Image default
Πρώτο Θέμα

Τριγμοί στη Γερμανία λόγω Ελλάδας

Τριγμοί στη Γερμανία λόγω Ελλάδας

Σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών προκαλεί το ελληνικό ζήτημα, με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να μη φέρει κάποια συμφωνία που θα προβλέπει νέα βοήθεια. Η έκτακτη συνάντηση που είχες χθες με τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ είναι ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Βερολίνο.

Αλλά και στο εσωκομματικό μέτωπο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Βουλευτές απαιτούν από την ηγεσία του κόμματος να μην υποκύψει στις ελληνικές απαιτήσεις διότι δεν θα ψηφίσουν μια συμφωνία που θα έρθει στη γερμανική βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νούμερο 2 του κόμματος, ο πρόεδρος της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι «το εάν μπορεί να επιλυθεί η κρίση είναι αποκλειστικά θέμα της Ελλάδας» και υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης αποτελεί βασική προϋπόθεση. «Δεν καθορίζει ο δανειζόμενος υπό ποιές προϋποθέσεις μπορεί φιλικά να του δώσει χρήματα ο πιστωτής».

Η επικεφαλής των βουλευτών της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χέρτα Χάσελφελντ επέρριψε την ευθύνη στην Αθήνα κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά».

Στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από τους βουλευτές «να μην τρελαίνονται» με τις πληροφορίες που έρχονται συνεχώς από την Αθήνα και επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι καινούργιο.

 Ο κ. Σόιμπλε διαπραγματεύεται «σκληρά και επιδέξια», δήλωσε ο διευθυντής της Κ.Ο. Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και πρόσθεσε ότι με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών συμφωνούν και όλοι οι ομόλογοί του από τις χώρες-πιστωτές της Ελλάδας.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο επικεφαλής της Κ.Ο. Τόμας Όπερμαν δήλωσε χθες πως τις τελευταίες ημέρες δεν έχει καλή εντύπωση για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι η Καγκελάριος φέρει την ευθύνη και πρόσθεσε ότι αναμένει από εκείνη «ένα καλό αποτέλεσμα».

Αντιδράσεις στο κόμμα της Μέρκελ για τους χειρισμούς της γερμανίδας καγκελαρίου στο ελληνικό ζήτημα διαπιστώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σε σχετικό του άρθρο.

Το ελληνικό ζήτημα προκαλεί πονοκέφαλο στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη αντιτίθενται στη συμφωνία με την Ελλάδα και στην παραμονή της τελευταίας στην ευρωζώνη εάν αυτή δεν συνοδεύεται τουλάχιστον από σκληρούς όρους για τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Spiegel στην ιστοσελίδα του, το σενάριο ήταν πάντα λίγο-πολύ το ίδιο: κάθε φορά που ετίθετο θέμα πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα, οι ίδιοι επικριτές από την κοινοβουλευτικές ομάδες του CDU και του CSU, όπως ο W. Bosbach, ο Klaus-Peter Wilisch και από το CSU ο P. Gauwelier, έκαναν την εμφάνισή τους.

Η προβλεψιμότητα αυτών των αντιδράσεων μπορεί όμως να αλλάξει αναφέρει το Spiegel, καθώς πλεόν αυτές προέρχονται από τον πυρήνα του κόμματος της κ. Μέρκελ. Τα στελέχη που αντιτάσσονται στο ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα δεν είναι πλέον τα συνήθη.

Σύμφωνα με το Der Spiegel ένα από αυτά τα στελέχη είναι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος απαίτησε συμμετοχή του ΔΝΤ στη συμφωνία λέγοντας ότι «το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο “πλοίο”, αλλιώς δεν υπάρχει περίπτωση να βοηθήσουμε. Δεν είναι δυνατόν ο δανειολήπτης να καθορίζει στον δανειοδότη τους όρους που θα δοθεί ένα δάνειο».

Ζήτημα ωστόσο προκύπτει και αναφορικά με το αν μια πιθανή παράταση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να περάσει από την επιτροπή προϋπολογισμού ή την ολομέλεια της Bundestag.

«Όταν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, απαιτείται η απόφαση της Βundestag, δεν αρκεί εκείνη της Επιτροπής», σημειώνει στο Spiegel ο M. Grosse από το CDU. Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με οικονομολόγους, ένα τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα μοιάζει αναγκαίο και αυτό απαιτεί επίσης τη συναίνεση της Bundestag.

«’Ενα τρίτο πακέτο στήριξης εντός του ευρώ ή μια περαιτέρω παράταση του προγράμματος δεν είναι για εμένα επιλογή», δηλώνει στο περιοδικό ο C. von Stetten, ένα άλλο στέλεχος του CDU.

Σχετικα αρθρα

Fed:Πότε θα αλλάξει πολιτική

admin

Η σχέση ΗΠΑ-Ευρώπης έχει αλλάξει για πάντα – Και ο Πούτιν το γνωρίζει καλά

admin

Ευρώπη:Θα προκαλέσει ο Covid νέα οικονομική κρίση;

admin

Ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι εντελώς πραγματικός

admin

XA:Άνοδος με ρευστότητα και ουσία

admin

Μετά την πανδημία κερδίζει η… Κίνα – Γιατί διαγκωνίζονται για επενδύσεις οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί

admin

Deloitte: 8 στους 10 Έλληνες CFOs αναμένουν άνοδο εσόδων των εταιρειών τους

admin

ΕΚΤ:Ανάπτυξη αλλά …συνεχίζουμε το τύπωμα χρήματος

admin

Accenture: Η πανδημία επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

admin

Bloomberg: Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα, βρείτε τα αν μπορείτε

admin

Alpha Bank:Μετατόπιση της τροχιάς της Οικονομικής Μεγέθυνσης σε υψηλότερο επίπεδο

admin

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων-Ολοι οι πίνακες

admin