτες προτάσεις και υπολογίζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» είπε ο Μοσκοβισί σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό.
Έλληνες αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις νέες προτάσεις για το συνταξιοδοτικό και αξιωματούχοι της ΕΕ κοντά στις συζητήσεις είπαν πως η πρόοδος είναι πολύ αργή και πως υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος ως τη σύγκλιση.
«Η Ελλάδα ήταν για πολύ καιρό ευέλικτη στο θέμα της μεταρρύθμισης των συντάξεων, πρόθυμη να αφαιρέσει τα προνόμια πρόωρης συνταξιοδότησης και να προχωρήσει με τη συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων. Αυτά είναι που συζητούνται ακόμη» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Μοσκοβισί απέκρουσε τις απαιτήσεις της Ελλάδας για ανακούφιση χρέους, λέγοντας πως το ζήτημα του να γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνον αφότου η Αθήνα έχει δεχθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ βοήθειας.
Αυτό το πρόγραμμα θα λήξει στο τέλος του Ιουνίου, εκτός και αν υπάρξει συμφωνία.
ΑΝΥΠΑΚΟΗ
Δημόσια, οι έλληνες υπουργοί συνέχισαν να είναι ανένδοτοι. Ο Τσίπρας κατηγόρησε τους πιστωτές, σε ένα άρθρο στη LeMonde, πως κάνουν «παράλογες προτάσεις» και απαξιώνουν την ελληνική δημοκρατία.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πως η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει περισσότερη λιτότητα, και πως οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει έναν ξεκάθαρο δρόμο προς τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Σαν κυβέρνηση δε δεχόμαστε τελεσίγραφα, ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» είπε, τονίζοντας πως η αριστερίζουσα κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη λαϊκή εντολή της.
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως η Ελλάδα δεν μπορούσε να κάνει περαιτέρω υποχωρήσεις για μια συμφωνία και πως είναι σειρά των πιστωτών να κάνουν πίσω.
Επίσημος της γαλλικής προεδρίας άφηνε να εννοηθεί ύστερα από τις συζητήσεις της Δευτέρες πως υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ των δανειστών για τους όρους μιας συμφωνίας, ύστερα από δήλωση ελλήνων αξιωματούχων πως το ΔΝΤ είχε την πιο αυστηρή στάση, απαιτώντας περικοπές στις συντάξεις και αντιτιθέμενο στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Άλλα άλυτα ζητήματα αφορούν τη νομοθεσία που θα διευκολύνει τις μαζικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα αυτόν τον χρόνο και τον επόμενο.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν επίμονα για να πετύχουν μια κοινή θέση των θεσμών και να παραμείνουν σε άμεση επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα» είπε ο γάλλος αξιωματούχος, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν ακόμη χάσματα μεταξύ των πιστωτών.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν στάλθηκε ιδιωτικό μήνυμα προς τον Τσίπρα από τη συνάντηση του Βερολίνου, εκτός από την αδιάφορη δημόσια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας, η οποία έλεγε:
«Συμφώνησαν πως οι εργασίες πρέπει να συνεχιστούν με πραγματική ένταση. Οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις βρίσκονταν σε στενή επαφή τις τελευταίες ημέρες και θέλουν αυτό να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, τόσο μεταξύ τους όσο φυσικά και με την ελληνική κυβέρνηση.»
Αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης είπε πως κανένας από τους πέντε ηγέτες δεν είχε επικοινωνήσει με τον Τσίπρα ύστερα από τη συνάντηση.
Η Ελλάδα έχει λάβει δύο προγράμματα διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με σύνολο 240 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2010, όταν έχασε την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές αφού παραδέχτηκε πως είχε εκδώσει λανθασμένα νούμερα επί χρόνια, κρύβοντας το πραγματικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματός της.